Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Begüm Başdaş ile Yollarda (10): Karin Karakaşlı ve Aylime Aslı Demir ile “Aşkın L* Hali”

Yollarda programında bu hafta Begüm Başdaş, konukları Karin Karakaşlı ve Aylime Aslı Demir ile yakın zamanda yayınlanan Aşkın L* Hali kitap seti üzerinden “başka” aşkların hikayelerle dile gelen yolculuğunu konuştu.

Kaos GL Derneği’nin her yıl farklı temalarla düzenlediği Kadın Kadına Öykü Yarışması’nda 2006’dan 2020’ye derece alan öykülerin yer aldığı beş ciltlik Aşkın L* Hali kitap seti NotaBene Yayınları’ndan çıktı ve raflarda yerini aldı. “Kadınları seven kadınların” öykülerini kayda geçirmek amacıyla yola çıkan yarışma, bugün eşcinsel ve biseksüel kadın yazını için 15 yıllık bir arşiv niteliği taşıyor. Son üç yıldır jüri üyeliği ile üçüncü ve dördüncü ciltlerin editörlüğü yapan Karakaşlı ve seri editörü Demir, bu külliyatın hikayesini ve dönüştürücü gücünü anlattı.

Demir, 2006 yılında “Mutlu Aşk Vardır” diyerek yola çıkan öykü yarışmasıyla lezbiyen ve biseksüel kadınların hem şimdiye kadar kendi hikayelerinin hep erkekler tarafından yazılıyor olmasına hem de hikayelerin hep kötü sonla tamamlanmasına itiraz ettiklerini ama sadece edebiyatla değil, aynı zamanda da var olduklarını başkalarına duyurarak, kendileriyle barışık bir şekilde bunu gerçekleştirmek için bir araya geldiklerini söyledi.

Karakaşlı, Aşkın L* Hali kitap setinin aşka -ama aslında aşkla birlikte dostluk ve yoldaşlığa- çok farklı bir tanım getirmesini çok önemsediğini belirtti. “Sahici bir aşkın inanılmaz radikal dönüştürücü bir gücü var” diyen Karakaşlı, ihmal edilen karakterlerin bu öykülerde nasıl kendi köşelerinden çıkıp kendi sesleri ile var olduklarını ve heteronormatif ahlakçı bakışa bir isyan olarak tabu ilan edilen şeylerin hakkını teslim ettiklerini anlattı.

Aylime Aslı Demir de yayımlanan öyküler hakkında “Normativitenin dışında kalan cinselliklerin, aşkın, tutkunun, arzunun da öğrenilmesi için bir hat ve kanal olarak ortaya çıktığını düşünüyorum. Bu öykülerle normatif bir aşkın dışında da bir aşk olabileceğini, bir yaşam, bir yol, bir patika keşfedilebileceğini sezinliyoruz” dedi.

Sanatçı: Ugemfo

Hem konu hem de dil açısından bu külliyatı çok ürpertici ve heyecan verici bulan Karakaşlı, “Kadın kadına aşkın bütün kapsayıcılığı içinde aktarılması, şimdiye kadar kendisine hiç konuşma hakkı tanınmamış kadınların özne olarak yer aldıkları nesnelikten çıktıkları noktada, şimdiye kadar duyulmamış bir dil de beraberinde geliyor. Şimdiye kadar alışmadığımız karakterler ortaya çıkıyor. Aslında hayatın ne kadar geniş ihtimaller silsilesinden ibaret olduğunu da gösteriyor. Artık bilmezden gelemeyeceksin çünkü okudun ve biliyorsun. Şimdi artık hayatına nasıl devam ediyorsun gibi aslında benim açımdan okura yüklediği bir misyon da var” diye konuştu.

Yayında Aylime Aslı Demir’in söz ettiği Kaos-GL tarafından düzenlenen 16. Kadın Kadına Öykü Yarışması başvuru çağrısına bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Karin Karakaşlı bir gazeteci ve yazar. Boğaziçi Üniversitesi Mütercim Tercümanlık Bölümü’nün ardından Yeditepe Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü’nde yüksek lisans eğitimini tamamladı. Uzun yıllar Agos’ta çalıştı. Halen P24’te yazıyor. Öykü, roman, şiir, deneme ve çocuk romanları var. Karakaşlı’nın eserleri: Başka Dillerin Şarkısı (Öykü, Varlık Yayınları, 1999; Doğan Kitap, 2011) , Can Kırıkları (Öykü, Doğan Kitap, 2002), Müsait Bir Yerde İnebilir miyim? (Roman, Doğan Kitap, 2005), Ay Denizle Buluşunca (Gençlik Romanı, Günışığı Kitaplığı, 2008), Cumba (Deneme, Doğan Kitap, 2009), Türkiye’de Ermeniler: Cemaat, Birey, Yurttaş (İnceleme, Günay Göksu Özdoğan, Füsun Üstel ve Ferhat Kentel ile, Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2009), Benim Gönlüm Gümüş (Şiir, Aras Yayıncılık, 2009), Gece Güneşi (Çocuk Kitabı, Günışığı Kitaplığı, 2011), Her Kimsen Sana (Şiir, Aras Yayıncılık, 2012), Dört Kozalak (Gençlik Romanı, Günışığı Kitaplığı, 2014), Yetersiz Bakiye (Öykü, Can Yayınları, 2015), İrtifa Kaybı, (Şiir, Aras Yayıncılık, 2016), Asiye Kabahatten Şarkılar Dinlediniz (Anlatı, Can Yayınları, 2016), Konaktakiler (Çocuk Romanı, Günışığı Kitaplığı, 2016), İyi Geceler Luna (Çocuk Kitabı, Çınar Yayınları, 2017), Uçan Kız Volante (Çocuk Romanı, Günışığı Kitaplığı, 2018).

Aylime Aslı Demir Kamu Yönetimi – Siyaset Bilimi ve Kadın Çalışmaları alanında eğitim aldı. 2013’ten bu yana, Kaos GL Derneği’nin Akademik ve Kültürel Çalışmalar Program Koordinatörü olarak çalışıyor. Aynı zamanda hakemli akademik queer çalışmaları Kaos Q+’nın yayın yönetmenliğini, NotaBene yayınlarının queer sersisinin editörlüğünü ve 2020 yılında hayata geçen Ankara Queer Sanat Programı’nın direktörlüğünü yapıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.