Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Facebook’un dezenformasyonla imtihanı: “Koronavirüs hakkındaki yanlış bilgiler kaldırılacak”

Facebook, koronavirüs ve aşılar hakkındaki yanlış içerikli paylaşımları kaldırma kararı aldı. Buna göre Facebook, aşılar hakkında doğruluğu kanıtlanmayan paylaşımları kaldıracak ve böylece dezenformasyonu önleyecek. Yeni plan, yanlış bilgiler, sayfalar ve kişisel hesaplar dahil olmak üzere her türlü içeriğin platformdan kaldırılmasını öngörüyor.

Facebook, pazartesi günü (8 Şubat) yaptığı açıklamada, koronavirüs hakkındaki yanlış bilgileri engellemek için daha sıkı önlemler alacağını duyurdu. Böylece Facebook, koronavirüs aşıları hakkında yapılan ve yanlış bilgi içeren paylaşımları kaldıracak. Bu tür paylaşımların yapıldığı bazı grupları kapatırken bazılarına ise geçici olarak moderatör atayabilecek.

Facebook’un sağlık birimi başkanı Kang-Xing Jin, bir paylaşımında yaptığı açıklamada, aşının zehirli olduğunu veya otizme yol açacağını öne süren paylaşımların kaldırılacağını belirtti. Jin, “Koronavirüs politikalarımızı ihlal eden üyelerin ve gruplardaki paylaşımların denetlenmesi için bazı yöneticilere ihtiyacımız var” dedi. Koronavirüs ve aşılar hakkında yapılan yorumların üçüncü bir kişi tarafından gözlemleneceğinin altını çizen Jin, kullanıcıların yanlış bilgileri yaymaya devam etmesi halinde ise hesaplarının kaldırılacağını söyledi. 

Virüsün laboratuvar yapımı olduğu, aşıların hastalığa karşı etkisiz olduğu, aşı olmaktansa hastalığı geçirmenin daha güvenli olduğu ve aşıların zehirli olduğu gibi aşı karşıtı yorumların tespit edileceğini duyuran Facebook, kararın Dünya Sağlık Örgütü ile yapılan görüşmeler sonucunda alındığı belirtti.  

Facebook, halk sağlığı uzmanları tarafından çürütülen iddiaları kaldıracağını aralık ayında duyurmuştu. Ancak gelen raporlara göre, Facebook ile Instagram’da benzer içeriklerin yayılmaya devam ettiği görüldü. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.