Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi eylemlerinin 30. günü: Biber gazı, plastik mermi, ters kelepçe, tencere tava ve çok sayıda gözaltı

Boğaziçi Üniversitesi’ne Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasıyla başlayan öğrenci eylemleri 30 gündür devam ediyor. İstanbul Kadıköy’de eylem çağrısı yapan öğrenciler, polisin sert müdahalesiyle karşılaştı. Polisin plastik mermi ve biber gazıyla müdahale ettiği eylemde çok sayıda öğrenci gözaltına alındı. Saat 21.00’i gösterdiğinde İstanbul’un birçok ilçesinde vatandaşlar tencere tava eylemiyle yaşananlara tepki gösterdi.

Haber: Edanur Tanış, Hazar Dost, Şükran Şençekiçer

Boğaziçi Üniversitesi’ne Prof. Dr. Melih Bulu’nun atanmasının ardından, öğrencilerin ve öğretim üyelerinin 4 Ocak’ta başlayan eylemleri sürüyor. Dün (1 Şubat) üniversite kampüsüne polis müdahalesinin ve 159 kişinin gözaltına alınmasının ardından, öğrenciler Kadıköy Rıhtımı’nda buluşma çağrısı yaptı.

İstanbul Valiliği, Boğaziçi Üniversitesi’nde eylemlerin başlamasının ardından, üniversitenin bulunduğu Beşiktaş ve Sarıyer ilçelerinde gösteri ve yürüyüşleri yasaklamış, öğrenciler geniş bir kalabalıkla Kadıköy Rıhtımı’nda eylem yapmıştı. Bugün planlanan eylemden önce valilik, “2021 Yılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüş Alanları” listesi yayınladı. Kadıköy ilçesinde gösteri alanı olarak Salı Pazarı alanı gösterilirken, rıhtıma yer verilmedi. Daha sonra da Kadıköy Kaymakamlığı, ilçedeki gösterileri yasakladı.

Öğretim üyelerinden “159” dövizi ve istifa sloganları

Üniversite kampüsündeki eylemler, önceki günlerde olduğu gibi, öğretim üyelerinin rektörlük binasına sırtlarını dönmeleriyle başladı. Öğretim üyeleri, dün 159 kişinin gözaltına alınmasına ithafen, ellerinde “159” yazılı dövizler taşıdı. Eylemlerin başından beri rektörlük önünde sessiz eylem yapan ve cuma günleri bildiri okuyan öğretim üyeleri, bugün rektörlüğe sırtlarını dönmelerinin ardından, ellerindeki dövizlerle, “Melih Bulu istifa” sloganları atarak rektörlük binasına yürüdü.

Öğrenciler, Kadıköy’deki eylemin yasaklanmasının ardından, yolda polis engeliyle karşılaştı. Boğaziçi Üniversitesi’nin bulunduğu Rumelihisarüstü Mahallesi’nde öğrencilerin bindiği belediye otobüsü polis tarafından durduruldu. Öğrencilere GBT sorgulaması yapıldı, bazı öğrenciler gözaltına alındı. Beşiktaş’daki Kadıköy İskelesi’nde konuşlanan çok sayıda polis, deniz yoluyla Kadıköy’e geçecek kişilerin çantalarını aradı.

Fotoğraf: Edanur Tanış

Kadıköy Rıhtımı’ndaki meydan, eylem planlanan saat 18.00’den önce polis tarafından ablukaya alınmıştı. Kadıköy’de toplanan eylemcilerin meydana girmesine izin verilmedi. Eylemcilerle birlikte Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Ali Şeker, Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Barış Atay ve bağımsız İstanbul Milletvekili Ahmet Şık da meydana girmek istedi. Toplanan kalabalığa dağılma çağrısı yapan polis daha sonra, barikatlarla ittiği gruba biber gazı ve plastik mermilerle müdahale etti. Çok sayıda eylemciyle birlikte basın mensupları da gazdan etkilendi.

Fotoğraf: Edanur Tanış

Kadıköy’de eylemlerini sürdüren gruplara polis müdahalesi de devam etti. Çok sayıda kişi, eylemler sırasında gözaltına alındı ve araçlara bindirildi.

Dağıtılan gruplar, Mehmet Ayvalıtaş Meydanı’nda yeniden bir araya geldi. Burada açıklama yapan eylemciler, alana polis gelmesi ve helikopterin üzerlerine ışık tutmasının ardından ara sokaklara dağıldı.

İstanbul Emniyeti: “104 kişi gözaltına alındı”

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Kadıköy’de 93, Beşiktaş ve Sarıyer’de 11 olmak üzere toplam 104 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Açıklamada “Kadıköy ilçesinde yasadışı toplanma ile ilgili yapılan müdahalelerde toplam (93) şahıs yakalanmıştır. Beşiktaş ve Sarıyer ilçelerinde alınan emniyet tedbirlerinde Kadıköy ilçesine giderek eyleme katılmak isteyen şahıslar uyarılmış, uyarılara riayet etmeyen, direnen ve
mukavemette bulunan (11) şahıs yakalanmıştır. Kadıköy, Beşiktaş ve Sarıyer ilçelerinde toplamda (104) şahıs yakalanarak gözaltına
alınmıştır”
denildi.

Fotoğraf: Hazar Dost

Tencere tavalarla destek

Saatler 21.00’i gösterdiğinde, İstanbul’un birçok ilçesinde vatandaşlar, pencere ve balkonlara çıkıp, tencere tava çalarak yaşananlara tepki gösterdi.

Kapak fotoğrafı: Hazar Dost

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.