Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nu ziyaret etti – Davutoğlu: “Fezlekeler siyaseti dizayn etme çabası taşıyor, biz buna karşı çıkarız”

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu‘nu ziyaret etti. Ziyaretin ardından yapılan ortak açıklamada Saadet Partisi Genel Başkanı Karamollaoğlu, “yeni anayasa” çalışmalarına ve İnsan Hakları Eylem Planı’na ilişkin, “Şahsen çok önemsemiyorum, zihniyet değişmeden kanunların değişmesi hiçbir şey ifade etmiyor” derken Davutoğlu ise “Ben ortada ne iyi niyet ne samimiyet, ne de halde tavırda eylem planına uygun bir tavır görüyorum” ifadelerini kullandı.

İki saate yakın süren görüşme sonrası Davutoğlu ve Karamollaoğlu ortak açıklama yaptı.

“Anayasa ya da kanunları değiştirmekle gidişatta bir değişiklik olacağı kanaatinde değilim”

Görüşme sonrası kameralar karşısına geçen iki lider gündemdeki konulara dair açıklama yaptı. Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu, “yeni anayasa” tartışmalarını önemsemediğini belirtirken sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben son yaklaşımları, anayasa değişikliği, kanunlarda yapılan değişikleri kusura bakmasınlar ama şahsen önemsemiyorum. Kanunları değiştirmek yeri geldiğinde gerekli ama esas olanı mevcut kanunlara uymak. Zihniyet değişmeden, kanunların değişmesi hiçbir şey ifade etmiyor. Bugün ‘Anayasanın bazı maddelerine uymuyoruz’ derseniz, değiştireceğiniz maddelere uyacak mısınız? Anayasa ya da kanunları değiştirmekle gidişatta bir değişiklik olacağı kanaatinde değilim.”

“Ortada insan haklarına saygı yok”

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan İnsan Hakları Eylem Planı’nı eleştirdi. Davutoğlu, “İnsan Hakları Eylem Planı’nı dikkatlice dinledik. Böyle bir planın başarılı olması için açık, berrak olacak, samimi olacaksınız ve eyleminizle göstereceksiniz. Ben ortada ne iyi niyet, samimiyet, ne de halde, tavırda eylem planına uygun bir tavır görüyorum. Niyet gündem değiştirmek. Samimiyet olmadığının açıkça işareti… Bugün Türkiye’deki korku ikliminin sorumlusu sizsiniz, önce onu dağıtın. Genel başkan yardımcımız sokak ortasında siyasal terör ile yaralanıyor, hastaneye kaldırılıyor. Zanlıları 15 gün sonra dışarı çıkartıyorlar. Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrenciler ‘terörist’ diye içeri alınıyorlar… Böyle bir iklimde İnsan Hakları Eylem Planı’nın samimiyetinden bahsedilebilir mi? Eylemde, tutum değişikliği görmüyoruz. Sözle değil davranışla, saygıyla ortaya konur. Bazı yerleri doğru. Bu açıklanan hususların birçoğu, benim başbakanlık döneminde açıkladığım, başbakanlığıma mal olacak şekilde tepki gösterdikleri unsurlar. Reform dedikleri unsurlara bakın, o günkü metinlerle karşılaştırın. Ortada insan haklarına saygı yok” dedi.

“Sivil anayasa olacaksa önce düşünce özgürlüğünü, insan onurunu esas alacaksınız”

“Yeni anayasa” tartışmalarına da değinen Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştirdi: “Anayasa, uzun dönem kamuoyunu meşgul etmek için elverişli bir şeydir. Cumhurbaşkanı, ‘Biz darbe artığı anayasadan kurtulacağız’ diyor. Net olarak söylesin, hangi maddeler darbe artığı? Sivil anayasa olacaksa önce düşünce özgürlüğünü, insan onurunu esas alacaksınız. Sayın Erdoğan çerçeve oluşturmaya çalıştırıyor kendince, sınırları da Sayın Bahçeli çiziyor.  Önce düşünce özgürlüğünü, insanı, insan onurunu esas alacaksınız, adaleti esas alacaksınız. Temel hukuk devleti kurallarını esas alacaksınız. Siyasi ahlakı öne çıkaracaksınız.”

“Fezlekeler siyaseti dizayn etme çabası taşıyor”

Davutoğlu, gündemdeki fezlekelerle ilgili ise şunları söyledi:

Fezlekeler ise ilkesel bir çerçeveden bakılarak gelmiş fezlekeler değil. Hukuki boyutundan daha çok siyaseti dizayn etme çabası taşıyor. Bu bir siyaset mühendisliği. Biz parti olarak kendimizle ilgili de her türlü Meclis soruşturmasına açığız. Burada hukuki süreçlerden daha çok temiz siyaset anlayışından, teröre karşı mücadeleden daha çok siyaseti dizayn etme çabası var. Fezlekelerin temel amacı siyaseti dizayn etme çabası olduğu için tutumumuz açıktır. Kimse siyaseti bu yolla dizayn etme çabasına giremez, biz buna karşı çıkarız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.