Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul Sinema Müzesi ve Atlas Sineması ziyarete açıldı – Genel Müdür Ceyhun Tuzcu: “Taksim kültürünün en önemli noktalarından biri, özüne uygun şekilde yenilendi”

İstanbul Sinema Müzesi ve Atlas Sineması, yaklaşık iki yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından kapılarını 26 Şubat’ta açtı. Restorasyon çalışmalarını, İstanbul Sinema Müzesi ve Atlas Sineması Genel Müdürü Ceyhun Tuzcu ile konuştuk. Tuzcu, İstanbul Sinema Müzesi ve Atlas Sineması’nın, İstiklal Caddesi’nin en önemli eserlerinden biri olduğunu söyledi.

Kamera & kurgu: Özgün Özgül

İstanbul Sinema Müzesi ve Atlas Sineması Genel Müdürü Ceyhun Tuzcu’ya göre “Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Kültür Mirası Projesi’nin en önemli noktası ve Karaköy’den başlayıp Atatürk Kültür Merkezi’ne kadar giden Beyoğlu Kültür Yolu’nun içerisinde yüzlerce yıllık tarihi barındıran en önemli oyuncu” olan Atlas Sineması yenilendi. Atlas 1948, İstanbul Sinema Müzesi ile birlikte kapılarını ziyaretçilere açtı.

Atlas Sineması’nın “Taksim kültürünü ve Beyoğlu’nu düşündüğümüzde, İstiklal Caddesi’nin en önemli eserlerinden bir tanesi” olduğunu söyleyen Tuzcu, binanın 1870’lerdeki öz haline geri döndürülmeye çalışıldığını söyledi. İki yıllık tadilat sonucu yaklaşık 180 ton hafriyat çıkarılan bina tekrar güçlendirildi, yenilendi. Tuzcu, Atlas Sineması’nın restorasyonunda “Tarihi tekrar yaşatmak için Atlas 1948’in ruhunu yeniden ortaya çıkardıklarını” ve İstanbul Sinema Müzesi’nin yapımıyla bunun desteklendiğini söyledi.   

İki yıllık restorasyonun ardından Atlas Sineması, gala ve prömiyer gösterimleri, masterclass’lar ve söyleşiler dahil olmak üzere çeşitli etkinliklerin yapılacağı bir mekan olarak karşımıza çıkıyor.

Atlas Sineması ile birlikte ziyarete açılan İstanbul Sinema Müzesi, Türkiye’nin ilk ve dünyanın sekizinci sinema müzesi olarak geçmişten bugüne dünya ve Türkiye sineması tarihine ışık tutuyor.

İstanbul Sinema Müzesi için sinema sektörünün Pathe gibi önde gelen kurumlarıyla işbirliği yapıldı ve üç farklı koleksiyonerle çalışılarak 120 parçalık özel koleksiyon elde edildi. Müze ayrıca Türkiye sinemasından filmlerin kazandığı bazı önemli ulusal ve uluslararası ödülleri, Yeşilçam’ın en çok sevilen filmlerinde kullanılan kıyafet ve aksesuarları, bazı orijinal senaryoları, afişleri ve daha nicesini bünyesinde barındırıyor.

Müzenin ilk katında “Kameradan Hikayeye,” “Yeşilçam Telefonda,” “Yeşil Perde,” arttırılmış gerçeklik odası, “Perdenin Büyüsü”, üç boyutlu sinema, interaktif ses ve görüntü montaj odası gibi dijital etkileşim uygulamaları yer alıyor.

İstanbul Sinema Müzesi, sinemanın ilk ayak izleri olan optik oyuncaklardan Lumiere Kardeşler’in 1890 tarihli sinematografına, Buster Keaton’ın “Kameraman” filmiyle özdeşleşmiş prevost kamerasından 1. ve 2. Dünya Savaşı’nı kayıt altına almış olan kameraya kadar sinema tarihinin en önemli cihazlarını koleksiyonunda barındırıyor. Mustafa Kemal Atatürk’ü 10. Yıl Nutku’nu okurken kayda alan kamera da müzede sergilenen koleksiyonun bir parçası.

Müzenin en çok ilgi gören parçalarından biri de sinema tarihine ilişkin oluşturulan dijital hafıza havuzu. Bu dijital hafıza havuzunda, Türkiye sinemasından 8 bin 406 filmin sinopsisini ve afişlerini görmek, oyuncu, yönetmen, senarist, yapımcı ve sinema emekçisi 31 bin 106 kişi hakkında bilgi edinmek mümkün.

İstanbul Sinema Müzesi, üçüncü katında yer alan kütüphanesi ve ortak çalışma alanlarıyla da sinemayla ilgilenen her yaş aralığındaki kişi için bir eğitim üssü görevi görecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.