Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin, 2021 yılı için büyüme hedefini en az yüzde 6 olarak belirledi

Çin Devlet Başkanı ve Komünist Parti lideri Şi Cinping, 5 Mart Cuma günü yaptığı konuşmada Komünist Parti iktidarının önündeki zorluklara karşı sert bir çizgi çekerek bu yıl için ülkenin büyüme hedefini en az yüzde altı olarak belirledi. 

Önde gelen Çinli liderler, Hong Kong’daki demokrasi yanlısı muhalefeti büyük ölçüde zayıflatacak büyüme modelini açıklamak için yıllık yasama meclisi olan Ulusal Halk Kongresi’nin açılışını kullandı.  Liderler, askeri harcamalarda güçlü bir artış ilan etmenin yanı sıra bu yıl için en az yüzde 6’lık bir ekonomik büyüme hedefi belirledi. Ayrıca açılışta Çin’in ithal enerjiye, teknolojiye ve pazarlara bağımlılığını hafifletmeyi vaat eden uzun vadeli bir plan da açıklandı.

Başbakan Li Keqiang’ın açıkladığı plana göre ülkede işsizlik oranının yüzde 5’lere indirilmesi bekleniyor. Ayrıca 11 milyondan fazla yeni kırsal iş fırsatnın yaratılması da hedefler arasında. 

Başbakan Li yaptığı açıklamada, 2021 yılı için enflasyon hedefini yüzde 3 civarı olarak ortaya koydu ve bilim ile teknoloji gelişimini güçlendirmenin bu yıl için önemli görevleri arasında olduğunu söyledi.

New York Times’ın haberine göre tüm dünya salgınla mücadele ederken Çin’in açıkladığı büyüme oranı ülkenin, salgın sonrası ekonomisini toparlamaya yönelik güçlü umutlar beslediğinin göstergesi olarak kabul ediliyor. Salgınla mücadele için ivedilikle sıkı önlemler alan ülke diğer ülkelere oranla salgın dönemini nispeten daha kontrollü atlattı ve bu durum ülkenin ekonomik olarak daha kolay toparlanmasına sebep oldu.

Geçen sene ülke bildirdiği yüzde 2,3’lük büyümeyle salgın ortasında büyüme gösteren tek büyük ekonomi olmuştu.

Derleyen: Hande Sena Kandemir

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.