Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, milletvekilliğinin düşürülmesi durumunda kararı tanımayacağını ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kalacağını söyledi. Medyascope’a konuşan Gergerlioğlu, “Karar okunursa, Meclis Genel Kurulu’nda kalacağım, zorla çıkarırlarsa onların bileceği iş. HDP Grup Toplantı Salonu’nda demokrasi nöbeti tutmaya devam edeceğim” dedi.
“Meclis’i terk etmeyeceğim”
Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu‘nun sosyal medyadan yaptığı bir haber paylaşımı nedeniyle “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmasını öngören yerel mahkeme kararını onaylaması sonrası, karar TBMM’ye ulaşmıştı. Kararın, bugün (17 Mart) TBMM’de okunması bekleniyor.
Medyascope‘a konuşan Gergerlioğlu, milletvekilliğinin düşürülmesi durumunda TBMM’de kalacağını söyledi. Karara tepki gösteren Gergerlioğlu, “Karar okunursa, Meclis Genel Kurulu’nda kalacağım, zorla çıkarırlarsa onların bileceği iş. HDP Grup Toplantı Salonu’nda demokrasi nöbeti tutacağım ve Meclis’i terk etmeyeceğim. Elimden geldiği kadarıyla direneceğim. Anayasa Mahkemesi’nden karar çıkana kadar Meclis’te bekleyebilirim” dedi.
1994’teki sahneler yeniden yaşanır mı?
Gergerlioğlu’nun kararı, akıllara 1994 ve 1999’da Meclis’te yaşananları getirdi. 1999’da yemin törenine başörtüsüyle gelen Merve Safa Kavakçı, TBMM’den çıkarılmıştı. 1994’te dokunulmazlıkları kaldırıldırılan Demokrasi Partisi (DEP) milletvekilleri Leyla Zana, Hatip Dicle, Mahmut Alınak, Selim Sadak, Sırrı Sakık, Orhan Doğan, Zübeyir Aydar ve Ahmet Türk, TBMM’den zorla çıkarılarak hapse atılmıştı. Orhan Doğan’ın gözaltına alınırken çekilen görüntüsü, Türkiye siyasi tarihinin akıllara kazınan sahnelerinden biri oldu. Gergerlioğlu’nun TBMM’den zorla çıkarılması durumunda 1999’dan beri TBMM çatısı altında ilk defa böyle bir durum yaşanacak.
“Türkiye için büyük talihsizlik”
Geçmişte yaşananları hatırlatan Gergerlioğlu, “Ülke için büyük bir talihsizlik. Bu bize, Türkiye’de insan hakları sorunlarının ve Kürt meselesini nasıl çözümsüz bırakıldığına dair bir görüntü sunuyor. Bana yaptıkları yanlarına kâr kalmayacak. Bu rezaletin duyurulması ve bilinmesi anlamında elimden gelen gayreti göstereceğim. Polis yasal olarak HDP grubuna gelip beni gözaltına alabilir ancak bunun da ülkeye yansımaları olur” sözleriyle karar tepki gösterdi.
Gergerlioğlu, kararla ilgili Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapmış, aynı zamanda da “tedbir” kararı alınması talebinde bulunmuştu. Gergerlioğlu’nun bireysel başvurusuyla ilgili süreç devam ederken, tedbir kararı reddedildi. TBMM Başkanı Mustafa Şentop ise Gergerlioğlu hakkındaki bireysel başvuru sonucunu beklemeyeceklerini açıkladı.
Ömer Faruk Gergerlioğlu kimdir?
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Ömer Faruk 2 Kasım 1965 tarihinde Isparta’nın Karaağaç İlçesi’nde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Bursa’da tamamladı. Bursa İmam Hatip Lisesi’ni bitirdikten sonra 1990 yılında Anadolu Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirip Iğdır Tecirli Sağlık Ocağı, Bursa Orhaneli Devlet Hastanesi’nde çalıştı. 2000 yılından sonra İzmit Seka Devlet Hastanesi’nde uzman doktor olarak çalışmaya başladı. 2003 yılında MAZLUMDER Kocaeli Şube Başkanlığı’nı üstlendi. Gergerlioğlu, “Başörtüsüne Özgürlük” temalı haftalık basın açıklamalarının başlattı ve yıllarca devam ettirdi. İnsan hakları savunucusu Gergerlioğlu, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 6 Ocak 2017 tarihinde hekimlik mesleğinden ihraç edildi. 2018 Türkiye Genel Seçimleri’nde Halkların Demokratik Partisi’nden Kocaeli milletvekili seçildi.