Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Antalya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nursel Şahin ile söyleşi: “Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca’ya soruyoruz, aşılar nerede?”

Antalya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nursel Şahin, Medyascope özel yayınında Selçuk Ada‘nın konuğu oldu. Koronavirüs salgınında birinci yılın tamamlandığını söyleyen Şahin, gündemde üçüncü dalga tehdidi ve aşının daha kolay ulaşımı olduğunu belirtti. İngiltere ve Güney Afrika varyantının Türkiye’de de görüldüğünü söyleyen Şahin, “Bütün dünya alarma geçmiş durumda. Virüsün bu değişikliği hastalığın yayılmasını hızlandırdı. İngiltere’den yapılan açıklamada genç nüfus ve çocuklarda daha çok görüldüğü söylendi. Toplumsal yayılmanın bu gruplar sayesinde daha da yayıldığı gözlemlendi. Kontrol altına alamadığımız virüsün, varyantlarının da olması endişe yaratıyor” dedi.


Koronavirüse yakalanan hastaların tedavisinde spesifik bir ilerleme kaydedilmediğini belirten Şahin, “Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı turkuaz tablodaki rakamlarda zaman zaman iyileşmeler görüyoruz fakat ağır hasta sayımız ve yoğun bakımlarda tedavi gören hasta sayımız dünya ortalamasının neredeyse dört kat üzerinde. Hasta sayı en yüksek on ülke arasındayız” diye konuştu.

Aşılama çalışmalarının bütün dünya ve Türkiye’de beklenenden daha yavaş ilerlediğini belirten Prof. Dr. Nursel Şahin, sözzlerini şöyle sürdürdü: “Şu an tedavide bir yenilik yok, hastalıkla mücadelede en etkili yol aşılama gibi görünüyor. Aşıların hızlı ve yaygın yapılması gerekiyordu. Aşıların tedariki çok önemli. Türkiye’ye bildiğimiz üzere 13 milyon doz aşı geldi. 3 milyon 700 bin aşının yapıldığını ve bunların çoğunun sağlık çalışanları olduğunu biliyoruz. Geçen hafta aşılama ülke genelinde on binlere düştü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 110 milyon doz aşı tedariki yapıldığını söylüyor. Aile sağlığı merkezlerinde ve hastanelerde aşı yokluğu yaşanıyor. Randevusunu alıp hastaneye giden vatandaşlarımız aşı olmadığı için aşılanamadı. Bu hem tedarik hem de dağıtım sorunu gibi görünüyor. Bu hafta ikinci doz aşılanmalar başladığı için 182 hattı kilitlendi.”

Türkiye’nin sadece bir aşıya mahkûm edildiğini ve Çin’den gelen bu aşının etkinliğinin beklenenden az olduğunu öğrendiklerini belirten Şahin, “Farklı yaş ve risk grupları için birden çok aşı tedarik edilebilir. Uygulanan Çin aşısının (CoronaVac) faz 3 çalışmaları tamamlanmamıştı ve biz aşının etkinliğinin yüzde 50,6 olduğunu öğrendik. Bu demek oluyor ki aşılamanın daha yaygın ve hızlı yapılması gerekiyor. Şu ana kadar 3 milyon 700 bin aşılama yapıldı, bu hızla toplumun yüzde 80’ini aşılamak üç yılı aşan bir süreyi kapsıyor. Sağlık bakanımız 110 milyon dozluk aşı anlaşması yaptık diyor, biz de soruyoruz aşı nerede?” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.