Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Karabekir Akkoyunlu: “Brezilya’da salgınla mücadele etmenin önünde hem siyasi engeller hem de virüs mutasyonu var”

Koronavirüs salgını tüm dünyada etkisini sürdürürken salgından en çok etkilenen ülkelerden biri de Brezilya. Koronavirüs kaynaklı ölüm sayısının 300 bine yaklaştığı ülkede, salgınla mücadelenin önünde iki büyük engel var. İlk engel, Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun, salgın başladığından beri virüsü ciddiye almaması ve salgını siyasi gücünü pekiştirmek için fırsata çevirmek istemesi, ikincisi de Brezilya’da ortaya çıkan virüs mutasyonunun oldukça güçlü olması. Salgın sebebiyle hem sosyal hem de ekonomik krizin yaşandığı, neredeyse tamamen dış dünyaya kapanmış durumdaki ülkede, eski Devlet Başkanı Lula da Silva’nın siyaset yasağının bitmesi ise hem siyasette hem de salgın yönetiminde değişikliklere yol açacak gibi görünüyor.

Brezilya’da çalışmalarını sürdüren siyasetbilimci Karabekir Akkoyunlu, Brezilya’daki son gelişmeleri, Betül Başak’a değerlendirdi. Akkoyunlu, salgın sürecinin kötü yönetildiğini tekrar vurgularken, sağlık bakanlığının ordunun etkisinde olmasının sürecinin kötü yönetilmesinde önemli etkisi olduğunu söyledi. Lula’nın siyaset yasağının kalkmasının ise Bolsonaro’nun salgın yönetimini değiştirmesini sağlayabileceğini ama yine de önemli bir fark yaratmayacağını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.