Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

SODEV’den “Yoksul Semtlerde Madde Kullanımının Yaygınlaşması” raporu: “Gençleri uyuşturucuya iten sebeplerin başında ‘aile içi sorunlar’ geliyor”

Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) tarafından hazırlanan “Yoksul Semtlerde Madde Kullanımının Yaygınlaşması Raporu”, SODEV Başkanı Ertan Aksoy‘un sunumuyla basın ve kamuoyu ile paylaşıldı.
İstanbul’un Bağcılar ve Sultanbeyli ilçelerinde yürütülen odak grup görüşmeleri ve anket çalışmasıyla gençlerin madde kullanımıyla ilgili yapılan araştırmada temelde şu sorulara cevap arandı:

1) Gençleri madde kullanımına iten sebep nedir?

2) Alınması gereken önlemler ve çözüm önerileri nelerdir?

3) Madde kullanımının yaygınlaşmasının boyutları nedir?

Araştırmaya katılan ailelerin yüzde 51,8’i yaşadıkları bölgede uyuşturucu bağımlılığı sorunu olduğunu belirtirken, madde bağımlılığı sorununun başlıca nedeni olarak yüzde 44,3 ile aile içi iletişimsizlik ve sevgisizlik ön plana çıkıyor. Katılımcıların yaklaşık yüzde 25’i etraflarında uyuşturucu bağımlılığı eğilimi gösteren gençlerin olduğunu belirtiyor. Ayrıca, araştırmaya katılan ailelerin yüzde 58,8’i okul ve çevresindeki güvenlik önlemlerinin yetersiz olduğunu söylüyor.

Araştırmanın odak grup çalışmasında ortaokul ve lise seviyesinde çocuğu olan anneler, babalar, lise öğrencisi genç kadınlar ve lise öğrencisi genç erkekler ile görüşüldü. Bunun yanı sıra ortaokul ve lise seviyesinde çocuğu olan 1.067 veli ile anket çalışması yapıldı.

Çalışmanın sonuçlarına göre madde kullanımı sorunuyla en çok ilgilenenler anneler

Çocukların madde kullanımından korunmasının sorumluluğunun daha çok annelerde olduğu sonucunun çıktığı çalışmada annelerin büyük oranda madde kullanımı sürecinin detaylarına hakim oldukları gözlendi.

“Ergen erkeklerin ergen kızlara göre kontrolü daha zor”

Anneler çocuklarının uyuşturucu maddeyi iddia ve ganyan bayileri ve nargile kafelerden de aldıklarını belirtti. Çocuklarını kontrol etmek için onların telefonlarına baktıklarını da sözlerine ekleyen anneler içinde çocuğunun uyuşturucu madde kullanıp kullanmadığını kontrol etmek için karşı cins akranı gibi sosyal medya hesabı açtığını söyleyenler de oldu.

“Sadece sigara kullanıyorsa şükür”

Araştırmanın sonuçlarına göre Bağcılar’da özellikle Yüzüncü Yıl Mahallesi’nde gençlerde yoğun bir uyuşturucu madde kullanımı mevcut. Sokaklarda “sendeleyen” gençler görülebiliyor. Gençlerin açık alanlarda da uyuşturucu madde kullanması örneklerine rastlanabiliyor.

“Çocuklarımız ‘Telefonum kırıldı’ dediğinde endişeleniyoruz”

Gençler daha çok harçlıklarından ya da kendilerine verilen kitap-test gibi eğitim harcamalarından ayırdıkları paralarla uyuşturucu madde alıyor. Telefonlarının kırıldığını, bozulduğunu söyleyerek oradan elde ettiği parayla uyuşturucu madde alanların da olduğu belirtiliyor. Araştırmanın çarpıcı sonuçlarından biri de bazı gençlerin kendi uyuşturucu madde kullanımını finanse etmek için satıcıya dönüşmesi. Annelerin çocukları toplumsal olarak dışlanmasın diye uyuşturucu madde kullanımı konusunda kendi eşleri ile dahi rahatça durumu paylaşamadıkları da araştırmada ulaşılan sonuçlardan biri. Anneler uyuşturucu ile mücadelede genel olarak cezaların artırılması, okullarda konuyla ilgili derslerin açılması, gerekirse çocuklarına düzenli olarak “tükürük testi” yapılması, spor alanlarının açılması, nargile kafelerin denetlenmesi ve parklara kamera konulması gerektiğini söylüyor.

