Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Milletvekilliği düşürülen Ömer Faruk Gergerlioğlu Medyascope’a konuştu: “Herkes görsün, bir milletvekili ‘alicengiz oyunlarıyla’ Meclis’ten ihraç ediliyor”

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla iki yıl altı ay hapis cezasına çarptırılmasını öngören yerel mahkeme kararını onaylamıştı. Karar dün (17 Mart), Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) okundu ve Gergerlioğlu’nun vekilliği düşürüldü. Aynı gün Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) dava açtı ve hazırlanan 609 sayfalık iddianame mahkemeye gönderildi. Gün içinde yaşananları derledik.

HDP’nin kapatılmasına dair açılan davanın iddianamesinin ayrıntıları açıklandı. İddianamede, “HDP’nin devletin bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerin odağı haline geldiği”, “Selahattin Demirtaş ve Pervin Buldan’ın, Abdullah Öcalan’ın projesi olduğu” savunuldu. Ayrıca iddianamede, 687 kişiye siyaset yasağı getirilmesi istendi. Siyasi yasak istenen isimler arasında Selahattin Demirtaş, Pervin Buldan, Mithat Sancar, Sezai Temelli ve Sırrı Süreyya Önder de bulunuyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu‘nun milletvekilliğinin düşürülmesi ve HDP’ye kapatma davası açılması hakkında açıklama yaptı. Meclis Başkanı Şentop, Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesiyle ilgili, “Süreç ilk defa karşımıza çıkan bir süreç değil. Anayasa’da çok açık bir şekilde kesin hükmün Genel Kurul’a bildirilmesiyle milletvekilliğinin düşeceği yazıyor” yorumunu yaptı. HDP’ye kapatma davası açılmasına da değinen Şentop, “Anayasamızda, mevzuatımızda parti kapatma var. Bunun gerekçeleri, sebepleri de var. İlk defa karşılaşılan bir durum da değil. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından dava açılıyor. Anayasa Mahkemesi konuyla ilgili incelemeler yaptıktan sonra bir karar verecek” dedi.

HDP bugün (18 Mart) Olağanüstü Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı yaptı. Toplantının ardından HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar açıklama yaptı. Her iki lider de muhalefete çağrıda bulundu. “İktidar ve ortağının 15 Temmuz’da Meclis’in tepesine bomba yağdıranlardan hiçbir farkı yoktur. Bu halkın iradesine gasptır” diyen Buldan, şöyle devam etti:

“15 Temmuz’da Meclis’in çatısına bomba yağdıranlardan hiçbir farkları kalmamıştır”

“Bir tweet’i retweet etmekten kaynaklı Kocaeli vekilimiz Sayın Ömer Faruk Gergerlioğlu cezaya çarptırıldı ve milletvekilliği düşürüldü. AKP (Adalet ve Kalkınma Partisi) hükümeti ve küçük ortağının, 15 Temmuz’da Meclis’in çatısına bomba yağdıranlardan hiçbir farkları kalmamıştır. Hem HDP’yi kapatma hem de vekillikleri düşürme konusu sadece HDP’yi ilgilendiren bir konu olmamalıdır. Bugün bize yapılan yarın mutlaka size yapılacaktır. İşte şimdi bu haksızlıklara hep birlikte karşı durmak hepimizin görev ve sorumluluğudur. Hiç kimse enseyi karartmasın, hiç kimse moralsiz olmasın, herhangi bir kaygı ve şüpheye kapılmasın. HDP var olduğu sürece halklarımızın yanında olmaya ve demokratik siyaset yürütmeye devam edecektir.”

Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ise “2015’ten beri sürdürülen siyasi darbe süreci HDP üzerinden yürütülse de hedef, Türkiye’deki demokrasi umudunu yok etmektir. HDP demokratik siyasetteki ısrarıyla bu iktidarın ilerlemesinin önünde en büyük güçtür” dedi. Sancar, “Biz ‘HDP’ye yardım edin’ çağrısı yapmıyoruz. Biz, bu ülkedeki demokrasi umuduna hep birlikte sahip çıkmaya çağırıyoruz” diyerek, muhalefete çağrı yaptı.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin 13. Olağan Büyük Kurultayı’nda HDP’nin kapatılması istemiyle açılan davaya ilişkin konuştu. Bahçeli konuşmasında, Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesine de değindi. “Bölücü milletvekillerinin fezlekelerinin önüne arkasına bakacağız demek siyaset ve adamlık değildir” diyen Bahçeli, şöyle devam etti:

