Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Engelli Kadın Derneği’nden psikolog Berna Yavuz ile söyleşi: “Engelli kadınların salgında zorluk çektikleri konular, alışveriş, ev temizliği, kişisel bakım ve bankacılık”

Engelli Kadın Derneği , “Covid-19 Pandemi Sürecinde Engelli Kadınların İnsan Hakları” izleme raporunu hazırladı. Rapora göre engelli kadınlar salgın sürecinde yoksullaştı, sağlık haklarına erişimde zorluklar yaşadı ve yetkili kişiler tarafından görmezden gelindi. Engelli Kadın Derneği’nden psikolog Berna Yavuz, raporun detaylarını ve salgın boyunca yaşadığı kendi deneyimlerini Medyascope’a anlattı. 

“Covid-19 Pandemi Sürecinde Engelli Kadınların İnsan Hakları” raporu için veri toplamakta zorlandıklarını dile getiren Berna Yavuz, “Salgın dışında da veri toplamak, konu engelli kadınlarsa çok zor. Biz de bu durumla karşılaştık. Anket çalışmamıza 67 engelli kadın katıldı. Genel anlamda engelli kadınlara spesifik uygulamanın olmadığını ve salgın süreci boyunca da engelli kadın kimliğinin çok fazla önemsenmediğini görüyoruz” dedi. 

Hazırladıkları raporda, medya taramasında engelli kadınların görünürlüğünü ele aldıklarını dile getiren Yavuz, “Ana akım medya çoğunlukla engellileri acınası varlıklar olarak göstermeyi tercih ediyor bu süreçte de çoğunlukla böyle tercih ettiler. Bu da hak kayıpları ve hak ihlallerinin görülmesi açısından verimli olmuyor” diye devam etti. 

Bu süreçte engelli kadınların bazılarının gelirlerinin azaldığını buna bağlı olarak ped ve tampon gibi hijyen ürünlerine erişiminde azaldığının altını çizen Yavuz, “Anketimize katılan kadınların yüzde 65,6’sı bu süreçte salgınla ilgili yapılan bilgilendirilmelerinin ve verilerin ya kısmen erişilebilir ya da hiç erişilemez olduğunu düşünüyor” dedi.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.