Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Avrupa’da kısıtlama karşıtı gösteriler artıyor, İngiltere ve AB arasındaki aşı krizi devam ediyor

Koronavirüsü kontrol altına almaya yaklaşan Avusturalya’da, geçen hafta tespit edilen yeni bir vaka sebebiyle 2 milyon kişi karantinaya alındı. İngiltere ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki aşı krizi sürüyor. Çin’de yeni yıl kutlamaları öncesi vaka sayıları azaldı. İsrail aşılamaya rağmen ülke çapındaki kısıtlamaları uzattı. Avrupa’da kısıtlama karşıtı gösteriler artıyor. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Virüsün yayılımını kontrol altına almaya yaklaşan Avustralya’da 2 milyon kişi karantinada

Avustralya’da, Batı Avustralya eyaletinin başkenti Perth’te geçen hafta yeni bir koronavirüs vakası tespit edilmesinin ardından yaklaşık 2 milyon kişi, 1 Şubat Pazartesi gününden itibaren karantina altına alındı.

Perth’te, denizaşırı ülkelerden dönen Avustralyalılar’ın karantinaya girdiği bir otelde karantina altında olan bir güvenlik görevlisinin virüse yakalandığının tespit edilmesiyle birlikte yetkililer, şehirde hafta sonuna kadar sürecek beş günlük genel karantina ilan etti. 

Batı Avustralya eyaleti yetkilileri, 66 kişinin kimliği açıklanmayan güvenlik görevlisiyle yakın temasta bulunduğunu saptadıklarını ancak şu ana kadar test uygulanan vatandaşlarda hastalığa rastlanmadığını açıkladı.

Batı Avustralya Başbakanı Mark McGowan, gazetecilere verdiği demeçte, “Toplamda 13 yakın temaslının test sonucu negatif çıktı. 11 yüksek riskli temaslı ise ekstra önlem olarak otelde karantinaya yerleştirildi” dedi.

Avustralya, aldığı sıkı tedbirler sayesinde salgını büyük ölçüde kontrol altına almayı başarmıştı. Ülkedeki toplam vaka sayısı 29 binlerde kalırken virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 909.

26 milyon nüfuslu Avustralya, aşılama kampanyasına bu ay başlayacak.

İngiltere ve Avrupa Birliği arasında aşı krizi devam ediyor

Oxford Üniversitesi ortaklığıyla aşı üreten ilaç firması AstraZeneca ile aşı ithalatı konusunda anlaşmazlığa düşen Avrupa Birliği (AB), İngiltere’ye karşı, Kuzey İrlanda kozunu oynayarak birlik içinde üretilen aşıların ihracatında kontrole tabi tutulacak ülkeler arasında bağlı Kuzey İrlanda’ya da yer verdi.

AB bir süredir aşı tedarik ve uygulamalarındaki yavaş ilerleme sebebiyle eleştiriliyordu. Birlik, aşılardaki yavaşlık konusunda AstraZeneca’yı suçlarken İngiltere merkezli firmanın İngiltere’ye taahhüt ettiği dozları ulaştırırken AB’ye aşı teslimatını geciktirmesi, birlik ve İngiltere arasında gerilimin yükselmesine sebep olmuştu. AB’nin yürütme kolu olan Avrupa Komisyonu, cumartesi günü (30 Ocak) bir açıklama yaparak aşıları Kuzey İrlanda üzerinden temin eden İngiltere’ye karşı aşı ihracatı kontrolünü devreye soktuğunu duyurdu. 

AB’nin birlik içinde üretilen aşıları diğer ülkelere “sınırlı şekilde ihraç etme planı”, AB üyesi İrlanda ile İngiltere’ye bağlı Kuzey İrlanda arasında krize sebep oldu.

Brexit kapsamında imzalanan Kuzey İrlanda Protokolü, İrlanda’nın bu iki bölgesi arasında herhangi bir sınır ve gümrüğün bulundurulmamasını öngörüyordu. Ancak Avrupa Komisyonu, anlaşmada yer alan “acil durum maddesini” uygulamaya koyarak birlik içinde üretilen aşıların Kuzey İrlanda üzerinden İngiltere’ye ulaşmasının önüne geçmeye çalıştı. 

