Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

24. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali 27 Mayıs’ta başlıyor – Festival Direktörü Azize Tan: “Sorunlarımız küresel ölçekteyse dayanışmamız da küresel olmalı”

Direnen, ilham veren ve dayanışan kadınların hikayelerini anlatan filmlerden oluşan seçkilerle 1998’den bu yana seyirciyle buluşan Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin bu yıl 24’üncüsü düzenleniyor. Medyascope yayınına konuk olan Festival Direktörü Azize Tan, İlayda Öykü Biberoğlu’nun sorularını yanıtladı. Tan, “Sorunlarımız küresel ölçekteyse dayanışmamız da küresel olmalı” dedi.

24. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, 27 Mayıs – 3 Haziran 2021 günleri arasında çevrimiçi gösterimlerle, 4 Haziran – 11 Haziran günleri arasında ise açık hava sinemasında izleyicilerle buluşacak. Onur Ödülleri, Bilge Olgaç Başarı Ödülleri, Tema Ödülleri ve Genç Cadı Ödülü’nün de sahiplerini bulacağı festivalde, açılış töreni 4 Haziran akşamı yapılacak.

24. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, bu yıl “Araftan çıkmak” temasıyla düzenlenecek. Uçan Süpürge’nin, kadın hareketiyle büyüdüğünü söyleyen Azize Tan, dayanışan ve birbirinden kuvvet alan kadınların aşamayacağı çıkışsızlığın olmadığını söyledi ve “Hareketi büyütmenin ve araftan çıkmanın zamanıdır” diye konuştu.

Azize Tan’ın aktardığına göre festivalde öne çıkan filmler şöyle:

  • Sundance Film Festivali’nde “Dünya Sineması-Belgesel” kategorisinde Jüri Özel ve İzleyici Ödülleri’ne layık görülen, Hindistan’daki Dalit kadınlarının hem özel hem de mesleki hayatlarındaki zorlukları aşarak oluşturdukları kadın muhabirler ağını anlatan “Writing With Fire”.
  • Berlin Film Festivali’nde izleyiciyle buluşan “Memory Box ve Copilot”.
  • Oscar Ödülleri’nde “En İyi Uluslararası Film” kategorisinde yarışan ve sevgilisiyle buluşmak için Lübnan’dan Paris’e gitmeye çalışan Suriyeli mülteci Sam Hana’nın hikayesini anlatan “Derisini Satan Adam”.
  • Birleşmiş Miletler için tercümanlık yapan Aida’nın, savaş sırasında eşinin ve çocuklarının hayatını kurtarma çabasını konu alan “Nereye Gidiyorsun Aida”. 
  • Bu yıl Oscar Ödülleri’ne “En İyi Film”, “En İyi Yönetmen” ve “En İyi Kadın Oyuncu” ödüllerini alarak damga varan “Nomadland”.
  • Venedik Film Festivali’nde “Geleceğin Aslanı Ödülü”nü ve Antalya Film Festivali’nde “En iyi Film Ödülü”nü kazanan Azra Deniz Okyay’ın “Hayaletler” filmi.
  • Tallinn Film Festivali’nde “En İyi Yönetmen Ödülü”nü alan, Nisan Dağ yönetmenliğindeki “Bir Nefes Daha”.

24. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nde Onur Ödülleri, oyuncu Nur Sürer ve oyuncu-şarkıcı Zuhal Olcay layık görüldü. Bilge Olgaç Başarı Ödülleri ise oyuncu-şarkıcı ve LGBTİ+ aktivisti Ayta Sözeri, oyuncu Demet Evgar, “Hayaletler” filminin de müziklerinin yaratıcısı müzisyen Ekin Fil ve “Köprüde Buluşmalar” platformunun yöneticisi Gülin Üstün’e verilecek. Genç Cadı Ödülü ise oyuncu Ahsen Eroğlu’na takdim edilecek.

Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali tarafından verilen ödüllerin sahiplerinin oyuncu, müzisyen, yapımcı, insan hakları ve LGBTİ+ aktivistlerinden oluştuğunu söyleyen Azize Tan, kadın dayanışmasının ve Uçan Süpürge’nin çift taraflı olarak birbirini beslediğine dikkat çekti. Tan’a göre bu yalnız olunmadığını gösterme, kalabalık hissettirme ve dayanışma hali, Uçan Süpürge’nin varoluşunun merkezinde.

Uçan Süpürge Festival Direktörü Azize Tan, bu yılki tema ödüllerinin ise kadınların kazanılmış haklarını korumak amacıyla kurulan EŞİK (Eşitlik İçin Kadın Platformu), Arjantin’de başlayan ve kadın cinayetlerine karşı mücadeleleri tüm Latin Amerika’ya yayılan Ni Una Menos (Bir Kişi Daha Eksilmeyeceğiz) ve Polonyalı kadınların kürtaj hakkı mücadelesinden doğan Strajk Kobiet’e (Kadın Grevi) verileceğini söyledi. Tema ödüllerinin uluslararası platformlara verilmesini önemli bulduğunu belirten Tan, “Sorunlarımız global ölçekteyse dayanışmamız da global olmalı” diye konuştu.

Festivalde, film gösterilerinin yanı sıra çeşitli söyleşiler ve çocuklara yönelik etkinlikler de yer alacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.