Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

301 madencinin hayatını kaybettiği Soma maden katliamının davasında tutuklu sanık kalmadı

Manisa’nın Soma ilçesinde 14 Mayıs 2014’te meydana gelen maden faciasında 301 işçi hayatını kaybetmiş, 162 işçi yaralanmıştı. Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin 2020 yılında verdiği karara itiraz üzerine davadaki tutuklu sanıklar Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, Müdür Yardımcısı İsmail Adalı ve İşletme Müdürü Akın Çelik 5 Şubat’ta tahliye edildi. Sosyal Haklar Derneği’nden avukat Evren İşler, Soma davasındaki son gelişmeleri Medyascope’a anlattı. 

301 işçinin hayatını kaybettiği Soma maden katliamı davasında dört sanığa olası kastla 301 kez öldürme ve 162 kez yaralama suçundan ceza verilmesine hükmeden Yargıtay, itiraz üzerine kararını değiştirdi. Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin Soma’da 301 işçinin öldüğü katliama dair kararını değiştirmesinin ardından, dava kapsamında tutuklu kimse kalmadı.

12. Ceza Dairesi’nin kararıyla sanıklar hakkında verilen kararların onandığını belirten Sosyal Haklar Derneği’nden avukat Evren İşler, “Bu sanıkların tahliyesine giden sürecin kendisi asıl önemli nokta. Yargıtay 12. Ceza Dairesi, 30 Eylül 2020 tarihinde ‘Soma maden katliamında sanıkların sorumluluğu olası kastla insan öldürmedir’ kararını verdi. Yargıtay Cumhuriyet başsavcılığı tarafında Yargıtay’ın bu kararına itiraz edildi” diye konuştu.

Yapılan bu itirazdan sonra dosyanının yeniden aynı daireye gittiğini söyleyen İşler, “12. Ceza Dairesi, dosya önüne üç buçuk ay sonra ikinci kere geldiğinde, ‘Bilinçli taksirden sorumludurlar’ diyerek kararını değiştirdi” dedi.  

Avukat Evren İşler

Üç buçuk ayda Yargıtay’ın üç üyesi değiştirildi

Üç buçuk ay içinde Yargıtay’ın beş üyesinden üçünün değiştirildiğini belirten İşler şunları söyledi: “Asıl bakılması gereken yer burasıdır. Yargıya bu kadar açıktan müdahale edilmesi, adil yargılanma haklarının bu şekilde ihlal ediliyor olması asıl problem. Kararın değiştirilmesi düşünülerek yapılmış bu görevlendirmeler. Tahliye, bütün bunların bir sonucu.” 

Verilen kararın hukuken yanlış olduğunu ve bu dosyaya atanan yerel mahkeme hâkiminin de değiştirildiğini hatırlatan İşler sözlerini şöyle sürdürdü: “Dosyada, istenilen kararın verilebilmesi için hâkim ataması zaten başlı başına bir yanlışlık. Sanıkların sorumluluğunun olası kast değil de bilinçli taksir olarak kabul edilmesi kararıyla birlikte davada, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan da dahil olmak üzere sanıklara en fazla 22 yıl hapis cezası verilebilecek.” 

“Sanıkların olası kasttan ceza almaları sosyal cinayetlerin önüne geçecek bir karar olur”

Soma’da, para kazanma hırsıyla insan hayatını koruma altına alacak önlemler almaya para harcanmadığını söyleyen İşler, “Yine para kazanma hırsıyla, katliamı göze alarak insanları çalıştırmaya devam etmişler. Sanıkların olası kasttan ceza almaları sosyal cinayetlerin önüne geçecek bir karar olur. Ancak kamusal denetim mekanizmasıyla, meydana gelen bütün sorumluların hak ettikleri cezayla cezalandırılması durumunda sosyal cinayetlerin önüne geçmek mümkündür” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.