AB’den gelen bu hamleye, Kuzey İrlanda Başbakanı Arlene Foster tepki gösterirken İrlanda Başbakanı Micheal Martin de, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile acil bir görüşme talep etti. 

Birliğe yönelik büyüyen tepkiler üzerine von der Leyen, Twitter hesabı üzerinden bir açıklama yaparak İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile “yapıcı bir görüşme” gerçekleştirdiklerini ve sözleşme şartlarını yerine getiren şirketler tarafından yapılan aşı ihracatında herhangi bir kısıtlama olmaması prensibinde uzlaştıklarını duyurdu.

Çin’de yeni yıl kutlamaları öncesi vaka sayıları azaldı, İsrail aşılamaya rağmen ülke çapındaki kısıtlamaları uzattı

Çin, 12 Şubat’ta kutlanacak Çin Yeni Yılı öncesi koronavirüs önlemlerini sıkılaştırmıştı. Dün, üç haftadan bu yana bildirilen en düşük günlük vaka sayısını açıklayan Çin’de Sağlık Bakanlığı, tespit edilen yeni vaka sayısını yarıya indirdiklerini duyurdu. 

Resmi rakamlar, yeni vaka sayısının düştüğünü gösterse de yetkililer, ülkede yeni yıl tatili yaklaşırken halktan evde kalmasını ve yolculuk yapmamasını istedi.  

İsrail’de ise Başbakan Binyamin Netanyahu’nun kabinesi, ülkede beş haftadır süren ulusal kapanmanın cuma gününe (5 Şubat) kadar uzatılması kararını aldı. Netanyahu, şubat ayında olası bir yeniden açılmanın yolunun, 9 milyonluk nüfusun yüzde 25’inin aşılanmasının hızlı bir şekilde aşılanması ve kapanmanın bir süre daha uzatılmasından geçtiğini vurguladı. 

Ülkede, henüz aşılanmamış vatandaşlar arasında görülen yeni vakalar sebebiyle, ocak ayının ortasından bu yana, virüsün yayılma hızında beklenen düşüş bir türlü gözlemlenemedi.

Avrupa’da kısıtlama karşıtı protestolar yayılıyor

Avrupa’da, artan yeni varyant endişeleriyle birlikte uzatılan kısıtlama kararlarına karşı protestolar sürüyor. Hollanda’nın ardından Fransa, İspanya ve Danimarka’da da kısıtlama karşıtı protestolar gerçekleştirildi.

Fransa’da, kısıtlamalardan etkilenen kültür sanat çalışanları için yapılan protestolara bir yenisi eklendi. Ülkenin güneyinde bulunan Perpignan şehrinde cumartesi günü (30 Ocak) düzenlenen kısıtlama karşıtı izinli bir gösteri, kısa bir süre içinde açık hava partisine dönüştü.  Yaklaşık 200 kişinin katıldığı gösteride birçok kişinin maske takmadığı gözlendi. 

Danimarka’nın Aarhus kentinde ise kendilerine “Siyah giyen adamlar” (Men in Black) ismini veren bir grup, “Danimarka için özgürlük” sloganları eşliğinde kısıtlamaları protesto etti.

İspanya’nın Balear Adaları’nda uygulamaya konulan yeni koronavirüs önlemlerine karşı yaklaşık bin kişinin katılımıyla bir protesto düzenlendi. Adalarda, 15 Şubat’a kadar alışveriş merkezleri, bar ve restoranlar ile spor merkezlerinin kapalı kalması kararı alınmıştı. Turizm geliriyle geçimini sağlayan adalılar geçtiğimiz tatil sezonlarında salgın sebebiyle zor durumda kalmıştı.

İngiltere’de de dünyanın en köklü üniversitelerinden Oxford Üniversitesi’ne ev sahipliği yapan ve tarihi barlarıyla tanınan Oxford şehrindeki bar sahipleri, mevcut karantina önlemlerini protesto etti. Bazı bar sahipleri virüsün barlardaki yayılımının oldukça kısıtlı olduğunu savunurken kapanmanın eşiğindeki işletmeleri sebebiyle zor bir dönemden geçtiklerini belirtti.  

Derleyen: Hande Sena Kandemir

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.