Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bundesliga’nın geleceği Schalke 04’e mi bağlı?

Almanya futbolunun köklü kulüplerinden Schalke 04, tarihinin en kötü günlerini yaşıyor. Mavi-beyazlı ekip, son haftalarına girilen Bundesliga’da büyük bir sürprize imza atamazsa alt lige düşecek. Yaşanabilecek bu kötü senaryonun hem Schalke 04’e hem de Bundesliga’ya muhtemel olumsuz etkilerini, Medyascope’tan Kubilayhan Kavrazlı derledi.

Almanya’nın Gelsenkirchen şehrinin kulübü Schalke 04, 117 senelik tarihinin en sancılı döneminden geçiyor. Büyük maden ocaklarının yoğun olduğu Ruhr Bölgesi’nde bulunduğu için “Madenciler” lakabı ile anılan Schalke 04, 22 haftası tamamlanan 2020-2021 sezonunda topladığı dokuz puan ile ligin dibine demir atarak tarihinde dördüncü kez alt lige düşme korkusunu yaşamak zorunda kaldı. Schalke bu sezon, alt lige düştükleri önceki üç sezona göre taraftarlarını daha fazla üzdü. Küme düşme hattının dokuz puan gerisinde yer alan ve Bundesliga’da sadece bir galibiyeti bulunan mavi-beyazlılar, bu üç puanı yaklaşık bir senelik aranın ardından alabildi. 17 Ocak 2020 tarihinde Borussia Mönchengladbach’ı 2-0’lık skor ile yenen Schalke 04, bu mücadeleden sonra çıktığı 30 Bundesliga karşılaşmasında galibiyet yüzü göremedi. Mavi-beyazlılar, Hoffenheim’ı 4-0 yenerek, 1966 yılında Bundesliga’da 31 karşılaşmada galip gelemeyen Tasmania Berlin’e ait en uzun süre maç kazanamayan ekip olma unvanından ise 1 Ocak 2021 tarihinde kurtuldu.

Taraftar bazında Almanya’nın en büyük üç kulübünden biri

155 bin kulüp üyesi bulunan Schalke 04, Almanya Ligi’ndeki ekipler baz alındığında 293 bin kulüp üyesine sahip Bayern Münih’in ardından ikinci sırada yer alıyor. Allensbach Pazar Araştırma Enstitüsü (Marktforschungsinstituts Allensbach) tarafından yapılan araştırmada, 14 yaş üstü 71 milyon Alman vatandaşından 24 milyonunun Schalke 04’ü takip ettiği ortaya çıktı. Bu 24 milyon kişinin 7,44 milyonu ise mavi beyazlı-kulübe gönülden bağlı olduğunu söyledi. Yapılan araştırmanın sonuçlarına göre sadece Bayern Münih ve Borussia Dortmund kulüpleri, ilgilenen ve destekleyen kişi sayısında Schalke’nin önünde yer aldı.

Madenciler’in Bundesliga’daki varlığı, taraftar sayısının fazlalığı ile açıklanamayacak kadar büyük önem taşıyor. Almanya liglerinin tüm faaliyetlerinden sorumlu olan DFL’nin (Deutsche Fußball Liga) yanı sıra, Bundesliga’nın yayın haklarını elinde bulunduran Sky Sports ve DAZN kuruluşları da Schalke’nin alt lige düşmesini istemiyor.

Borussia Dortmund CEO’su Hans-Joachim Watzke

‘’Bundesliga’nın cazibesi için Schalke 04’ün küme düşmesi bir drama olur”

Stadyumların doluluğu, taraftarlar tarafından yapılan koreografilerin güzelliği, geleneği olan kulüplerin varlığı ve Almanya temsilcilerinin Avrupa’daki başarıları ile Bundesliga’yı futbolseverlere pazarlayan DFL, Schalke gibi bir kulübün alt ligde olmasının gelecek yıllar için olumsuz durumlar ortaya çıkarabileceği konusunda tedirgin. Eski DFL CEO’su Heribert Bruchhagen, Der Spiegel dergisine verdiği demeçte bu konunun önemini şöyle vurguladı: ‘’Bundesliga, bir veya iki yıl Schalke 04 olmadan yapabilir. Uzun vadede ise Schalke 04, Bundesliga için vazgeçilmezdir.’’ Mavi-beyazlıların ezeli rakibi Borussia Dortmund kulübü de Schalke’nin alt lige düşme ihtimalinin gerçekleşmesini istemiyor. Spor dergisi Kicker’a konuşan Borussia Dortmund CEO’su Hans-Joachim Watzke, ezeli rakipleri Schalke’nin içinde bulunduğu durumdan rahatsız olduklarını söyledi: ‘’Borussia Dortmund’un kulüp kimliği, bölge komşularıyla rekabeti içeriyor. Bundesliga’nın cazibesi için Schalke 04’ün küme düşmesi bir drama olur.”

