Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Salgının gölgesindeki 2021 yılının küresel spor ve kültür-sanat etkinlikleri: Tokyo Olimpiyatları 23 Temmuz’da başlıyor, Coachella Valley Müzik ve Sanat Festivali bu yıl yapılmayacak, Met Gala 13 Eylül’e ertelendi

Tokyo Olimpiyatları’ndan New York Onur Yürüyüşü’ne, 2021’de hangi küresel etkinliklerin iptal edildiğine veya ertelendiğine dair bir bakış…

Geçen yıl uluslararası yasaklamalar, kısıtlamalar ve karantina uygulamaları günlük hayatı altüst ederken, birçok önemli kültür-sanat ve spor etkinliği de iptal edilmişti. 2020’de NBA, sezonunu askıya aldı, Fransa Açık Tenis Turnuvası ve Tokyo Olimpiyatları ertelendi. Dünyanın en büyük müzik ve çağdaş performans sanatları festivallerinden biri olan ve İngiltere’de düzenlenen Glastonbury Festivali ile Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Kaliforniya eyaletinde düzenlenen dünyaca ünlü Coachella Valley Müzik ve Sanat Festivali’nin geleceği ise şüpheliydi.

2021 yılının ilk yarısını tamamlamak üzere olduğumuz bu günlerde ise ülkelerin, kitlesel aşılama kampanyalarında ilerlemesiyle birlikte dünyanın birçok yerinde koşullar yavaş yavaş iyileşmeye başladı. Bu nedenle bazı kültür-sanat ve spor etkinlikleri, çeşitli değişikliklerle ve ertelemelerle de olsa geri dönme planları yaptı. 2021’de yapılması planlanan etkinliklerin bazıları hibrit bir yaklaşım benimserken bazıları hiçbir salgın önlemini almamayı umuyor. Öte yandan birçok etkinlik ise 2021’de de ertelendi veya iptal edildi.

İşte dünyadaki bazı önemli kültür-sanat ve spor etkinlikleri hakkında güncel bilgiler…

Spor etkinlikleri

Koronavirüs salgını nedeniyle bir yıl ertelenen Tokyo Olimpiyatları‘nın, 23 Temmuz 2021’deki açılış töreni ile başlaması planlanıyor. Yarışmaların çoğu ise hemen ertesi gün başlayacak. Yetkililer, en az yüzde 25’lik bir seyirci kapasitesi için çalıştıklarını belirtti.

Genellikle nisan ayında düzenlenen Boston Maratonu’nun 125’incisi 11 Ekim’e, New York Maratonu ise 7 Kasım’a ertelendi.

Dünyanın en eski yıllık otomobil yarışı olan Indianapolis 500’ün 105’incisi ise planlandığı gibi 30 Mayıs’ta yapılacak. Yetkililer, mekan kapasitesinin yüzde 40’ını doldurarak, yaklaşık 135 bin izleyiciye izin vereceklerini açıkladı. Yarış yetkilileri, etkinliğin federal ve yerel sağlık yetkilileriyle birlikte organize edildiğini ve halk sağlığı departmanları tarafından onaylandığını söyledi.

Dünyada toprak kortta oynanan tek “Grand Slam” tenis turnuvası olan ve küresel olarak takip edilen tenis organizasyonlarından Fransa Açık, sadece bir hafta ertelendi. Yetkililer, Fransa Açık’ın 24 Mayıs’ta başlayacağını açıkladı ve kararın, Fransa’daki yetkililer ve uluslararası tenis yönetim organları ile mutabık kalınarak alındığını belirtti.

Manchester City ve Chelsea ise 29 Mayıs’ta Şampiyonlar Ligi finalinde Portekiz’in Porto kentinde karşı karşıya gelecek. Maçın İstanbul’da oynanması planlanmıştı ancak İngiliz hükümeti, Türkiye’yi salgın nedeniyle yüksek riskli ülkelerin bulunduğu “kırmızı listeye” dahil ettiği için karşılaşma, Porto’ya taşındı. Yetkililer, maçın 12 bin izleyiciyle oynanacağını açıkladı.

Müzik festivalleri

Her yıl Güney Kaliforniya’da buluşan yüzbinlerce müzikseverin “spiritüel bir deneyim” olarak tanımladığı Coachella Valley Müzik ve Sanat Festivali, 2021 yılında da yapılmayacak. Coachella’nın yanı sıra Glastonbury Festivali de bu yıl düzenlenmeyecek.

Billie Eilish, Post Malone ve ASAP Rocky gibi isimlerin headliner olarak sahne aldığı Governors Ball Music Festivali ise 24-26 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek. Organizatörler, etkinliğin 2022’de geleneksel haziran tarihlerine döneceğini söyledi.

Organizatörlerin “toplum ve sanat deneyi” olarak tanımladığı ve her yıl ağustos-eylül aylarında ABD’nin Nevada eyaletindeki Black Rock Çölü’nde yapılan Burning Man, bu sene de iptal edildi.

Kültür-sanat etkinlikleri

ABD’nin New York eyaletinde bulunan, dünyanın en büyük, en ünlü ve önemli müzelerinden Metropolitan Sanat Müzesi’nde düzenlenen Met Gala, 2021 yılında iptal edilmek yerine ertelendi. Met Gala öncelikle 13 Eylül’de düzenlenecek ancak yetkililer, Mayıs 2022 için ikinci bir etkinlik planlıyor.

New York Onur Yürüyüşü, 2021’de haziran ayı boyunca sanal ve yüz yüze etkinliklerle ilerleyecek.

1938’den beri İsviçre’de düzenlenen klasik müzik organizasyonu Lucerne Festivali, 10 Ağustos’ta başlayacak. Organizatörler, dinleyicilerin güvenliği ve sağlığı için etkinliklerde uzun aralara verilmeyeceğini, mekan ve koltuk sayısının da sınırlı sayıda tutulacağını söyledi.

Avusturya’da 1920 yılından beri düzenlenen müzik ve tiyatro etkinliği Salzburg Festivali de 17 Temmuz’da başlayacak.

Video oyun endüstrisinin en popüler konvansiyonlarından biri olan E3, bu yıl 12-15 Haziran tarihleri arasında sanal olarak düzenlenecek. Bu, video oyun endüstrisinden donanım üreticilerinin, yazılım geliştiricilerin ve yayıncıların yeni ve gelecek ürünleri sunacağı 26’ncı E3 olacak.

Film endüstrisinin en saygı duyulan ve en çok takip edilen etkinliklerinden biri olan Güney Fransa’daki Cannes Film Festivali, 6-17 Temmuz 2021 tarihlerine ertelendi.

Kaynak: The New York Times

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.