Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İlaçlara yüzde 20 zam geldi – İstanbul Eczacı Odası Başkanı Cenap Sarıalioğlu: “Hem hasta hem eczane için olumsuz bir gelişme”

Resmi Gazete’de yayımlanan kararnameye göre ilaç fiyatlarına yüzde 20 zam yapıldı. Euro kurunun yüzde 60’ı baz alınarak hesaplanan zam yüzde 26,4’e denk gelse de ilaç üreticileri devlet kurumlarıyla yüzde 20’lik zamda anlaştı. İstanbul Eczacı Odası Başkanı Ecz. Cenap Sarıalioğlu, “Hem hasta için hem eczane için negatif bir gelişme” dedi.

Resmi Gazete’de 19 Şubat Cuma günü yayımlanan 3558 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’nda “Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapıldığı” açıklandı. Eklenen geçici maddelerde “beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasına kullanılacak Türk Lirası cinsinden 1 (bir) avro değeri, 2021 yılı için bir önceki dönemde uygulanan 1 (bir) avro değerinin yüzde 20 fazlasını geçemeyeceği” belirtildi. Aynı maddede euro değerini, Sağlık Bakanlığı’nın kurduğu Fiyat Değerlendirme Komisyonu’nun ilan edeceği belirtildi.

İlaç fiyatlarının belirlenme sürecinin işleyişini ve yüzde 20’lik zamdan ilaç şirketlerinin ve halkın nasıl etkileneceğini İstanbul Eczacı Odası Başkanı Ecz. Cenap Sarıalioğlu, Medyascope‘a anlattı. Sarıalioğlu, Türkiye’deki ilaç fiyatlarının 2004 yılından bu yana ilaç kararnamesi ile belirlendiğini söyleyerek, “Avrupa’daki en ucuz beş ülkenin ortalaması alınıyor, Türkiye’de son bir yıllık euro artışından katsayı belirlenerek ilaç fiyatları tespit ediliyor” dedi.

“Eczaneler bu zamdan olumsuz etkilendi”

Sarıalioğlu, kura göre belirlenip artan fiyatlardan dolayı hastalar gibi eczanelerin de olumsuz etkilendiğini söyledi. Eczanelerin ilaç satışlarından elde ettiği kâr standart ve ilaç fiyatı arttıkça bu kâr oranı düşüyor. Örneğin, 190 liralık bir ilaçtan eczacılar yüzde 25 kâr sağlarken bu ilaç, zam sonucu 200 liranın üstüne çıktığında kâr payı yüzde 16’ya iniyor. 

İlaç fiyatları yıldan yıla artarken, eczanelerin kâr oranlarını belirleyen aralıklar 2004’ten beri güncellenmiyor. Bu sebeple 2004’ten beri kâr payının azaldığını söyleyen Sarıalioğlu, fiyatları belirleyen kararnamenin güncellenmesini, Sağlık Bakanlığı ve ilgili kurumlardan yıllardır talep ettiklerini ancak bugüne kadar bir güncellemenin olmadığını aktardı.

Sarıalioğlu, ilaç fiyatlarına yılda bir kere zam yapılabildiğini, bu nedenle olağanüstü bir durum olmadıkça yıl içinde bir daha zam yapılmayacağını ekledi.

Ecz. Cenap Sarıalioğlu ile söyleşimizin tamamını dinleyebilirsiniz:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.