SODEV’in konuyla ilgili önerilerinden biri de bekçilerin bir kısmının uyuşturucu ile mücadele hususunda çalışmak üzere resmi güvenlik görevlisi olarak atanması.

Genç erkekler uyuşturucu madde kullanmayanların akran dışlamasına maruz bırakıldığını söylüyor

Gençler arasında uyuşturucu madde kullananların daha özgüvenli-havalı (“cool”) göründüğüne dair bir algı var. Uyuşturucu madde kullanan gençler çoğunlukla şiddet içerikli dizi izleyicisi. Uyuşturucu madde satıcılarının bazılarının polis aramasından kaçınmak amacıyla yanlarında kadınlarla bu işi yaptıkları belirtiliyor. Genç erkekler uyuşturucu ile mücadelede mutlaka spor yapılacak alanların artırılması gerektiğini belirtiyor.

Genç kadınlarda “havalı” bir gruba dahil olmak için uyuşturucu madde kullanmaya başlamış olanlar var

Araştırmaya dahil olan genç kadınlar uyuşturucu ile mücadelenin okullarda konferanslar vermekle sınırlı kalmasından şikayetçi. Bunun yanı sıra okullarda hala öğrencilerin nöbetçi olmasından da rahatsızlıklarını belirten genç kadınlar, okullarda özel güvenlik görevlilerinin olması gerektiğini söylüyor.

Araştırma sonuçlarına göre uyuşturucu madde kullanımı ve bununla mücadele konusuna en az dahil ve hakim olanlar babalar

Babalar ile yapılan odak grup görüşmesinden çıkan sonuçlarda, uyuşturucu madde kullanımı ile ilgili olarak çocukların suçlanmasından ziyade sorunlu ailelere vurgu göze çarpıyor. 

Veliler uyuşturucu madde kullanımı ve bununla mücadelede medyanın dilinin özendirici ve yanlış olduğunu düşünüyor

Babalar aniden görüntülü arama gibi sürekli bir kontrol ve denetleme halindeler. Babalar çocuklarının mutluluğu ile uyuşturucu madde kullanımı arasında bir ters orantı olduğunun bilincinde. Annelerden farklı olarak babaların çocuklarının uyuşturucu madde kullandığını saklama eğilimleri yok denecek kadar az.

Anket çalışmasının sonucuna göre gençleri uyuşturucuya iten sebeplerin başında “aile içi sorunlar” geliyor

Aileler, gençleri uyuşturucuya iten en önemli sebep olarak yüzde 44,3 ile aile içi iletişimsizlik ve sevgi eksikliği derken; arkadaş çevresinin en etkili neden olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 35,4 olarak dikkat çekiyor.

 Okul ve çevresinde güvenlik önlemleri yetersiz

Araştırmaya katılan ailelerin yüzde 58,8’i okul ve çevresindeki güvenliğin bonzai vb. uyuşturucu madde satışlarını engellemede yetersiz olduğunu söylüyor. Ailelerin yüzde 72,4’ü parklara yerleştirilecek kameraların madde bağımlılığına karşı mücadelede etkili olabileceği görüşünü paylaşıyor. 

Emniyetten denetim ve devriyelerin artırılması talep ediliyor

Uyuşturucu ve madde bağımlılığı konusunda polis ve emniyetten başlıca beklenti yüzde 65,6’lık oranla denetim ve devriyelerin arttırılması. Ayrıca araştırmaya katılan ailelerin yaklaşık yüzde 10’u cezaların arttırılması gerektiğini belirtiyor. Araştırmaya katılan ailelerin yüzde 84,4’ü uyuşturucu madde kullanımı ile ilgili cezaların yetersiz olduğunu düşünüyor.

Bağımlılıkla mücadelede spor öne çıkıyor

Araştırmaya katılanların yüzde 80,4’ü gençleri spora yönlendirmenin uyuşturucu bağımlılığını önleme konusunda etkili bir yöntem olduğu görüşünde. Ayrıca ailelerin yüzde 46,9’u okullardaki psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmetinin gençleri uyuşturucudan uzak tutmak konusunda etkili olduğunu belirtirken yüzde 31,8’i etkili olmadığı görüşünü paylaşıyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.