Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Galatasaray’ın ve Türk futbolunun efsane isimlerinden, “Papaz Erhan” lakaplı Erhan Önal hayatını kaybetti

Galatasaray ve A Milli Takım formalarını başarı ile terleterek adını tarihe yazdıran ‘’Papaz Erhan’’ lakaplı Erhan Önal, bugün (16 Mart) kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

3 Eylül 1957 tarihinde Almanya’nın Münih şehrinde dünyaya gözlerini açan Erhan Önal, futbola Türk göçmenler tarafından kurulmuş bir kulüp olan SV Türk Gücü München kulübünde başladı. Erhan Önal, Türk Gücü München’de gösterdiği performans ile dikkatleri üzerine çekti. Genç savunma oyuncusunun göstermiş olduğu bu başarılı performans, Almanya’nın en büyük kulübü Bayern Münih’in de dikkatlerinden kaçmadı. Bayern Münih, alt yaş kategorilerinde oynaması için Erhan Önal’ı kadrosuna kattı. 1976-1977 sezonunda ise Erhan Önal, Bayern Münih’in profesyonel futbolcularından birisi olmayı başardı. Genç savunma futbolcusu, aynı sezon içinde Bayern Münih forması ile Almanya Ligi’nde sahaya çıktı ve Almanya Ligi’nde forma giyen ilk Türk asıllı göçmen futbolcu unvanını eline geçirdi. Sadece bir sezon sürecek Bayern Münih kariyerinde Erhan Önal; Sepp Maier, Ulrich Hoeness, Karl Heinz Rummenigge ve Gerd Müller gibi Alman futbolu için çok şey ifade eden isimler ile aynı formayı paylaştı.

Erhan Önal – Ayaktakilerin soldan üçüncüsü

Standard Liege ile ilk kupalarını kazandı  

Kadife ayakları ile göz kamaştıran Erhan Önal, 1978-1979 sezonu öncesinde Belçika’nın yolunu tuttu ve Standard Liege forması için ter dökmeye başladı. Standard Liege ile geçirdiği ikinci sezonunda Belçika Ligi’nde ikinciliği tadan Erhan Önal, 1980-1981 sezonunda ise UEFA Kupası’nda çeyrek final heyecanı yaşadı. Başarılı savunma oyuncusu, kariyerinin ilk kupasını da aynı sezon içinde Belçika Kupası ile birlikte aldı.

1981-1982 sezonun devre arasında Standard Liege kulübü, Erhan Önal’ı Fenerbahçe’ye kiraladı. Türkiye’de ilk kez forma giyecek olan isim, 28 Şubat 1982 tarihinde Sakaryaspor karşısında yer alarak Türkiye Ligi’ne “Merhaba” dedi. Fenerbahçe ise o sezon ligde kötü bir performans sergiliyordu ve yeni transfer Erhan Önal da sarı-lacivertli ekibin yaralarına merhem olamadı. Fenerbahçe, 1981-1982 sezonunu Beşiktaş ve Trabzonspor’un arkasında üçüncü sırada tamamladı. Fenerbahçe formasını sadece yedi kez giyebilen Erhan Önal ise sezon sonunda Standard Liege kulübüne geri döndü.

Derwall istedi, Galatasaray’a geldi

Erhan Önal, Belçika’ya döndüğü 1982-1983 sezonunda Standard Liege ile ligi şampiyon olarak tamamladı. 1985 senesine kadar Standard Liege formasını giymeye devam eden Erhan Önal, 1985-1986 sezonu yaz transfer döneminde ise kariyerinin en güzel günlerini geçireceği Galatasaray’a imza attı. Galatasaray’ın Alman Teknik Direktörü Jupp Derwall, Erhan Önal’ı bizzat istemişti. Türk futbolunun geleceğinin değişmesine büyük rol sahibi olacak Derwall yönetiminde Galatasaray, 1986-1987 sezonunda 14 yıl sonra lig şampiyonluğu yaşadı. Yaşanan bu şampiyonluk Erhan Önal’ın Galatasaray forması altında kazanacağı ilk kupaydı.

Mustafa Denizli ile tarihi başarılar yaşadı

Jupp Derwall, 1987 yılında Galatasaray’daki teknik direktörlük kariyerini sonlandırdı. Sarı kırmızılı ekip, 1987-1988 sezonu için teknik direktörlük görevine Derwall’ın yardımcılığını yapan Mustafa Denizli’yi getirdi. Erhan Önal’ın Türk futboluna adını ezberletecek günler, Mustafa Denizli’nin gelişi ile birlikte başlamış oldu.

Mustafa Denizli yönetimindeki Galatasaray’ın değişmez liberosu olan Erhan Önal, defans bölgesinden oyun kurması ve duran toplardaki meziyetleri ile birlikte ülke çapında ses getirmeye başladı. Saç stili ve sakalları nedeni ile taraftar ve takım arkadaşları tarafından “Papaz’’ lakabı alan futbolcu, Galatasaray tarihinin unutulmaz zaferlerinden birine sahne olan, 3-0’ın rövanşında oynanan 5-0’lık Neuchatel maçında da ilk 11’de forma giydi. Galatasaray forması altında yedi sezon geçiren Erhan Önal, iki Türkiye Ligi, iki Türkiye Kupası ve üç kez Türkiye Süper Kupası sevinci yaşadı. Yedi sezonluk süreçte sarı kırmızlı forma altında 12 kez de rakip fileleri sarsmayı başardı.

14 kez milli oldu

14 defa Türkiye A Milli Takımı formasını terleten Erhan Önal, ilk maçına tarihler 28 Şubat 1979’u gösterdiğinde Bursa’da oynanan mücadelede Cezayir karşısında çıktı. 21 Kasım 1979 tarihinde ise İzmir’de oynanan karşılaşmada Galler’e karşı forma giyen Erhan Önal, milli takım kariyerinin ilk ve tek golünü kaydetti. ‘’Papaz’’ lakaplı futbolcu, 15 Nisan 1981 tarihinde İstanbul’da oynanan Çekoslovakya maçında milli forma ile son kez sahne aldı.

Galatasaray ve Türk futboluna adını altın harfler ile yazdıran Erhan Önal, 15 Mart 2011 tarihinde arkadaşları ile oynayacağı bir maç öncesi ısınırken beyin kanaması geçirdi. Uzun süre yoğun bakımda tedavi görmek zorunda kalan Erhan Önal, bu mücadeleyi başarı ile atlattı fakat efsane ismin yakasından hastalıklar eksik olmadı. Tarihler 16 Mart 2021’i gösterdiğinde ise Erhan Önal, kaldırıldığı hastanede hayata gözlerini yumdu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.