Bundesliga’nın yayın haklarını elinde bulunduran Sky Sports ve DAZN, 22 Haziran 2020 tarihinde 2021-2022 sezonu başlangıcından 2024-2025 sezonunun sonuna kadar uzanan yeni bir sözleşmeye imza attı. Geçmiş yıllarda sezon başına 1,2 milyar euro kazanan Bundesliga ekipleri, yapılan yeni sözleşme ile birlikte yayıncı kuruluşlardan sezon başına 1,1 milyar euro alacak. Kulüplerin kazanacağı paranın düşmesinin sebebi ise koronavirüs salgını nedeniyle medya sektöründe yaşanan gelir azalması olarak açıklandı.

Schalke’nin geçirdiği kötü sezonun ardından yapılan sözleşmeye dönüp bakıldığında iyi iş çıkartıldığını düşünen DFL’nin eski CEO’su Heribert Bruchhagen, ‘’Neyse ki medya hakları önümüzdeki dönem için çoktan satıldı. Yayıncı kuruluşlar, koronavirüs salgınının ekonomik sonuçları ile Schalke 04’ün yaşadığı kötü sezonun birleşeceğini tahmin etselerdi kulüplere daha az para yardımı sağlarlardı’’ diye konuştu.

Bundesliga, Schalke 04’ün küme düşmesini istemiyor

Yayıncı kuruluşlardan elde edilen istatistiki bilgiler, Schalke 04’ün Bundesliga için önemini gözler önüne seriyor. Der Spiegel’e konuşan istatistik ve analiz kurumu Meedia.de çalışanı, Schalke 04’ün 2020-2021 sezonunda yaşadığı kötü tabloya rağmen izleyici çektiğini şu cümleler ile anlattı: ‘’Schalke 04’ün bu sezon oynadığı karşılaşmaların izleyici sayısı geçen yıllara göre arttı. Kulübe olan ilginin artmasında Schalke’nin yaşadığı dramatik durumun etkisi var.”

Yayıncı kuruluş Sky Sports’un verilerine göre Schalke 04’ün, Borussia Dortmund ile 20 Şubat 2021’de oynadığı karşılaşmayı 1,3 milyon kişi takip etti. Mavi-beyazlıların 13 Şubat 2021 tarihinde oynadığı Union Berlin mücadelesini ise yaklaşık 900 bin kişi izledi. Schalke 04’ün bir alt lige düşmesi, bu yüzden Bundesliga’nın önemli miktarda izleyici kaybetmesi anlamına gelecek. Madenciler’in yayıncı kuruluşların sözleşmesinin biteceği 2024-2025 sezonunun sonuna kadar alt ligde kalma durumunda ise Bundesliga için ödenen miktarda azalmalar olacak. Bundesliga kulüpleri, yaşanması muhtemel bu gelişmenin gerçekleşmesini istemiyor.

Schalke 04’ü bekleyen büyük tehlike

18 Şubat 2021 tarihinde kulüp üyeleri ile birlikte düzenlenen organizasyonda söz alan Schalke 04 Yönetim Kurulu Üyesi Alexander Jobst, alt lige düşme ihtimallerinin çok yüksek olduğunu açıkladı. 1988’den bu yana ilk kez küme düşme tehlikesi yaşayan Schalke, gelecek yıllarda çok daha kötü bir tablo ile karşı karşıya kalabilir. Ekonomik olarak zor günlerden geçen mavi-beyazlılar, küme düşmeleri halinde acı bir gerçek ile daha karşılaşacak: Schalke’de forma giyen çoğu oyuncunun sözleşmesi, 2020-2021 sezonu sonunda bitecek.

