Çorlu tren kazası davasının yedinci duruşması bugün yapıldı – Mahkeme heyeti TCDD üst yönetimi dahil tüm sorumluların yargılanmasına yönelik talep dilekçesini kabul etti, bir sonraki duruşma 7 Eylül’de

Tekirdağ’ın Çorlu İlçesi’nin Sarılar Köyü yakınlarında 8 Temmuz 2018 tarihinde meydana gelen, yedisi çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği ve en az 300 kişinin yaralandığı Çorlu tren kazası davasının yedinci duruşması bugün (16 Mart) Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Mahkeme heyeti, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) üst yönetimi dahil tüm sorumluların yargılanmasına yönelik talep dilekçesini kabul etti. Dava, 7 Eylül 2021 tarihine ertelendi.  

Kamera & kurgu: Sedat Elbasan

Duruşma öncesinde Çorlu Santral’de toplanarak davanın görüleceği Çorlu Halk Eğitim Merkezi’ne yürüyen aileler, vefat eden yakınlarının fotoğraflarının bulunduğu “Adalet istiyoruz!” yazılı pankartlar taşıdı. Saat 10.00’da başlayan duruşmaya, kazada hayatını kaybedenlerin yakınları ve yaralananlar katıldı. Duruşmayı Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı ve Hatay Milletvekili Barış Atay, bağımsız İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri Sera Kadıgil, Ali Şeker, Candan Yüceer, İlhami Özcan Aygün ve Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt da izledi.

Duruşma esnasında belirli aralıklarla mahkeme salonunda telefonlar çekmedi. Avukat Sevgi Evren Köroğlu mahkeme heyetine, “09.30’dan 10.15’e kadar telefonlar çekmedi, bunun nedeni nedir?” diye sordu ancak mahkeme heyeti Köroğlu’nun sorusuna yanıt vermedi.

TCDD taraf olmadığı davada delil sunmak istedi, mahkeme reddetti

TCDD’nin davaya katılma talebine yakınlarını kaybeden kişilerin avukatları itiraz etti. Mahkeme, TCDD’nin katılma talebini “suçtan zarar gören taraf olmadığı” gerekçesiyle reddetti. TCDD’nin delil sunma isteği de taraf olmadığı belirtilerek kabul edilmedi. 

Kazada hayatını kaybeden Oğuz Arda Sel’in dedesi Mehmet Öz duruşmada söz aldı ve “‘Adalet yerini bulsun yeter ki kıyamet kopsun’, çok güzel bir söz. Bunu adalet bakanımız söyledi. Torunumu kaybettim, kızım acılar içinde. Sizden ricam devlet olarak gerçekleri ortaya çıkarmanız” dedi.

Hayatını kaybeden Emel Duman‘ın eşi Erkan Duman ise adalet beklediklerini söyledi: “Pazar günü oğlumun doğum günüydü, biz annesinin mezarına gittik. Hep doğal, afet sel dediler. Bilirkişi raporlarında gerçekler ortaya çıkıyor. Adalet bekliyoruz.”

“Adalet bir gün buradaki herkese lazım olacak”

Kazada kızı Sena Köse’yi kaybeden Aysun Köse, yolcu treninin neden çalışmadığını sordu ve “Aynı hızla devam etmekte cesaretleri mi yok?” dedi. 

Kazada eşi ve kızını kaybeden Melih Kurtuluş ise “Kazada eşimi ve kızımı kaybettim. Üç yıl içinde geldiğimiz nokta, bugün vereceğiniz kararla davayı yeniden başlatacak bir nokta. Bu kazada üç yıldır mücadele veriyoruz. Adaletin bir gün buradaki herkese lazım olacağını düşünerek konuşuyorum” ifadelerini kullandı.

Sağlık sorunları nedeniyle duruşmaya katılamayan Oğuz Arda Sel’in annesi Mısra Öz’ün yazdığı mektup mahkemede okundu. Öz’ün mektubunda “982 gündür ‘Adalete güveniyoruz’ dedik. Adalet bizim aleyhimize hızla işlerken, mahkemeniz bilirkişinin oynadığı oyunu göremedi. TCDD’nin üst düzey yöneticilerini ve bürokratları yargılayın” ifadeleri yer aldı.

Mahkemeye sunulan ek bilirkişi raporunda, TCDD Genel Müdürlüğü Ar-Ge Birimi, Merkez ve 1. Bölge Demiryolu Emniyet ve Risk Yönetimi müdürlüklerinin asli kusurlu olduğu belirtildi. Ek bilirkişi raporunda kusurun yönetimsel olduğunun açığa çıktığını söyleyen avukat Akçay Taşçı, “Her iki raporun da söylediği şudur: Kusur yönetimseldir. Kusurlu olan kişiyi tespit etmek için iki buçuk yıldır yargılama yapıyoruz. Burada bir hata var, kusurlu olan kişiyi yargı makamı belirlemelidir. Bilirkişilerden isim istedik, veremeyeceklerini söylediler” dedi.

Savcılık, mevcut sanıklarla ilgili kusur teyiti yapılamadığı için bilirkişi heyetine, hukukçu bilirkişi ve iş güvenliği uzmanı bilirkişi dahil edilerek yeniden rapor aldırılmasını ve müşteki vekillerinin taleplerinin ihbar olarak kabul edilip Cumhuriyet Başsavcılığı’na bildirilmesini talep etti.

Mahkeme, katılan avukatlarının TCDD üst yönetimi dahil tüm sorumluların yargılanmasına yönelik talep dilekçesini kabul ederek, Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Dava 7 Eylül 2021’e ertelendi. 

“Adalet mücadelemiz bitmeyecek”

Duruşma sonrası tren kazasında yakınlarını kaybedenlerin aileleri ve kazada yaralananlar açıklama yaptı. Kızını ve kız kardeşlerini kaybeden Zeliha Bilgin, mahkeme heyetinin ara kararda verdiği sonucu, “Bugün çok rahat kararlar alınabilirdi. Suçlu dört kişi değildi. Suçlu yönetimdi, zamanın Ulaştırma Bakanı, zamanın TCDD Genel Müdürü’ydü. Ama heyet topu yine savcıya attı. Adalet mücadelemiz bitmeyecek” sözleriyle eleştirdi.

İki buçuk yıldır süren bir soruşturmada başa dönüldüğünü söyleyen avukat Akçay Taşçı, “Olayın gerçekleşmesi üzerine yapılan ilk suç duyurusundan itibaren TCDD’nin üst düzey yöneticilerinin de soruşturmaya dahil olması gerektiğini söyledik. Savcılığın artık başka bir seçeneği kalmamıştır” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.