Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope özel haber – HDP’nin yarın Gelecek Partisi’ne yapmayı planladığı ziyaret, Gara operasyonu nedeniyle ertelendi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) muhalefet partileriyle görüşme kapsamında yarın (17 Şubat) eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kurduğu Gelecek Partisi ile görüşme yapmayı planlıyordu ancak görüşme, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Irak’ın kuzeyinde düzenlediği Gara operasyonu nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi. Medyascope’a konuşan HDP kaynakları, görüşmenin ertelenmesinin nedeninin Gara operasyonu olduğunu teyit etti.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 10 Şubat’ta Irak’ın kuzeyindeki Gara bölgesinde PKK hedeflerine yönelik düzenlediği Pençe Kartal-2 Harekâtı sonrası Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, operasyonda bir mağarada 13 kişinin cansız bedenine ulaşıldığını açıklamıştı.

HDP muhalefet turunu sürdürmeyi planlıyordu

HDP, muhalefet partileriyle görüşme trafiğine Saadet Partisi ile başlamıştı. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve beraberindeki heyet, 1 Şubat’ta Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu‘nu ziyaret etmişti. 5 Şubat’ta ise HDP Genel Başkanı Mithat Sancar ve beraberindeki heyet, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığındaki heyet ile bir araya gelmişti. 11 Şubat’ta ise HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, DEVA Partisi Genel Merkezi’nde Ali Babacan ile görüşmüş, Buldan görüşme sonrası “Kuracağımız heyetler kendi aralarında görüşmelerini yapacaklar. İstişarelerini, diyaloglarını devam ettirecekler” demişti. 

HDP muhalefet partileriyle yürütülen görüşmelerin gerekçesini ise “muhalefet partileri arasında bir demokrasi ittifakına ihtiyaç olması” diye açıklıyordu. 

HDP’nin muhalefet partileriyle görüşme trafiğinde sıradaki durağın Gelecek Partisi olması planlanıyordu ancak bir kez ertelenen görüşme bu kez de TSK’nin Gara operasyonu sonrası yaşananlar nedeniyle ertelendi. Medyascope’un ulaştığı HDP kaynakları, iki partinin ne zaman görüşeceklerine dair bir tarih olup olmadığına ilişkin bilgi vermedi.

HDP’nin İYİ Parti ile görüşmek için randevu talep etmesi bekleniyordu. İYİ Parti lideri Meral Akşener, Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi lideri Ali Babacan’ın 4 Şubat’ta partisine yaptığı ziyaret sonrası, HDP tarafından kendilerine herhangi bir randevu talebi gelmediğini ve verecekleri cevabı varsayım üzerinden konuşmanın yanlış olduğunu söylemişti. 

Gara operasyonu sonrası HDP’ye hem iktidar hem de Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) tarafından eleştiriler yöneltildi. MHP lideri Devlet Bahçeli, daha önce de dile getirdiği gibi, HDP’ye yönelik kapatma çağrılarını yineledi.  

HDP’ye operasyon

Gara operasyonu sonrası, HDP’ye yönelik operasyonlar ise devam ediyor. Türkiye’nin birçok kentinde düzenlenen ev baskınlarıyla onlarca kişi gözaltına alındı. HDP yaptığı açıklamada, “Son iki günde 143 kişi gözaltına alındı” bilgisini paylaştı. İçişleri Bakanlığı ise 40 ilde 718 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.