Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP heyeti DEVA Partisi’ni ziyaret etti – Pervin Buldan: “Muhalefet arası bir güçbirliğine, demokrasi ittifakına ihtiyaç olduğunu dile getirdik, yeni anayasa sürecine toplumun tüm kesimleri dahil edilmeli”

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) muhalefet partileriyle görüşme turu sürüyor. Bu kapsamda Saadet Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile yapılan görüşmelerden sonra bugün de (11 Şubat) HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, beraberindeki heyetle birlikte Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan’ı DEVA Partisi Genel Merkezi’nde ziyaret etti. Basına kapalı yapılan görüşme yaklaşık bir saat sürdü. Görüşme sonrası ortak açıklama yapılmazken HDP adına Eş Genel Başkan Pervin Buldan açıklama yaptı. Buldan, seçim ittifakının gündemlerinde olmadığını ancak muhalefet partileri arasında bir demokrasi ittifakına ihtiyaç olduğunu belirtirken yapılan görüşmede ise Türkiye’nin genel ve temel sorunlarının konuşulduğunu söyledi.

“Seçim ittifakı değil muhalefet arası bir demokrasi ittifakına ihtiyaç var”

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Babacan ile yapılan görüşmede Türkiye’nin temel sorunlarını ve krizlerini konuştuklarını belirtirken muhalefet partilerinin birlikte olduğu bir seçim ittifakı istemediklerini ancak bir demokrasi ittifakına ihtiyaç olduğunu söyledi. Buldan, “Seçim meselesi bir ittifak olarak gündemimizde değil ancak bir seçim güvenliğine ihtiyaç olduğunu konuştuk. Demokrasi ittifakının seçimlere kadar bir geçiş dönem olarak ifade ettiğimiz bir yol temizliğini yapma ihtiyacını masaya yatırdık” dedi.

“Türkiye’nin temel sorunlarını konuştuk”

Görüşme sonrası açıklama yapan Buldan, partilerin kuracakları heyetler aracılığıyla bundan sonra da görüşmelerin devam edeceğini belirtti. Buldan, görüşmede nelerin konuşulduğuna dair ise şu değerlendirmeyi yaptı:

“Türkiye’nin temel sorunlarını konuştuk. Şu an adil yargılanma, haksız tutuklamalar yani hukuk meselesini konuştuk. Şu an cezaevindeki binlerce insanın haksız hukuksuz şekilde cezaevinde olduklarını ve parlamenter sisteme geçiş dönemi için neler yapılması gerektiğini konuştuk. Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile yönetilen ülkede zarar gören vatandaşın bu zarardan nasıl çıkacaklarını konuştuk. Bu mesele başta olmak üzere yine kayyumlar konusu, belediye eşbaşkanlarının görevden alınması ve yerlerine kayyum atanması sadece HDP ile sınırlı kalmayan, artık Türkiye’nin batısına da sirayet eden başta Boğaziçi Üniversitesi olmak üzere ve bundan sonra da belki göreceğimiz, yaşayacağımız bir mesele olarak görülmemesi gerektiğini konuştuk.”

“Yeni anayasa sürecine toplumun tüm kesimleri katılmalı”

Yeni anayasa tartışmalarına dair ise temkinli olduklarını belirten Buldan, yapılacak bir yeni anayasa çalışmasında sadece muhalefet partilerinin değil toplumun tüm kesimlerinin bu sürece dahil edilmesi gerektiğini söyledi: “HDP olarak yeni anayasa meselesinde bizim duruşumuz nettir. Nasıl bir anayasa hazırlayacaklar buna bakacağız. Ceplerinde ne var, nasıl gelecekler, muhalefet partilerinin kapılarını nasıl çalacaklar? Onu bilmiyoruz. Dolayısıyla biz HDP olarak elbetteki toplumun tüm kesimleriyle ortak bir anayasanın çıkarılması konusunda hemfikiriz. Sadece hükümetin belirlediği bir yeni anayasanın Türkiye’ye hizmet etmeyeceği, faydalı olmayacağı kanaatini taşıyoruz. Elbette ki bütün muhalefet partilerinin görüşlerinin alınması gerektiği önemlidir ama sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere toplumun tüm kesimlerini bu meseleye katmakta fayda var.”

“Sorunların meşru demokratik siyaset zemininde çözülmesi gerektiğinin altı çizildi”

DEVA Partisi’nden de HDP ile yapılan görüşmeye dair bir açıklama geldi. Açıklamada, görüşmede nelerin konuşulduğuna dair şu bilgilere yer verildi:

“Ekonomik, sosyal, hukuki ve siyasi sorunların ele alındığı görüşme yaklaşık bir saat sürdü. Temel hak ve özgürlüklerin korunmasının ve hukukun üstünlüğünün temel bir ilke olduğunu vurgulayan Babacan, sorunların meşru demokratik siyaset zemininde çözülmesi gerektiğinin altını çizdi.” 

HDP 17 Şubat’ta Gelecek Partisi’ni ziyaret edecek

Pervin Buldan, 17 Şubat’ta HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar liderliğindeki bir heyetin Gelecek Partisi’ni ziyaret edeceğini söyledi. Buldan, ayrıca İYİ Parti’den de randevu talep edeceklerini yineledi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler