Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: ABD ve AB’den Novavax aşısı girişimleri, aşılama programını hızlandıran İngiltere’de aşılananların sayısı 10 milyonu geçti

Kişi başına en çok aşının düştüğü ülke Kanada, Covax üzerinden aşı tedarik etmeye hazırlanıyor. Aşılama süreci doğru yönetilirse önümüzdeki bahar için umut var. ABD ve AB’den Novavax aşısı girişimleri. İngiltere’de aşılananların sayısı 10 milyonu geçti. ABD’nin Oregon eyaletinde mahkeme kararıyla isteyen her mahkûma aşı yapılacak. Avustralya Açık Tenis Turnuvası planlandığı tarihte başlıyor. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Kanada, Covax üzerinden aşı tedarik etmeye hazırlanıyor

Dünyada vatandaş başına düşen en çok aşı dozunu sipariş eden ülke Kanada, fakir ülkeler için aşı tedarikini maksimize etmeyi amaçlayan Covax girişimi üzerinden aşı temin etmeye hazırlanıyor. Ülke, temin ettiği aşıları fakir ülkelere bağışlamayı hedefliyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 2021 yılı sonuna dek iki milyar doz aşının eşit bir şekilde üretilmesini ve dağıtılmasını sağlamak amacıyla kurulan Koronavirüs Aşıları Küresel Erişim Programı (Covax), ülkeler için bir çeşit aşı sigortası. Ülkeler, yaptıkları ödeme miktarında aşıyı bu platform üzerinden alma hakkı kazanırken platformda ilk grupta gelişmiş ülkeler, ikinci grupta düşük ve orta gelirli ülkeler yer alıyor. İkinci gruptaki ülkelerin, yatırım yapmasalar da aşılar geliştirildiğinde “adil bir şekilde” aşıya ulaşma hakları var. Türkiye ise bu platforma üye değil. 

Kanada, sağladığı 345 milyon dolarlık katkı ile Covax’a üye ülkelerden biri. Ülke aynı zamanda aşı şirketleriyle de birebir anlaşmalar yaparak vatandaş başına yaklaşık on doz aşıyı garanti altına aldı. Dünyanın dört bir yanından sağlık yetkilileri ise ülkeyi platform dışındaki şirketlerle özel anlaşmalar imzalayarak aşı fiyatlarını yükseltmekle suçluyor. Kanada, Covax aracılığıyla 1 milyon 903 bin 200 doz Oxford-AstraZeneca aşısı almayı planlarken bu sayı ülkenin nüfusunun yaklaşık yüzde 5’ini temsil etmesiyle diğer ülkelerin alacağı ortalamanın üzerinde yer alıyor.

Aşılama süreci doğru yönetilirse önümüzdeki bahar için umut var

Dünya genelinde devam eden aşılama programları, koronavirüs salgınını bitirmek için umut vaat etse de virüsün ortaya çıkan yeni varyantları önümüzdeki birkaç ayın da virüse karşı zorlu bir yarışla geçeceğini gösteriyor.

Aşı üreticileri Novavax ve Johnson & Johnson, geçen haftalarda aşılarının virüsün yeni varyantlarına karşı da etkili olduğunu açıkladı. Oxford ile birlikte çalışan AstraZeneca ise ürettikleri aşının -özellikle ikinci dozu aldıktan sonra- virüsün yayılımını yavaşlatmada büyük oranda etkili olduğunu duyurdu. 

Aşıların ülkelere dağıtımının başlamasından bu yana Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 27 milyondan fazla vatandaş ilk doz aşısını oldu. Aşılamadaki bu hız, yeni ABD Başkanı Joe Biden’ın görevinin ilk 100 gününde 100 milyon kişiyi aşılama hedefini 150 milyona çıkarmasını sağladı.

Araştırmacılar, bahar aylarına kadar yeterli sayıda insanın aşılanması durumunda salgınla baş etmenin çok daha kolay olacağını vurguuor. Fakat bazı uzmanlar, zengin ülkelerin aşıları bir şekilde elde edebilmesine karşın hâlâ aşı çalışmalarına başlayamamış fakir ülkelerin de olduğunun altını çizerek salgında yolun sonunun henüz görünmediğini belirtiyor.

ABD ve AB’den Novavax aşısı girişimleri

Moderna ve Pfizer’dan temin ettiği 400 milyon doz aşıyla aşılama programlarına devam eden ABD, gözünü Novavax tarafından üretilen aşıların kullanımına çevirdi.

