Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran, AB’nin nükleer anlaşma için toplantı önerisini reddetti

İran Dışişleri Bakanlığı, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD), İran’a yönelik yaptırımları kaldırmakta yetersiz kalması gerekçesiyle AB aracılığı ile yapılacak ABD – İran nükleer anlaşma toplantısına katılmayacaklarını açıkladı. 

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, bakanlığın sitesinden yaptığı yazılı açıklamayla, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell liderliğinde gerçekleşecek ve ABD ile nükleer anlaşmanın ele alınacağı “nükleer anlaşma toplantısı” için uygun bir zaman olmadığını ve toplantı önerisini reddettiklerini açıkladı.

Said Hatibzade imzalı açıklamada şöyle denildi: ”İran, ABD ve Avrupa ülkelerinin son eylem ve görüşlerini göz önünde bulundurarak şu an Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Avrupa Koordinatörlüğü tarafından önerilen gayri resmi toplantılara katılmak için doğru zaman olmadığını düşünüyor. ABD’nin görüş ve eylemlerinde henüz bir değişiklik olmadı ve Biden hükümeti Trump’ın başarısız olan azami baskı politikasını henüz bırakmadı. Birleşmiş Milletler’in 2231 no’lu önergesinde yer alan sorumluluklarını yerine getirmeyi bile taahhüt etmedi. Bu bir pazarlık veya uzlaşma meselesi değil çünkü tüm uzlaşmalar zaten beş yıl önce yapılmıştı. Önümüzdeki yol çok açık: ABD yasadışı ve tek taraflı yaptırımlarına son vermeli ve taahhütlerine geri dönmelidir.”

Hatibzade ayrıca, İran’ın AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile temas halinde kalacağını söyledi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade

İran’ın Barack Obama yönetimi ile 2015’te imzaladığı ancak Donald Trump’ın çekilmeye karar verdiği nükleer anlaşmaya geri dönmeyi taahhüt eden Joe Biden yönetimi, geçen hafta, görüşmelere katılmaya istekli olduklarını ancak İran’ın nükleer anlaşma kapsamındaki taahhütlerini yerine getirmesi gerektiğini ve yaptırımların kaldırılması için atılması gereken adımları yalnızca görüşmelerde netleştireceklerini söylemişti.

İran ile ABD arasındaki görüşmelerin kalıcı olarak tıkanıp tıkanmadığı ve arabulucuların İran’ı görüşmelere katılmaya ikna edip edemeyecekleri şu an için belirsiz. İran, Trump yönetiminin 2018 yılında ABD’nin kendi çekildiği nükleer anlaşmalara geri girmek için adım atmasını kınamıştı. 

ABD’nin bu hafta Avrupa ülkeleri ile Viyana’da düzenleyeceği Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) Yönetim Kurulu toplantısında İran’a karşı bir “kınama önergesi” sunma olasılığı bulunduğu belirtilirken İran’ın Birleşmiş Milletler (BM) nükleer denetçileri ile birlikte çalışmasına yönelik kısıtlamaların artırılması da gündemde.   

Görüşmelerin gerçekleşmesini sağlayacak bir olası yol, ABD’nin Irak ve Güney Kore bankalarında bulunan İran’a ait varlıkların erişimini engelleyen kısıtlamaları kaldırması olabilir. İran hükümeti sözkonusu bankaların, ABD yaptırımlarının yarattığı endişe nedeniyle ülkenin toplam 7 milyar dolar değerindeki varlıklarını dondurduğunu öne sürüyor.

Derleyen: Murat Türsan

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.