Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi eylemleri: Tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen iki üniversite öğrencisi, “konutu terk etmeme” şartıyla serbest bırakıldı

Ev baskını ile gerekçe gösterilmeden dün gece (21 Şubat) gözaltına alınan iki üniversite öğrencisi, tutuklu olan üniversite öğrencisi Şilan Delipalta’nın mesajını mektup halinde evlerin kapılarına bıraktıkları öne sürülerek, tutuklama talebiyle hâkimliğe sevk edildi. Öğrenciler, konutu terk etmeme şeklinde adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldı.

İstanbul Üniversitesi öğrencileri ve Öğrenci Kolektifleri üyesi Cihan Çiçek ve Doğukan Gürbey, İstanbul Kadıköy’deki evlerinde dün gece (21 Şubat) saatlerinde gözaltına alındı. Medyascope’a konuşan avukat Çağan Yazıcı, öğrencilere Boğaziçi Üniversitesi rektör ataması protestoları nedeniyle tutuklu olan üniversite öğrencisi Şilan Delipalta’nın mesajını mektup halinde evlerin kapılarına bıraktıkları öne sürülerek “cumhurbaşkanına hakaret”, “kamu görevlisine hakaret” ile “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlamalarının yöneltildiğini belirtti.

Öğrenciler adliyeye ters kelepçeli şekilde getirildi.

Kadıköy Rıhtım Karakolu’nda tutulan öğrenciler susma haklarını kullandı. Bugün Kartal’daki İstanbul Anadolu Adliyesi’nde savcıya ifade veren öğrenciler, suçlama konusu broşürlerle ilgileri olmadığını, mektubu dağıtmadıklarını söyledi.

Avukatları Ümit Erdem de mesajda yer alan “sarıklı bir saraylı” ifadesinden cumhurbaşkanının kastedildiğinin anlaşılmadığını, kastedilse de bu sözlerin hakaret suçu oluşturmadığını belirtti. “Homofobik” kelimesinin de hakaret içermediğini, eleştirel bir söz olduğunu, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlamasına dair de bir suç unsuru bulunmadığını belirten Eedem, müvekkillerinin serbest bırakılmalarını talep etti.

Bir apartmanın kapısına iliştirilmiş “Boğaziçi tutuklusu Şilan’dan mektup var” yazılı zarf.

Savcılık iki öğrencinin tutuklama talebiyle hâkimliğe sevkine karar verdi. Hâkimlik öğrencilerin konutu terk etmeme şeklinde adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakılmasına karar verdi.

Prof. Dr. Melih Bulu’nun AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasının ardından başlayan ve 4 Ocak 2021’den bu yana devam eden protestolarda tutuklanan 11 öğrenciden dokuzu hâlâ cezaevinde.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.