Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ndan Ayşen Ece Kavas ile söyleşi: “Kadınlar evde erkek şiddetiyle baş etmeye çalıştıklarında arkalarında devlet gücü bulamıyor”

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun (KCDP) 2021 Ocak ayı verilerine göre, geçen ay 23 kadın erkekler tarafından katledilirken 14 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Kadınlar, en güvenli olması gereken yerde, yani evlerinde güvende değil çünkü katledilen kadınların yüzde 70’i evlerinde öldürüldü. KCDP’nin verilerine göre kadınların 16’sı evinde, ikisi sokak ortasında, biri arabada, biri arazide, biri ıssız yerde, biri de otelde katledildi. Birinin ise öldürüldüğü yer belirlenemedi. Bu verilerin anlamını, erkek şiddetini ve şüpheli kadın ölümlerini Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ndan Ayşen Ecen Kavas ile konuştuk. 

“İstanbul Sözleşmesi’ni uygulamadığımız zaman şüpheli kadın ölümlerinin nasıl ortaya çıkmadığını düşünüp dururuz”

KCDP’nin verilerine göre, geçen ay 14 kadının ölümü kayıtlara “şüpheli ölüm” olarak geçti. Şüpheli kadın ölümlerinin akıbetini sorduğumuz Kavas, diğer kadın cinayetleri davalarını örnek göstererek şöyle konuştu:

“Her ay şüpheli kadın ölümleri gündeme geliyor. Bu kadar kadın cinayeti işlenirken, toplumumuzda toplumsal cinsiyet eşitsizliği varken, bu ölümlerin açığa çıkarılması gerekir. Aleyna Çakır davasında da bu oldu. Şüpheli ölüm dosyası olduğu için Ümitcan Uygun’a aylarca hiçbir işlem yapılmadı. Bir erkek eğer cinayet işlediyse ya bunu saklama eğilimde oluyor -Pınar Gültekin davasında olduğu gibi- ya da delilleri karartmaya çalışıyor. Delil toplamaktan tutun da yargılamanın her aşamalarına kadar toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin var olduğu, gözardı edildiği ve buna uygun yargılama ve soruşturma süreçleri yapılmadığı takdirde maalesef katiller ya kadın cinayetlerini saklamaya ya da ölümleri şüpheli hale getirmeye çalışıyor. Bunların ortaya çıkması için de İstanbul Sözleşmesi’nde olduğu gibi etkin bir soruşturma yapılmalıdır. Sözleşme, ‘Bütün süreçlerde toplumsal cinsiyet eşitsizliği var olduğu göz önünde bulundurulmalıdır’ diyor. Biz bu sözleşmeyi uygulamadığımız zaman, şüpheli ölümlerin nasıl açığa çıkmadığını düşünüp dururuz.” 

“Kadınlar evde erkek şiddetiyle baş etmeye çalıştıklarında arkalarında devlet gücü bulamıyor”

Bu ay katledilen kadınların 16’sı evlerinde öldürüldü. Koronavirüs salgını döneminde bu verilerin nasıl arttığını sorduğumuz Kavas, geçen aylarda kadınların yüzde 60’ının evlerde öldürüldüğünü fakat Ocak 2021’de bu oranın arttığını ve yüzde 70’e çıktığını belirtti:

“Toplumun evlerinde kalması gereken bu dönemde kadınların büyük bir çoğunluğu evlerinde öldürülüyor. Kadınlar evde erkek şiddetiyle baş etmeye çalıştıklarında arkalarında devlet gücü bulamıyor.”

Ayşen Ece Kavas ile yaptığımız söyleşiyi dinleyebilirsiniz:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.