Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: AB’nin birlik içindeki ülkelerde serbest dolaşımı sağlamaya yönelik “aşı pasaportu” uygulamasının detayları belli oldu

Avrupa Komisyonu, AB ülkelerindeki vatandaşların koronavirüs önlemlerinden etkilenmeden seyahat edebilmelerine yönelik “Dijital Yeşil Sertifika” önerisinin detaylarını kamuoyuyla paylaştı. Johnson&Johnson, AstraZeneca ve Pfizer & BioNTech aşılarından sonra Moderna aşıları da çocuk ve bebeklerde test edilecek. Çin, ülkeden “kolay bir şekilde” vize almak isteyen yabancıların Çinli şirketler tarafından üretilen koronavirüs aşılarından iki doz yaptırmış olmaları gerekeceğini açıkladı. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi. 

Avrupa Komisyonu, AB ülkelerinde serbest dolaşımı sağlamaya yönelik “aşı pasaportu” uygulamasının detaylarını açıkladı

Avrupa Birliği’nin (AB) yürütme organı olarak görev yapan Avrupa Komisyonu, AB ülkelerindeki vatandaşların koronavirüs önlemlerinden etkilenmeden birlik ülkeleri içinde rahatça seyahat edebilmelerini sağlayacak “aşı pasaportu” önerisinin detaylarını kamuoyuyla paylaştı.

“Dijital Yeşil Sertifika” (Digital Green Certificate) ismiyle tanıtılan program kapsamında verilecek sertifika, AB üyesi ülkelerde ikamet eden insanlar tarafından alınabilecek. Tamamen ücretsiz olacak sertifikalar, mobil telefonlardan erişilebilen QR kodları veya yazılı bir şekilde sunulacak.

Komisyon, yaptığı açıklamada sertifikanın AB tarafından onaylanan bir aşıyı yaptıranlara, seyahatten kısa bir süre önce yaptırdığı koronavirüs testi negatif çıkanlara ve son altı ay içerisinde virüse yakalanarak bağışıklık geliştirenlere verileceğini belirtti. AB’nin bu yaklaşımla, henüz aşı sırası gelmeyen genç vatandaşların, aşı yaptırmak istemeyenlerin veya Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından onaylanmamış aşılardan yaptıranların mağdur olmamasını amaçladığı belirtildi.

https://twitter.com/EU_Commission/status/1372159608542871557?s=20

Avrupa komisyonu, Twitter’dan yaptığı paylaşımda sertifikaların yalnızca “gerekli bilgileri” barındıracağını ve kişisel verileri güvende tutacağının altını çizerken bu uygulamanın Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) koronavirüs salgınının bittiğini açıkladığı güne kadar sürdürülecek “geçici bir uygulama” olduğunu hatırlattı.

Sertifikanın AB üyesi ülkelerin yanında birlik dışında olan İsviçre ve İzlanda’ya yapılacak seyahatlerde de geçerli olacağı belirtilirken uygulamanın 2021’in haziran ayından itibaren başlaması bekleniyor.

Moderna, aşılarını bebek ve çocuklarda test etmeye hazırlanıyor 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli aşı üreticisi Moderna, salı günü (16 Mart) yaptığı açıklamada, aşıyı altı aylık bebekler de dahil 12 yaş ve altı tüm çocuklarda test etme çalışmalarının başladığını açıkladı. Plan kapsamında ABD ve Kanada’da toplam altı bin 750 çocuğun aşılanması planlanıyor. Moderna ayrıca yaşları 12 ile 17 arasında olan üç bin çocuğun aşılanmasına yönelik programın da başlatıldığını açıkladı. Yapılan açıklamaya göre şirket, aşının 12 ile 17 yaş grubundaki etkisi konusunda yaz aylarına kadar bir sonuç elde etmeyi planlıyor.

Moderna, çalışmaya katılan çocuklara 28 gün arayla iki aşı yapılacağını ve çalışmanın iki bölümden oluşacağını söyledi. İlk bölümde 12 yaşına kadar olan çocuklar 50 veya 100 mikrogram aşı dozu alacaklar. İkinci bölümde ise iki yaş ve altındaki çocuklar 25 veya 50 mikrogramlık aşı dozu veya plasebo alacaklar.

Moderna, yetişkinlere ise 100 mikrogramlık dozlar uyguluyor. Her iki grupta da öncelikle en düşük dozların uygulanacağı ve çocuklarda oluşan reaksiyonlara karşı aşı dozlarının arttırılacağı belirtilirken çocukların aşılama süreci bittikten sonra araştırmacıların, elde edilen verilerle her yaş grubu için en koruyucu dozu belirleyebilmeleri bekleniyor.. 

Pfizer-BioNTech aşısı ABD’de 16 yaş ve üzerine uygulanıyordu ve aşı çalışmaları 12 ile 15 yaş aralığındaki çocuklar için de kısa süre önce başlamıştı. Pfizer-BioNTech, kısa süre önce, aşı çalışmalarının 12 yaş altındaki çocuklarda da test edilmeye başlanacağını söyledi. Öte yandan Oxford-AstraZeneca aşısı da İngiltere’de altı yaş ve üstü çocuklarda test edilmeye başlandı.

Çin’den kendi aşılarını kullanmayan yabancılara “vize zorluğu

Çin, ülkeden “kolay bir şekilde” vize almak isteyen yabancıların Çinli şirketler tarafından üretilen koronavirüs aşılarından iki doz yaptırmış olmaları gerektiğini açıkladı. Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Çin aşılarından olmayan ve ülkeden vize almak isteyen yabancıların “çeşitli prosedürler ve evrak işleriyle uğraşmak zorunda kalacakları belirtildi.

Ancak Çin aşısı dünya genelinde ve ABD ve Avrupa’nın çoğu ülkesinde henüz kullanım onayı almadı. Çin ise dünya genelinde yaygın kullanım izni alan Batılı üreticilerin aşılarına kullanım onayı vermedi.

Binlerce yabancı iş insanı ve öğrenci, Çin’deki çalışmalarına veya eğitimlerine devam etmek için vize sıralarını beklerken Çin, koronavirüsü büyük ölçüde kontrol altına aldıktan sonra ülkeye giriş çıkışlarda ciddi kısıtlamalar ve kurallar getirdi. Yeni kuralın özellikle iş sektörünü ve dış ticareti olumsuzluk etkilemesinden endişe ediliyor.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.