Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Alanya sahilinde bulunan Aytemiz Akaryakıt’a ait petrol aktarım platformunun büyütülmesine mahkeme izin vermedi – Alanya sakinleri: “Onlar kaybetti, doğa kazandı”

Antalya’nın Alanya ilçesindeki Yeşilöz sahilinde bulunan Aytemiz Akaryakıt’a ait petrol aktarım platformu büyütülemeyecek. Aytemiz Akaryakıt’ın, 2014 yılında faaliyete soktuğu, kumsaldan 700 metre uzaklıkta inşa edilen ve günlük 40 bin ton petrol aktarım kapasitesi olan tesisi dört kat büyütme girişimi yargıdan döndü.

Aytemiz Akaryakıt’ın başvurusu üzerine hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu, sahilde bulunan tesisin büyütülmesi planını onayladı. Yeşilöz sakinleri ise sahillerinde bulunan tesisin çevreye zarar verdiğini belirterek karşı dava açtı. Açılan dava sonucu mahkeme bölgeye bilirkişi atadı ve ÇED raporunu iptal etti. 

Sahilde bulunan petrol aktarım tesisine yanaşan tankerlerden elde edilen akaryakıt, Yeşilöz Deresi’nin içinden geçen petrol boruları ile yedi kilometre ilerideki muz tarlalarının arasındaki depolama tesisine aktarılıyor.

Yeşilöz sakinleri mahkeme kararından memnun. Yeşilöz sahilinde yaşayan Güldane Şahin, “Bu tesis 2014 yılından beri burada. Sit alanı olan sahilimiz karettaların üreme alanı, nesli tükenmekte olan endemik bitki türü kum zambaklarının üreme alanı ve Akdeniz foklarının en çok görüldüğü yerlerden biridir. Tesis yapıldığından beri fok balıkları sahilimize uğramaz oldu, karettaların sayısı azaldı. Ayrıca platformdan davacı olduğumuz günden beri sahilimizdeki karetta yuvaları talan ediliyor, kum zambakları sökülüyor. Mahkemenin kararı bizi çok mutlu etti. Onlar kaybetti, doğa kazandı. Bu platform yine burada olacak ama büyütülemeyecek” diye konuştu.

Sahilde bulunan petrol platformu zaman zaman sızıntılara sebep oldu. Geçmiş yıllarda aktarım boruları kırıldı ve sızan akaryakıt sahildeki canlılara büyük ölçüde zarar verdi.


Petrol platformun büyütülmesine karşı açılan davada, platformun bölgeye zarar verdiğini savunan davacı avukat Mehmet Can Karagöz, Selçuk Ada‘nın sorularını yanıtladı. Karagöz, mahkemenin atadığı heyette görevli olan üç bilirkişinin mahkemeye dilekçe sunarak kendilerinin bilirkişi olduklarının başkaları tarafından öğrenildiğini ve bu durumun kendilerini rahatsız ettiğini, bu aşamadan sonra tarafsızlıklarının zedelenebileceğini belirterek davadan çekildiğini söyledi: “Görevlendirilen bilirkişi heyeti konularında yetkin, Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinde görev yapan profesörlerdi. Sağlıklı bir keşif süreci yaşandı ve raporda da bizim dava dilekçesinde belirttiğimiz, tahmin ettiğimiz konulara değinildi. Bölgede yapılan incelemelerde petrol kalıntılarına ve petrolün sebep olduğu çevre kirliliklerine rastlandı. Petrolün yapısı göz önüne alındığında, burada tüm önlemler alındı herhangi bir sızıntı ya da kaza ihtimali yok demek mümkün değil.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.