“Bölücü milletvekillerinin Meclis’e gelen fezlekelerinin önüne arkasına bakacağız demek siyaset değildir, adamlık değildir. İYİ Parti Türkiye’nin kötülüğüne hizmetkarlık yapan siparişle kurulan uzaktan kumandayla kontrol edilen melanet bir projedir. Milliyetçi Hareket Partisi olarak 2023 ve takip eden 10 yılları kapsayan stratejik hedeflerinin ilki Türk tipi başkanlık modeline sahip çıkmaktır. Buna karşılık güçlendirilmiş ve iyileştirilmiş parlamenter sistem teklifleri beyhudedir. Eskiye kıvrılıştır. Güçlendirilmiş parlamenter sistem kavramını ilk dile getiren şu işe bakınız ki terörist Selahattin Demirtaş’tır. Artık parlamenter sisteme geri dönüş yoktur. Siyasi partiler kanunu değiştirilmelidir, seçim kanunlarında düzenlemeler yapılmalıdır, siyasi etik kanunu çıkartılmalıdır. Meclis iç tüzüğü yeni sistemle uyumlu ve Meclis çalışmalarıyla ahenkli hale getirilmelidir. Milletvekilliği dokunulmazlığı yeni baştan ele alınmalıdır.”

Partisinin Tekirdağ İl Başkanlığı’nın açılışında konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da HDP’ye açılan kapatma davasına tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, “Halkın desteğini alan siyasi partiler yaşar, alamayanlar tarihin çöp sepetine atılırlar. Dolayısıyla biz siyasi partilerin kapatılması ve sonlandırılması gibi bir süreci kapatmak zorundayız” dedi.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Ağıralioğlu, partisinin İnegöl İlçe Teşkilatı’nın kongresine katılmak için gittiği kentte esnafı gezdi. HDP’nin kapatılması için açılan davayla ilgili konuşan Ağıralioğlu, “HDP, PKK’ya savaş açmak zorundadır. Açmadığı müddetçe, terörün gölgesinde kalıp, meşruiyet alanını kendi kendine kapatacaktır” diye konuştu.

“Bu karar, Türk seçmenlerin iradesini haksız yere ihlal edecek”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, vekilliği düşürülen Gergerlioğlu hakkında yazılı açıklama yaptı. Price’ın açıklaması şöyle:

“ABD, aralarında 17 Mart’ta parlamento üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinden düşürüldüğü rahatsız edici adımların da yer aldığı Türkiye’deki olayları yakından takip ediyor. Halkların Demokratik Partisi’ni kapatma çabalarının başlatılmasını da izliyoruz. Bu karar, Türk seçmenlerin iradesini haksız yere ihlal edecek, Türkiye’deki demokrasiyi daha da yıpratacak ve milyonlarca Türk seçmenini seçimle karar verdikleri temsil hakkından yoksun bırakacaktır. Türk hükümetini, Anayasa’nın koruma kapsamı ve Türkiye’nin uluslararası yükümlülükleri çerçevesinde ifade özgürlüğüne saygı duymaya çağırıyoruz.”

“Siyasi partiler, demokratik siyasi hayatın vazgeçilmez unsurlarındandır”

Dışişleri Bakanlığı ise ABD ve AP’den yapılan açıklamalara cevap verdi. Açıklamada, “Siyasi partiler, demokratik siyasi hayatın vazgeçilmez unsurlarındandır. Bununla birlikte, faaliyetlerini evrensel ve demokratik hukuk kuralları çerçevesinde barışçıl yollarla gerçekleştirmeleri esastır. Tutarsız ve içişlerine müdahaleye yeltenen çevreleri, bağımsız mahkemelerce yürütülen yargı süreçlerine saygı duymaya davet ediyoruz” denildi.

HDP grubu, Meclis’te “Adalet Nöbeti” tutuyor. Bugün CHP milletvekilleri Abdüllatif Şener, Ünal Çeviköz ve akademisyen Baskın Oran, milletvekilliği düşürülen Ömer Faruk Gergerlioğlu’nu ziyaret etti.

Öte yandan Güne Bakış programında Gökçe Çiçek Kösedağı‘na konuk olan Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Herkes görsün, bir milletvekili ‘alicengiz oyunlarıyla’ Meclis’ten ihraç ediliyor” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.