Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanı Koca, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun “ücretsiz aşı” sorusuna yanıt verdi: “Aşı savaşının olduğu dünyada üretici firma bir ülkeye aşıyı bedava verir mi?”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun gündeme getirdiği “ücretsiz aşı” sorusu ile ilgili Bakan Koca, “Aşı savaşının olduğu dünyada üretici firma bir ülkeye aşıyı bedava bağışlar mı? Bunun akılla izahı var mı?” diye yanıt verdi. Mutant koronavirüs ile ilgili bilgiler de veren Koca, “Mutasyonun özellikle Doğu Karadeniz bölgesinde, Samsun, Ordu gibi illerde artışını görüyoruz” dedi.

Fahrettin Koca’nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Aracı firmaya 1 kuruş ilave verilmemiştir”

Kemal Kılıçdaroğlu, salı (23 Şubat) günü CHP grup toplantısında, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya, “Sayın Bakana ve Erdoğan’a soruyorum, beyannamesine göre ücretsiz olarak ithal edilen 1 milyon doz aşı Devlet Malzeme Ofisi’ne her dozu 12 dolardan fatura edildi mi, edilmedi mi?” sorusunu yönelmişti. Bakan Koca, CHP liderine şu yanıtı verdi: “Aşı savaşının olduğu dünyada üretici firma bir ülkeye aşıyı bedava bağışlar mı? Bunun akılla izahı var mı? Bunun üzerine biz firmaya dedik ki ‘Sözleşmemiz gereği size vermemiz gereken bir bedel var, bunu ödüyoruz. böyle bir iddia var, bu nedir?’ Biz devlet olarak Sinovac firmasıyla görüşmeler yaptık. Bu firmanın 10 yıldan fazla süredir tek distribütörü var. Bu firmanın Türkiye’deki ayrıca yetkilisi. Hem tek distribütörü hem tek yetkilisi. Dolayısıyla biz bütün görüşmeyi Sinovac firmasıyla yaptık. Hiçbir şekilde aracı firmaya zerre kadar 1 kuruş ilave verilmemiştir.”

“Ticari sır olarak kalması gereken bilgilerin ifşa edildiğini görüyoruz”

Bakan Koca sözlerini şöyle sürdürdü: “Aşı savaşının yapıldığı bir dönemi yaşıyoruz. Ülkelerarası ticari sır olarak kalması gereken bilgilerin ifşa edildiğini görüyoruz. Ülkeler arasında bunun ilişkileri etkileyebileceğini, özellikle ücret ve benzeri noktalarda bunun ticari sır olarak kalmasının sözleşmeye de konulduğunu, bu nedenle fiyatı özellikle söylememiştim. Vatandaşımız bunu çok iyi bilsin, biz aşıyı dünyadaki bütün ülkelerin aldığı fiyattan en ucuza alan ülkeyiz demiştim.”

“Mayıs sonuna kadar 105 milyon doz aşıya erişebileceğimizi biliyoruz”

Aşıların durumuna dair bilgi de paylaşan Koca, Türkiye’nin en geç Mayıs 2021’e kadar elinde 105 milyon doz aşı olacağını söyledi. Koca, Türkiye’nin aşı süreci ve tedarikiyle ilgili şu bilgileri verdi: “Biz 24 Kasım’da Sinovac’la sözleşme yaptık. Toplam 100 milyon doz için sözleşme yapıldı. İlave BioNTech’le ilgili 4,5 milyon doz mart sonu olmak üzere sözleşme yapıldı. 30 milyona kadar opsiyonel. Sputnik’le ilgili olarak ayrı bir hazırlığımız devrede. Astra Zeneca ile ilgili görüşmemiz başından beri devam ediyor. Onunla da ilgili önümüzdeki bir iki hafta içerisinde ön sözleşme imzalanabilir. Yakın takip içindeyiz. Nisan, en geç mayıs ayında bu aşılama sürecini tamamlayabilir olmak bizim için önemli. Bizim toplam şu anda nisan, en geç mayıs ayı sonuna kadar 105 milyon doz aşıya erişebileceğimizi biliyoruz. Şu an net, kesin olan, en geç mayıs sonuna kadar olacağını düşünüyoruz. Aşıyı ucuza alıyoruz. Bu aşıya erişim için her imkanı kullanıyoruz. Önümüzdeki aylar aşıya daha yoğun erişeceğimiz söyleyebilirim.”

