Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliği düşürüldü

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun yaptığı bir haber paylaşımı nedeniyle “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla iki yıl altı ay hapis cezasına çarptırılmasını öngören yerel mahkeme kararını onaylamıştı. Gergerlioğlu hakkında verilen karar bugün (17 Mart) Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda okundu ve Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düşürüldü. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili Celal Adan, kararın okunmasının ardından “Sayın Gergerlioğlu, lütfen dışarı çıkmanızı rica ediyorum” dedi. HDP’li milletvekilleri salonu terk etmeyince Adan, oturuma ara verdi. HDP’liler Gergerlioğlu ile birlikte TBMM Genel Kurulu’ndan ayrılmayarak kararı protesto etti.

Milletvekilliği düşürülen Ömer Faruk Gergerlioğlu, kararı “Anamın ak sütü gibi bileğimin hakkıyla kazanarak buraya geldim. Partimin milletvekiliyim, hiçbir yere gitmiyorum. Milletimin iradesini savunuyorum” diyerek protesto etti.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve Mithat Sancar da TBMM Genel Kurulu’na gelerek, HDP’li vekillerin protestolarına destek verdi. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Bu, demokrasiye darbe operasyonunun yeni bir adımıdır. Hukuk yok, anayasa yok ama direnen halkın vekilleri var! Bu saldırılara karşı dimdik durmaya devam edeceğimize kimsenin şüphesi olmasın” açıklamasını yaptı. HDP’li vekiller Meclis’te “Darbeciler halka hesap verecek”, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Darbeci AKP” sloganlarını attı.

“Gönüllerin vekiliyiz”

Milletvekili olmadan önce insan hakları ihlallerine karşı mücadele ettiğini hatırlatan Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Yolumuzdan vazgeçmeyiz. Biz koltukların vekili değiliz, gönüllerin vekiliyiz. Halkların kardeşliğine, eşitliğine inanıyoruz. Bunun için mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Gergerlioğlu’nun biyografisi jet hızıyla değiştirildi

Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından Meclis sitesindeki biyografisi jet hızıyla değiştirildi.

Eski AKP’li Milletvekili Aksoy’dan Gergerlioğlu’na destek: “Demokratik bir Türkiye istiyoruz”

Genel Kurul’un kararı okunmadan önce basın locasında bulunan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) 22. Dönem Milletvekili Abdurrahim Aksoy, Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesiyle ilgili şöyle konuştu:

“Otokrasiye karşıyım. Özgürlükçü bir demokrasi istiyoruz. Demokratik bir Türkiye istiyoruz. Türkiye bunu hak ediyor. Türkiye Avrupa ülkesi olma yolunda devam eden bir ülkedir. Demokrasiden geri dönüş kabul edilir bir durum değildir. Bunu kabul etmiyoruz. Buna karşı sesimi duyurmak için burada bunu ifade etmek istedim. Bu ülke antidemokratikliği, otokrasiyi hak etmiyor. Türkiye hukuk devleti olmayı hak eden bir ülkedir. Bunun için sesimi duyurmak istedim.”

Gergerlioğlu’na siyasilerden destek

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesiyle ilgili HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ı aradı. Babacan, “Milletvekilimiz Mustafa Yeneroğlu Meclis’te, biz de sizin yanınızdayız” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri İbrahim Kaboğlu ve Süleyman Bülbül, TBMM Genel Kurulu’ndaki Ömer Faruk Gergerlioğlu’nu ve HDP milletvekillerini ziyaret etti.

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş da Gergerlioğlu’nu ve HDP milletvekillerini ziyaret etti.

Başak Demirtaş sosyal medya hesabından Gergerlioğlu’na destek veren isimler arasındaydı. Demirtaş, “Halk iradesine yönelik darbeye karşı #GergerlioğluYalnızDeğildir. Duruşu haklıdır, meşrudur. Halkın seçtiğini Meclis’ten alacak olan tek güç halktır” dedi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, hem HDP’nin kapatılmak istenmesine karşı açılan dava ile ilgili hem de Gergerlioğlu’nun milletvekilliğin düşürülmesiyle ilgili tepki gösterdi. Davutoğlu, “Siyasi partileri kapatmak, seçilmiş milletvekillerinin haklarını ellerinden almak Türkiye’nin önünü açmaz; toplumsal barışı bozar. 2053 hedefi koyanlar, yeni Anayasadan bahsedenler Türkiye’yi 1990’ların girdabına sokmak istiyor. Sonuna kadar demokrasiyi ve siyaseti savunacağız” dedi.

