Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Kongre baskınının artçıları: Kanada, aşırı sağcı “Proud Boys” grubunu “terör örgütü” ilan etti, Pentagon ordu içindeki aşırıcılık sorununa çözüm arıyor

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 6 Ocak günü yapılan Kongre baskınının artçıları devam ediyor. ABD Adalet Bakanlığı, Kongre baskınında yer alan aşırı sağcı gruplara genellikle organize suçlara karşı kullanılan federal yasayı uygulamayı düşünüyor. Eski Başkan Donald Trump destekçilerinin oluşturduğu, aşırı sağcı görüşleri ile bilinen ve sokak çatışmalarında yer alan “Proud Boys” adlı grup, Kanada tarafından “terör örgütü” olarak kabul edildi. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ise ordu içindeki “aşırıcılık” sorununa karşı mücadele etmek için askeri faaliyetleri aşamalı olarak durdurma kararı aldı.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, ordu içinde aşırılık ile mücadele önlemleri kapsamında askeri faaliyetleri aşamalı olarak durdurma kararı aldı. Bakanlık sözcüsü John Kirby’nin açıklamalarına göre önümüzdeki 60 gün boyunca, kuvvet komutanları alt komuta kademeleri ile aşırılık konusunda görüşmeler yapacak. Kirby, Bakan Austin’in askeri faaliyetleri durdurma kararını ABD kuvvet komutanları ile yaptığı bir dizi görüşmenin ardından aldığını söyledi. Bakanlığın faaliyetleri durdurma kararının ne kadar süreceği ise belirsizliğini koruyor.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin

Sözcü Kirby, Austin’in 6 Ocak’ta ABD Kongresi’ne aşırılık yanlıları tarafından düzenlenen baskına ordunun eski ve yeni mensuplarının da katıldığının anlaşılmasının ardından böyle bir kararı aldığını belirtti. Ordu içinde aşırı görüşlere sahip olan kişi sayısını tam olarak tespit edemediklerini söyleyen Kirby, “Bizim duymayı ve kabullenmeyi istediğimizden fazla ancak basının yer verdiğinden daha az olabilir. Sayılarının da ne kadar olduğunu bilmiyoruz” dedi.

Baskında yer alan gruplara mafya liderlerine karşı kullanılan yasanın uygulanması düşünülüyor

ABD Adalet Bakanlığı, Kongre baskınında yer alan aşırı sağcı gruplara genellikle organize suçlara karşı kullanılan federal yasayı uygulamayı düşünüyor. Racketeer Influenced and Corrupt Organizations (RICO) olarak bilinen yasa, baskıyla şantaj ve rüşvet suçları üzerine odaklanmayı öngörüyor. Savcıların cinayet, adam kaçırma, rüşvet ve kara para aklama suçları ile mücadele etmesini sağlayan yasaya dayanılarak suçlu bulananlara 20 yıla kadar hapis cezası verilebiliyor.

Reuters’a konuşan iki kaynak Adalet Bakanlığı’nda, Kongre baskınına karışan insanların suçlanması için RICO tüzüğünün kullanılmasının tartışıldığını ve halen nihai bir karara varılmadığını söyledi. Adalet Bakanlığı Sözcüsü Kristina Mastropasqua ise RICO tüzüğünün kullanılıp kullanılmayacağı konusundaki soruları yanıtsız bıraktı. 

RICO yasağı, üst düzey mafya liderlerine karşı kullanılan bir yasa olarak da biliniyor. 

Proud Boys, Kanada’nın “terör örgütü” listesinde

Donald Trump destekçisi ve aşırı sağcı görüşleri ile tanınan Proud Boys (Gururlu Çocuklar) adlı grup, Kanada tarafından terör örgütü olarak kabul edildi. Kanada Kamu Güvenliği Bakanı Bill Blair, 13 yeni aşırılık yanlısı grubu terörist örgütler listesine eklediklerini duyurdu. Blair, bu kararı almalarının gerekçesi olarak 6 Ocak’ta Kongre binasına yönelik saldırılarda Proud Boys grubunun aktif rol oynamasını gösterdi. Alınan karar ile birlikte, Proud Boys grubunun ülkedeki malvarlıkları dondurulabilecek ve grup üyeleri şiddet eylemlerine katılırlarsa “terör saldırısı” ile suçlanabilecek. 

Kanada Kamu Güvenliği Bakanı Bill Blair

Bakan Blair’in açıklamasına göre, Kanada Terörist Örgütler Listesi’ne en son şu 13 örgüt eklendi:

Atomwaffen Division, The Base, Russian Imperial Movement, Proud Boys, IŞİD Doğu Asya, IŞİD-Bangladeş, IŞİD- Libya, IŞİD- Batı Afrika ve IŞİD- Büyük Sahra; Hizbul Mujahideen örgütü, El-Kaide bağlantılı Jama’at Nusrat Al-Islam Wal-Muslimin, Front de Liberation du Macina, Ansar Dine.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.