Schalke 04’ün kadrosunda bulunan futbolcu sayısı, geçen aylarda tecrübeli isim Vedad Ibisevic’in sözleşmesinin feshedilmesi ile birlikte 28’e indi. Mavi-beyazlıların, alt lige düşmesi durumunda ise 2020-2021 sezonundan itibaren elindeki futbolcu sayısında dramatik bir düşüş gerçekleşebilir. Normal şartlar altında gelecek sezona Frederik Rönnow, Ralf Ferryman, Markus Schubert, Ozan Kabak, Matija Nastasic, Benjamin Stambouli, Malick Thiaw, Bastian Oczipka, Kerim Çalhanoğlu, Jonas Carls, Omar Mascarell, Nassim Boujellab, Amine Harit, Can Bozdoğan, Levent Mercan, Benito Raman, Rabbi Matondo, Ahmed Kutucu, Matthew Hope, Mark Uth, Suat Serdar, Weston McKennie, Sebastian Rudy, Hamza Mendyl ve Salif Sane kadrosu ile başlayacak olan Schalke 04, bu isimlerin çoğu ile hem futbolcuların takımdan ayrılma isteği hem de ekonomik koşullar nedeniyle yollarını ayırmak zorunda kalacak.

Bazı futbolcular, bedelsiz olarak ayrılacak

Salif Sane, Mark Uth ve Suat Serdar, Schalke 04’ün küme düşmesi halinde takımdan yüksek ihtimalle ayrılacak.  Mavi-beyazlı ekibin, bu üç isimden herhangi bir bonservis bedeli elde edemeyeceği düşünülüyor. 2020-2021 sezonunu Hoffenheim kulübünde kiralık olarak geçiren Sebastian Rudy’nin ise 6 milyon euroluk yıllık maaşı Schalke’nin elini kolunu bağlıyor. 30 yaşındaki futbolcunun da Salif Sane, Mark Uth ve Suat Serdar gibi kulübe para kazandırmadan takımdan ayrılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Schalke, bu isimlerin yanı sıra, performansından memnun kalmadığı sol bek oyuncusu Hamza Mendyl’i, 18 yaşındaki yetenek Kerim Çalhanoğlu’nun önünü açabilmek için takımdan gönderebilir. Madenciler, 2020-2021 sezonunu Juventus forması altında kiralık olarak geçiren Weston McKennie’yi ise İtalya kulübünün Şampiyonlar Ligi’ne katılması durumunda sözleşme şartları gereği 18,5 milyon euro karşılığında elinden çıkaracak.

Schalke 04’ün umudu: Ozan Kabak

2018-19 mali yılını yaklaşık 200 milyon euro borç ile kapatan Schalke 04 kulübünde, bu rakamın yıl sonunda 250 milyon euroya çıkması bekleniyor. Yaşanması muhtemel mali krizin önüne bir nebze de olsa geçmek isteyen kulüp, yaz transfer döneminde elindeki bazı isimleri satmak zorunda kalacak. Schalke yöneticilerinin, oyuncu satışından yüksek gelir beklediği üç isim var: Ozan Kabak, Amine Harit ve Rabbi Matondo. Schalke, bu üç isimden milli futbolcumuz Ozan Kabak’ı şimdiden Liverpool’a kiralayarak ilk adımı gerçekleştirdi. İngiltere temsilcisi, Ozan Kabak’ın dört aylık performansından memnun kalırsa Schalke 04’e 33 milyon euro ödeyecek. Mavi beyazlı kulüp, Amine Harit ve Rabbi Matonda’dan ise toplamda en az 25 milyon euro kazanmayı hedefliyor.

Bundesliga ve Schalke 04’ün geleceği karanlık

Olası transfer senaryolarının gerçekleşmesi durumunda Schalke 04’ün kadrosu Frederik Rönnow, Ralf Ferryman, Markus Schubert, Matija Nastasic, Benjamin Stambouli, Malick Thiaw, Bastian Oczipka, Kerim Çalhanoğlu, Jonas Carls, Omar Mascarell, Nassim Boujellab, Can Bozdoğan, Levent Mercan, Benito Raman, Ahmed Kutucu ve Matthew Hope isimlerinden oluşacak. Kadroda bulunması muhtemel bu isimlerin üçünün kaleci olması da mavi beyazlıların yeni sezon kadro planlaması yapmasını daha da zorlaştırabilir. Küme düşmesi durumunda altyapıdan çıkacak genç futbolculara daha fazla şans vermek durumunda kalacak Schalke 04’ün, Bundesliga’ya kısa süre içerisinde dönmesi mümkün gözükmüyor. Yaşanabilecek sene kayıplarının artması ise hem Schalke 04’ün hem de Bundesliga’nın geleceğinde önemli soru işaretlerine neden oluyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.