“800 bin BioNTech aşısı gelecek”

Koca, BioNTech aşısının son durumuna dair ise “Marttan sonraki dönemde arttırabilmek için Uğur (Şahin) Hoca ile gayret içinde olacağız. BioNTech’le ilgili ilk etapta gelebilecek aşı miktarı 800 bin olacak. 4,5-5 milyona tamamlanması için çaba sarf edilecek. İlk 800 bin aşı muhtemelen 10 gün içinde gelmiş olacak” dedi.

“Tam kapanma düşünmüyoruz”

Bakan Koca, Bilim Kurulu toplantısının gündemiyle ilgili olarak da şöyle konuştu: “Özellikle bugün Bilim Kurulu’muzun gündeminde daha çok bölgelerin Sayın Cumhurbaşkanımızın söylediği şekliyle, yani düşük, orta, yüksek ve çok yüksek olarak ayrımının nasıl olması gerektiği, hangi kriterlerin esas alınması gerektiği, illerde nasıl bir kısıtlama veya açılım olabileceğini tartışmış olduk. Şu an tam kapanma gibi bir durumu düşünmüyoruz. Ama her geçen gün vaka sayılarının giderek arttığını görüyoruz.”

“Artık normalleşmeyi önceleyen bir döneme geçiyoruz”

Bilim Kurulu toplantısı sonrası, yeni dönemin normalleşme dönemi olduğunu belirten Bakan Koca, son günlerde artan vaka sayılarına dikkat çekerek tedbir uyarısı yaptı: “Artık normalleşmeyi önceleyen bir döneme geçiyoruz, yerinde karar dönemi. Artık salgının sosyal hayata etkileri ile mücadeleye de odaklanacağız. Bilim Kurulumuzca hazırlanan plan dahilinde bugüne kadar aşılama çalışmalarında 1,5 milyonu ikinci doz olmak üzere 8 milyon doz aşılama seviyesine ulaştık. Her geçen gün sayısı artan mutasyonlu virüse dikkat etmek zorundayız. Vaka sayılarındaki artış bazı illerimizin diğerlerinden daha geç normalleşme sürecine geçmesine neden olabilecek. Tedbir halen en güçlü silahımız.”

“65 yaş üstü için esnetme yapılabilir”

Koronavirüs salgını ile mücadale kapsamında 65 yaş üstü yurttaşlar için sokağa çıkma kısıtlaması sürüyor. Koca, bu duruma dair ise “İkinci aşıdan iki hafta sonra yani 42 gün sonra koruyuculuğu başlıyor. 65 yaş üzerinde olup iki haftasının tamamlanmadığını biliyoruz. Ama süreçte 65 yaş üzerinde illerde bu konuyla ilgili bir esnetme yapılabilir. Aşılama oranı da parametrelerin arasında yer alacak” dedi.

“Türkiye’ye özgü mutant virüs olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz”

Bakan Koca, Türkiye’de Güney Afrika ve İngiltere mutantı virüslerin olduğunu belirtirken Türkiye’ye özgür bir mutant virüsün olmadığını söyledi: “Mutasyonun da özellikle Doğu Karadeniz bölgesinde Samsun, Ordu gibi artışını görüyoruz. Ağırlıklı olarak daha çok İngiltere mutantı dediğimiz, virülans üzerine etkisinin olmadı ama bulaşıcılığı artan bir mutasyon yaygın. Güney Afrika ile ilgili 49 gibi bir mutantın görüldüğünü söyleyebilirim. Bize özgü mutant olabilir mi şüphesi içindeydik. Bize özgü mutant olmadığını çok rahatlıkla söyleyebiliriz. Ama ağırlıklı İngiltere mutantı olmak üzere toplumda bulaşıcılığın çok arttığını söyleyebiliriz. Bu dönemde tedbirler daha da önemli olmaya başladı.” 

Koca, Türkiye’de bugüne kadar aşılama çalışmalarında yaklaşık 1,5 milyonu ikinci doz olmak üzere 8 milyon aşılamaya ulaşıldığını belirtirken aşılama planındaki ilk aşamanın sonuna yaklaşıldığını açıkladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.