34 yıllık tarihinde daha önce aşı çalışması gerçekleştirmeyen ABD’li Novavax, koronavirüse karşı aşı çalışmalarını geçen bahar aylarında başlatmıştı. Aşının üretiminde çıkan sorunlar sebebiyle ABD’de yapılacak klinik denemelerini erteleyen şirket, ülkeyle olan 1,6 milyar dolarlık aşı anlaşmasını da riske attı.

İngiltere’de yapılan denemelerden gelen ilk sonuçların olumlu olduğunu açıklayan şirket, ABD’de gelecek nisan ayında aşının kullanımı için onay almayı hedefliyor. Eğer her şey planlandığı gibi giderse, şirket, nisan ayında ABD’ye 110 milyon doz aşı temin edecek.

Novavax, Pfizer ve Moderna aşılarından farklı olarak özel buzdolaplarına gerek duyulmadan saklanabiliyor. Bu haliyle aşı, koronavirüsün daha bulaşıcı varyantıyla birlikte dünyada artan aşı ihtiyacının karşılanması için önemli bir kaynak oluşturuyor.

Avrupa Birliği’nin (AB) ilaç düzenleyici kurumu Avrupa İlaç Ajansı da (EMA), Novavax firması tarafından geliştirilen aşının ön değerlendirmesine başladığını bu hafta duyurmuştu.

İngiltere’de aşılananların sayısı 10 milyonu geçti

İngiltere, 10 milyon kişiyi aşılayarak nüfusunun yaklaşık yüzde 15’ine ilk doz aşıların uygulandığını açıkladı. Halk sağlığı uzmanları, ülkenin son haftalarda aşılama konusunda büyük bir yol katettiğini ve aşılamada bundan sonraki süreçte, virüsün yoğun görüldüğü yerlere odaklanmak gerektiğini vurguladı.

Resmi veriler, salı günü (2 Şubat) ülkede 374 bin 756 kişiye daha aşı yapıldığını ve aşı yapılanların sayısının 10 milyonu geçtiğini ortaya koydu. 

Aşılama bu şekilde giderse İngiltere, nisan ayının başında, önceden belirlenen beş öncelikli grubu da tamamen aşılamış olacak.

ABD’nin Oregon eyaletinde mahkeme kararıyla isteyen her mahkûma aşı yapılacak

ABD’nin Oregon eyaletindeki bir federal mahkeme yargıcı, eyalet hapishanesinde koronavirüse karşı aşı olmak isteyen her mahkûmun aşılanması gerektiğine yönelik bir karara imza attı. Hapishanelerde daha önce pek çok kez salgının etkileri hissedilse de mahkûmlar aşılama programlarında öncelik haline getirilmediği için, ülkede bu yönde verilen ilk karar Oregon’dan çıkmış oldu.

Federal mahkeme yargıcı Stacie Beckerman, eyalet genelindeki 12 bin 100 mahkûmun en yakın zamanda aşılanması gerektiğine yönelik kararının gerekçesinde, “Anayasal haklarımız bir kriz sırasında askıya alınmaz, aksine zor zamanlarda güçsüzlerin anayasal haklarını korumak için daha çok tetikte olmalıyız. Sınırlı kaynaklarla karşı karşıya kalsa bile, devlet gözaltındakileri koruma görevini yerine getirmelidir” dedi.

Avustralya Açık Tenis Turnuvası planlandığı tarihte başlıyor

Avustralya Tenis Federasyon Başkanı Craig Tiley, önümüzdeki pazartesi (8 Şubat) başlaması planlanan Avustralya Açık Tenis Turnuvası’nın salgına rağmen sorunsuz ve planlandığı tarihte düzenleneceğinden emin olduğunu söyledi. Geçen günlerde ülkede turnuvanın düzenleneceği Victoria eyaletindeki bir otel çalışanında virüse rastlanması üzerine aralarında tenisçilerin de olduğu yüzlerce kişi karantina altına alınmış ve turnuvanın ısınma turları sekteye uğramıştı. 

Eyaletteki kapanmaya rağmen Tiley, tenis turnuvasının planlandığı tarihte başlayacağını duyurdu. Uluslararası birçok spor müsabakası salgın sebebiyle iptal edilirken Avustralya Açık’ı düzenleme kararı alan Sağlık Bakanlığı, sporcular ve etkinliği düzenleyenlerin tamamına düzenli olarak test yapıldığını, riskin düşük olduğunu belirtti.

Derleyen: Hande Sena Kandemir

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.