Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hilal Şarbak ile küresel hayvan hakları: “Hayvan haklarının gelişmesi için, insan hakları tecrübesinden yararlanmak gerekiyor”

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde uluslararası hukuk alanında çalışan araştırma görevlisi Hilal Şarbak, uluslararası ilişkilerde hayvan haklarının nasıl ele alındığını anlattı. Betül Başak’ın sorularını yanıtlayan Şarbak, hayvan hakları konusundaki hukuki ve ahlaki çatışmalar üzerinden hayvan haklarının hukuki anlamda gelişme imkanlarını ve bunun önündeki engelleri anlattı.

Doktora tezini, “hayvanların hakları olmalı mı” sorusundan hareketle küresel hayvan hakları üzerine yazmayı sürdüren Şarbak, hukukun hiçbir konuda tamamen bir çözüm üretemeyeceğini belirtti: “Hukukun tamamen bir çözüm üretemeyeceği aşikâr. Hayvan haklarının gelişmesi açısından sadece hukuka bel bağlamamız etkili ve gerçekçi değil. Hayvan hukukunun gelişmesinin önünde sosyal ve kültürel engeller var. Bunu aşabilmenin yolu da kamusal tartışmalardan geçiyor.”

Hayvan refahı ve hayvan hakları kavramlarının birbirinden farklı olduğunu vurgulayan Şarbak, yine de bu iki anlayışın birbirine karşıt olmadığını söyledi. Hayvan menfaatini öne çıkaran anlayışın da hayvanlar açısından kazanım olduğunu ve bu iki farklı yaklaşımın birbirini besleyerek kamusal tartışmayı büyüttüğünü belirtti.

Şarbak, insan hakları anlayışının ve hukukunun da uzun yıllar içinde geliştiğini ve gelişmeye devam ettiğini hatırlatarak, hayvan haklarının hukuki ve toplumsal anlamda gelişmesi yolunda, insan hakları deneyiminden ders çıkarmak gerektiğini söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.