Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kemal Kılıçdaroğlu, Temel Karamollaoğlu’nu ziyaret etti – Kılıçdaroğlu: “Anayasadan önce zihniyetlerin değişmesi gerekir”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nu Saadet Partisi Genel Merkezi’nde ziyaret etti. İki lider ziyaret sonrası ortak açıklama yaptı.

Kılıçdaroğlu ve Karamollaoğlu, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “yeni anayasa” çıkışı ile Boğaziçi Üniversitesi’nde süren protestolar ve ittifak tartışmalarına dair açıklamalar yaptı. CHP lideri Kılıçdaroğlu, “yeni anayasa” tartışmaları hakkında “Bu tartışmayı başlatabilmeniz için öncelikle var olan anayasaya uymanız gerekir. Biz mevcut anayasaya uymayan bir kişinin davetine nasıl güveneceğiz?” dedi. Karamollaoğlu ise “Anayasadan önce zihniyetlerin değişmesine ihtiyaç var” diye konuştu.

İki liderin ortak basın açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

“Biz mevcut anayasaya uymayan bir kişinin davetine nasıl güveneceğiz?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “yeni anayasa” çıkışını değerlendiren Kemal Kılıçdaroğlu şunları söyledi: “Türkiye’nin çözülemeyecek hiçbir sorunu yok. Belli konularda farklı düşünebiliriz ama ortak çabalarımız var. Türkiye’nin gerçek gündemi aslında pahalılık. Türkiye’nin bu kutuplaşmadan çıkması lazım. Bu tartışmayı başlatabilmeniz için öncelikle var olan anayasaya uymanız gerekir. Biz mevcut anayasaya uymayan bir kişinin davetine nasıl güveneceğiz? Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) kararlarının uygulanmadığı bir ülkedeyiz biz. Hak arama ve adalet kavramı üzerinden yeni bir düşünceyi, zihniyet değişikliğini gerçekleştirmek zorundayız.  Erdoğan bunu kabul eder mi? Edeceğini sanmıyorum.”

“Anayasadan da önce zihniyetlerin değişmesine ihtiyaç var”

Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu ise “Meclis’te çoğunluğu bulamayacakları neredeyse kesinken milleti meşgul ediyorlar. Anayasadan da diğer yasalardan da önce zihniyetlerin değişmesine ihtiyaç var. Ondan sonra yasalarda değişiklik yapabilirsiniz ama zihniyet değişmeden hiçbir görüşmenin de faydası olmaz” dedi.

“Melih Bulu’ya Allah akıl fikir versin”

Boğaziçi Üniversitesi’nde süren protestolar ve sonrasında yaşananları değerlendiren Kılıçdaroğlu hem Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hem de rektör olarak atanan Melih Bulu’yu eleştirdi: “Toplantı ve gösteri yaptılar. Anayasal hak. Bir büyüklük yap, ayrıl. Yarın çocuklarının yüzüne nasıl bakacak? Bu çocuklara ben memleketimizin evlatları dedim. Terörist diyorlar, suç. Bir kişinin terörist sayılabilmesi için mahkeme kararı lazım. Dava açılırsa tazminat ödemek zorundalar. Gençler bazen bizim düşündüğümüzden aşırı hareketler de yapabilirler. Bizim bunu anlayışla karşılamamız lazım. Boğaziçi Üniversitesi’nin kayyum rektörü kime inanarak altı ay demiş acaba? Bunu söylemek bile zafiyet işaretidir. Rektör kendisini atamayla gelen bürokrat olarak görüyor. Rektörlüğü, akademik dünyayı bilmiyor. Bu kadar dünyadan kopuk birinin Boğaziçi Üniversitesi gibi bir üniversiteyi yönetmesi zaten mümkün değil. Kendi tabi olduğu hukuku bilmiyor. Allah akıl fikir versin.

Karamollaoğlu ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçmişte kullandığı sözleri hatırlatarak, “Sayın Erdoğan’ın geçmişte söylediği sözler var. Gençlere ‘her türlü baskıya direnin’ diyor. O sözlere bir daha baksa iyi olur” dedi.

HDP ile görüşme

Kılıçdaroğlu, ziyaretlerin amacının ittifak olmadığını belirtirken Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) CHP’ye yapacağı ziyaret ile ilgili ise şunları söyledi: “Bir siyasi partiyi düşmanlaştırmak doğru değildir. Düşmanlaştırmak demokrasiye karşı çıkmak demektir. HDP bir siyasi partidir, bizimle görüşmek isterse görüşürüz. Düşüncelerimizi paylaşırız. Onlar ayrı parti, biz ayrı partiyiz. Şu aşamada bir ittifak da ittifak arayışı da sözkonusu değil.”

HDP’nin Saadet Partisi’ni ziyaret ettiğini hatırlatan Karamollaoğlu, “Meseleleri görüşebilmek Türkiye’nin problemlerinin çözümünde en önemli adım. Bize gelen ister AK Parti olsun, ister HDP olsun, onlarla da bu meseleleri görüşmeyi işin tabiatı olarak normal karşılıyoruz” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler