Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Japonya’nın koronavirüsle mücadeledeki başarısının sırrı: Halkın basireti ve maske kültürü – Gazeteci Ilgın Yorulmaz ile söyleşi

Koronavirüsün bir yıldır aktif olduğu Japonya, yüksek yaşlı nüfusu ve şehirlerdeki nüfus yoğunluğu nedeniyle salgında en çok can kaybı vermesi beklenen ülkelerden biri konumundaydı. Ancak ülkede bugüne kadar salgın sebebiyle yaşanan can kaybı sayısı yedi binin altında. Bu sayı nüfusun bir milyonda 55’ine denk geliyor. Tokyo’da yaşayan gazeteci Ilgın Yorulmaz, salgının Japonya’daki seyrini, alınan önlemleri ve aşılama sürecini Medyascope’a anlattı.

Ilgın Yorulmaz, yaşlı ve yoğun nüfusa ve yaygın test yapılmasında geç kalınmasına karşın Japonya’nın virüsle mücadeledeki başarısında “maske kültürünün” önemini vurguladı.

Yorulmaz, salgının Japonya’da ilk görülmeye başladığı 2020’nin Şubat ayında Tokyo hükümetinin ekonomik endişeler ve sağlık sisteminin bir anda çökmesini engellemek amacıyla test sayılarını çok düşük tuttuğunu belirtti. Ülkedeki eski bir yasaya göre bulaşıcı bir salgın hastalığa yakalandığı tespit edilen kişilerin hastaneye yatırılmak zorunda olduğunu anlatan Yorulmaz, hükümetin koronavirüs salgını bağlamında yaygın test yaptığı takdirde bu yasanın uygulanmasıyla hastanelerin çok hızlı dolacağını öngördüğünü söyledi.

Yorulmaz’a göre hastane kapasitelerinin yanı sıra, bir süredir para biriminde devalüasyon yaşayan Japonya’nın ekonomik endişeleri de vardı ve bu sebeple ülkede turistik faaliyetler de salgına rağmen uzun bir süre devam etti. Hatta hükümet, başarılı geçen ilk kapanma sürecinin ardından “Gez, yemek ye” başlığıyla bir kampanya başlattı.

Ilgın Yorulmaz, bu etkenlere yüksek yaşlı nüfusun ve Tokyo gibi şehirlerdeki nüfus yoğunluğun dahil edilmesiyle salgının Japonya’da çok daha fazla can kaybına sebep olmasının beklenebileceğini ancak halkın halihazırda yerleşmiş olan maske kültürü ve hükümet tarafından verilen tavsiyelerin sıkıca uygulanması sayesinde salgının sebep olduğu zararın asgari düzeyde tutulabildiğini aktardı.

Japonya, aşılama konusunda birçok Avrupa ülkesinden geride geliyor. Ülkede aşılamanın bu hafta içinde başlaması beklenirken Japonya, hem çok sayıda farklı aşıyı satın alıp ülkeye getirdi hem de bu aşının yılar içinde tekrarlanması gerekebileceğine yönelik öngörüler sebebiyle yerli Novartis şirketinin de aşı üreteceğini açıkladı.

Japon hükümeti salgın sırasına yaşanacak ekonomik sıkıntılar sebebiyle salgının başladığı haftalarda 15 yaşının üzerindeki her vatandaşa düzenli ödeme yaptı. Kafe, bar ve restoran gibi işletmeler için de büyük yardım paketleri hazırlayan hükümet, buna ek olarak vatandaşların maaşlarında yapılacak kesintilerde maaşların üçte birinden fazlasının kesilmesini yasaklayan bir düzenlemeyi uygulamaya koydu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.