Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’den İran’a nükleer anlaşma teklifi: “Masaya oturmaya hazırız”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yönetimi, 2015 yılındaki anlaşma koşullarına dönülmesi durumunda İran ile nükleer silahlar konusunda yeniden masaya oturmayı planlıyor. Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “İran’ın nükleer anlaşma kapsamındaki taahhütlerini tam olarak yerine getirmesi halinde İran ile görüşmelere başlamaya hazırız” derken ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price da “ABD, Avrupa Birliği’nden gelecek daveti kabul edecektir” diye konuştu.  

20 Ocak’ta yönetimi devralan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ve ekibi, İran ile nükleer anlaşmaya yeniden dönülmesi konusunda somut adımlar atmaya başladı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, konu hakkında “İran’ın nükleer anlaşma kapsamındaki taahhütlerini yerine getirmesi halinde ABD de üzerine düşen görevi yapıp, İran ile görüşmelere başlayacak” açıklamasında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken

Konuyla ilgili başka bir açıklama da ABD Dışişleri Bakanı Sözcüsü Ned Price’dan geldi. Price açıklamasında, “ABD’nin, İran’ın nükleer programıyla ilgili atılacak diplomatik adımları müzakere etmek amacıyla P5+1 ülkeleri ile İran’ın yer alacağı bir toplantıya ilişkin Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi’nden gelecek daveti kabul edecektir” dedi. 

Telekonferans ile Blinken’ın dünkü açıklamalarını değerlendiren iki ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi ise sözkonusu Avrupa Birliği (AB) davetinin henüz gelmediğini ancak teklifi yakın zaman içinde beklediklerini söyledi. Yetkililer, “İlk adım olarak AB tarafından düzenlenecek olan toplantıya hazır olduğumuzu belirtiyoruz ancak bundan sonrası İran’a kaldı, İran kendi tercihini yapacaktır” diye konuştu.  

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif

İran, ABD’in bu kararını olumlu bir geliştirme olarak değerlendirirken Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı: “Eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde alınan ve BMGK tarafından da kabul görmeyen kararın hukuki geçerliliğinin olmadığının kabul edilmesinden ötürü memnunuz.”

İran, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD’yi Kapsamlı Ortak Eylem Planı (JCPOA) adlı nükleer anlaşmadan çekmesi ve ülkeye karşı uygulanan yaptırımları 2018’de tekrar devreye sokmasından bir yıl sonra anlaşma hükümlerinde yer alan sınırları ihlal etmeye başlamıştı. 

ABD ve İran’dan karşılıklı açıklamalar gelirken İsrail, nükleer cephaneliği için teçhizat ürettiği Negev çölündeki Dimona nükleer tesisini genişleteceğini duyurdu. International Panel on Fissile Material (IPFM) tarafından perşembe günü (18 Şubat) yayınlanan yeni uydu görüntülerinde tesisteki inşaat çalışmaları açık bir şekilde görülüyor.

ABD’deki Princeton Üniversitesi’nden araştırmacı Pavel Podvig, konu hakkında yaptığı açıklamada, inşaatın 2019 yılının başlarında ya da 2018’in sonlarında başladığını belirtirken Vaşington’daki İsrail Büyükelçiliği bu son görüntüler hakkında yorum yapmadı. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.