Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi eylemlerinde 29. gün: Polis kampüse girdi, 159 öğrenci gözaltına alındı

Boğaziçi Üniversitesi’nde atanan rektör Melih Bulu’ya karşı devam eden eylemlere polis müdahale etti. Gündüz saatlerinde öğrencilerin basın açıklaması için okuldan çıkmasına izin verilmedi. Akşam, kampüste bekleyen öğrencilere polis müdahale etti ve çok sayıda öğrenci gözaltına alındı. İstanbul Valiliği tarafından yapılan açıklamada 159 kişinin gözaltına alındığı duyuruldu.

Haber: Şükran Şençekiçer – Hazar Dost

Kurgu: Özgün Özgül

Boğaziçi Üniversitesi’nde, atanan rektör Melih Bulu’ya karşı 4 Ocak’tan beri öğrencilerin ve öğretim üyelerinin eylemi devam ediyor. Eylemlerin 29. gününde (1 Şubat) öğrenciler okulun kapısı önünde saat 17.00’de basın açıklaması yapmak istedi. Polisin sabah saatlerinden itibaren konuşlandığı kapıdan öğrencilerin basın açıklaması için çıkmasına izin verilmedi.

Eylemler öğle saatlerinde, önceki günlerde olduğu gibi, öğretim üyelerinin rektörlük binasına sırtlarını dönmeleriyle başladı. Öğretim üyeleri, “Tutuklu ve ev hapsindeki öğrencilerimizin derhal serbest bırakılmasını, kampüslerimizde uzlaşı imkanını engelleyen polis mevcudiyetine son verilmesini istiyoruz” açıklamasını yaptı. Üniversite kapısının önündeki polislerin yanı sıra, üniversite girişine bakan bir binanın üst katında da ellerinde tüfekler bulunan polisler görüldü.

Öğrencilerin yaptığı basın açıklaması çağrısının ardından, sabah saatlerinde İstanbul Valiliği Twitter hesabından, Beşiktaş ve Sarıyer ilçelerindeki gösteri ve yürüyüş yasağının devam ettiği bildirdi.

Anadolu Gençlik Derneği, öğrencilerin basın açıklaması yapmayı planladığı saatlerde üniversite önünde toplanma çağrısı yapmıştı. Üniversitede “Kâbe fotoğrafının yere serildiği” gerekçesiyle toplanmak isteyen Anadolu Gençlik Derneği’nin basın açıklaması Beyazıt Meydanı’na alındı. Değişiklik “Malum güruha karşı duruşumuzdan asla taviz vermeyeceğimizi ve değerlerimizi hedef alan her hareketlerinin karşısında daha güçlü duracağımızı yeniden ilan ediyoruz” denilerek duyuruldu.

Fotoğraf: “Boğaziçi Direnişi”

Üniversite kampüsündeki öğrenciler, okulda düzenledikleri forumun ardından açıklama yapmak üzere okuldan çıkmak istedi. Polis, öğrencilerin dışarı çıkmasına izin vermedi.

Basın mensupları okul dışında beklerken, bir öğrenci LGBTİ+ bayrağı ile okul kapısının üzerine çıktı. Öğrenciler, “Arkadaşlarımızı serbest bırakın” sloganları attı.

Fotoğraf: Twitter

Üniversiteye yürümek üzere Etiler’de toplanan bir gruba da polis müdahale etti. Medyascope’a konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, bu gruptan çok sayıda öğrencinin gözaltına alındığını söyledi. Yıldız Teknik Üniversitesi ve Koç Üniversitesi öğrencilerinin de gözaltına alındığı sosyal medyada duyuruldu.

HDP milletvekilleri Hüda Kaya, Serpil Kemalbay, Murat Çepni, Züleyha Gülüm ve Ömer Faruk Gergerlioğlu kampüse girmek istedi fakat polis izin vermedi.

Polisin Etiler’de öğrencilere “Aşağı bak, toplu gezmek yok” dediği görüntülerin sosyal medyada yayılmasının ardından “#AşağıBakmayacağız” etiketi ile binlerce tweet paylaşıldı.

Fotoğraf: “Boğaziçi Direnişi”

Öğrenciler, akşam saatlerinde kampüsteki rektörlük binası önünde nöbet tutmaya başladı. Gözaltı araçlarıyla kampüse gelen çok sayıda polis, öğrencilerin eylemine müdahale etti. Kampüs içinde çok sayıda öğrenci gözaltına alındı.

Fotoğraf: “Boğaziçi Direnişi”

İstanbul Valiliği: “159 şüpheli gözaltına alındı”

İstanbul Valiliği, gece yaptığı açıklamada, 51’i kampüs içinden toplam 159 öğrencinin gözaltına alındığını duyurdu. Valilik açıklamasında şöyle denildi:

“Boğaziçi Üniversitesi Rektörlük binasını ablukaya alan ve aralarında öğretim üyeleri ile LGBT Kulüp üyesi öğrencilerin de bulunduğu bir grup göstericiye, üniversite özel güvenlik görevlileri tarafından eylemin sona erdirilmesi ve dağılmaları yönünde uyarılarda bulunulmuştur. Yapılan uyarılara itibar etmeyen göstericilerin İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerimizin müdahalesiyle dağılmaları sağlanmıştır.

Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs önünde düzenlenen gösterilerde yapılan tüm uyarılara rağmen eylemi sona erdirmeyen (108), Rektörlüğü ablukaya almak suretiyle bina içinde bulunanların dışarıya çıkmasını engelleyen ve tüm uyarılara rağmen bu eylemlerinden vazgeçmeyen göstericilerden (51) olmak üzere toplam (159) şüpheli Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla İl Emniyet Müdürlüğünce gözaltına alınmıştır.”

Fotoğraf: Avukat Dayanışması Twitter hesabı

Semtten öğrencilere tencere tava desteği

Saat 21.00’de Etiler ve Rumelihisarüstü mahallelerinde vatandaşlar pencerelerde tencere tava eylemi yaparak öğrencilere destek verdi. Rumelihisarüstü, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin yoğun olarak yaşadığı bir yer.

Rektör danışmanlığına atanan Aygören, görevi kabul etmeyeceğini duyurdu

Üniversitede hareketlilik sürerken, atandığı 2 Ocak tarihinden beri hiçbir öğretim üyesinin yardımcısı ve danışmanı olmayı kabul etmediği öne sürülen Rektör Melih Bulu’nun, bu görevler için iki öğretim üyesini atadığı yönünde haberler paylaşıldı. Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu rektör yardımcılığına, öğretim üyesi Dr. Oğuzhan Aygören ise rektör danışmanlığına atandı. Aygören’in DEVA Partisi Kurucular Kurulu Üyesi olması sosyal medyada tepki çekti.

Aygören, rektör danışmanlığını görevini kabul etmediğini Twitter hesabından duyurdu: “Bugün sürpriz bir şekilde rektör danışmanlığı görevine atandığımı öğrendim. Bu atamayı kabul etmem mümkün değil.”

Boğaziçi Üniversitesi’nde cuma günü (29 Ocak) yapılan eylemlerin ardından, üniversitedeki sergide “Kâbe fotoğrafının yere serildiği” gerekçesiyle dört öğrenci gözaltına alınmıştı. İki öğrenci tutuklanırken, iki öğrenci hakkında da ev hapsi kararı verilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.