Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İSTAHED Genel Sekreteri Dr. Serkan Özbakış ile söyleşi: “Bir kişinin Aile Sağlığı Merkezi’nde koronavirüs aşısı olması en az 20 dakika sürüyor, çalıştığım ASM’ye iki saat içinde 100 kişi aşı olmak için geldi”

Sağlık Bakanlığı, 13 Şubat Cumartesi günü Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ne (MHRS) dışarıdan müdahale etti ve hekimlerin randevularını beş dakikada bir hasta görecek şekilde güncelledi. Aile hekimlerinin tepkisi üzerine geri adım atan bakanlık, randevu aralıklarını 10’ar dakikaya çekti ancak randevu alan hastaların randevularını iptal etmedi. Yaşanan karışıklığı, Aile Sağlığı Merkezileri’nde (ASM) oluşan yoğunluğu ve aşılama düzenini İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Genel Sekreteri Dr. Serkan Özbakış, Medyascope’a anlattı. 

65 yaş üstünün koronavirüs aşısı olmaya başlamasıyla ASM’lerde yoğunluk yaşanmaya başladığını dile getiren Özbakış, hafta sonu (13 Şubat) Sağlık Bakanlığı’nın MHRS sistemine yaptığı müdahalelerden sonra pazartesi günü yaşanan karmaşayı şu cümlelerle anlattı: “Benim çalıştığım ASM’de beş doktor çalışıyor. Öğleden sonra 13.30 ile 15.30 saatleri arasında 100 hasta koronavirüs aşısı olmaya geldi. Biz sadece koronavirüs aşısı yapmıyoruz. Başka hastalarımız, bebek izlem ve gebe izlemlerimiz oluyor. Benim 15 randevum daha vardı pazartesi günü. ASM’mizde bekleme alanı yaklaşık 40, 45 metrekare ve bu alanda yedi, sekiz hasta bekleyebildi. Hava soğuk olmasına rağmen ve gelen hastalar 65 yaşın üstünde olmasına rağmen bulaş riskini artırmamak için onları ASM’nin dışında bekletmek zorunda kaldık.” 

Pazartesi günü yaşanan yoğunluktan dolayı birçok ASM’de sözlü şiddet vakalarının yaşandığını dile getiren Özbakış, “Bir hastayı aşıdan sonra en az 15 dakika, alerjisi varsa en az 30 dakika, gözlem altında tutmamız gerekiyor. Yani bir kişinin ASM’de aşı olması minimum 20 dakika sürüyor” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.