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Nacho Sánchez Amor ve AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Sergey Lagodinsky, Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, “Gergerlioğlu’nun Meclis’ten ihracı ve yaklaşmakta tutukluluğunun, Türkiye Cumhurbaşkanı’nın insan onuru, insan haklarını ve hukukun üstünlüğünü merkeze koyma sözü veren yeni bir İnsan Hakları Eylem Planı’nı açıklamasından yalnızca iki hafta sonra gelmiş olması, acı bir ‘doğruluk kontrolü‘ olmuştur” denildi.

İHD: Bu hukuksuz kararı kınıyor ve kabul etmiyoruz

İnsan Hakları Derneği (İHD) de yaptığı yazılı açıklama ile Gergerlioğlu hakkında verilen kararı kabul etmediklerini vurguladı. İHD tarafından yapılan açıklamada, “Ömer Faruk Gergerlioğlu, TBMM’de görev aldığı dönem boyunca KHK’lar ile mağdur edilenlerin, cezaevinde, karakolda işkence ve kötü muameleye maruz kalanların, sosyal ve kültürel hakları yok sayılanların sesi olduğu için cezalandırılmak istenmiştir.  Bir insan hakları savunucusu, üstelik milletvekili olarak seçilmiş bir parlamenter, hukuk garabeti bir kararla cezalandırılmaktadır. Bizler, her zaman evrensel insan haklarına ve demokrasiye inananlar olarak, bu hukuksuz kararı kınıyor ve kabul etmiyoruz” denildi.

Vekilliğinin düşme kararı okunmadan birkaç saat önce Medyascope’a konuşan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, vekilliğinin düşürülmesi durumunda kararı tanımayacağını ve Meclis’te direneceğini söylemiş ve “Karar okunursa, Meclis Genel Kurulu’nda kalacağım, zorla çıkarırlarsa onların bileceği iş ve HDP Grup Toplantı Salonu’nda demokrasi nöbeti tutmaya devam edeceğim” demişti. Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin, Gergerlioğlu‘nun sosyal medyadan yaptığı bir haber paylaşımı nedeniyle “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla iki yıl altı ay hapis cezasına çarptırılmasını öngören yerel mahkeme kararını onaylaması sonrası karar Meclis Genel Kurulu’nda okundu ve Gergerlioğlu’nun vekilliği düşürüldü. Böylelikle HDP’nin milletvekili sayısı 55’e düştü.

 1994’teki sahneler yeniden yaşanır mı?

Gergerlioğlu’nun kararı, akıllara 1994 ve 1999’da Meclis’te yaşananları getirdi. 1999’da yemin törenine başörtüsüyle gelen Merve Safa Kavakçı, TBMM’den çıkarılmıştı. 1994’te ise dokunulmazlıkları kaldırılan Demokrasi Partisi (DEP) milletvekilleri Leyla ZanaHatip DicleMahmut AlınakSelim SadakSırrı SakıkOrhan DoğanZübeyir Aydar ve Ahmet Türk, TBMM’den zorla çıkarılarak hapse atılmıştı. Orhan Doğan’ın gözaltına alınırken çekilen görüntüsü, Türkiye siyasi tarihinin akıllara kazınan sahnelerinden biri oldu. Gergerlioğlu’nun TBMM’den zorla çıkarılması durumunda 1999’dan beri TBMM çatısı altında ilk defa böyle bir durum yaşanacak.

DEP milletvekili Orhan Doğan 2 Mart 1994’te TBMM çıkışında gözaltına alınırken

“Türkiye için büyük talihsizlik”

Geçmişte yaşananları hatırlatan Gergerlioğlu, “Ülke için büyük bir talihsizlik. Bu bize, Türkiye’de insan hakları sorunlarının ve Kürt meselesini nasıl çözümsüz bırakıldığına dair bir görüntü sunuyor. Bana yaptıkları yanlarına kâr kalmayacak. Bu rezaletin duyurulması ve bilinmesi anlamında elimden gelen gayreti göstereceğim. Polis yasal olarak HDP grubuna gelip beni gözaltına alabilir ancak bunun da ülkeye yansımaları olur” sözleriyle karar tepki göstermişti.

Gergerlioğlu, kararla ilgili Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapmış, aynı zamanda da “tedbir” kararı alınması talebinde bulunmuştu. Gergerlioğlu’nun bireysel başvurusuyla ilgili süreç devam ederken, tedbir kararı reddedildi. TBMM Başkanı Mustafa Şentop ise Gergerlioğlu hakkındaki bireysel başvuru sonucunu beklemeyeceklerini açıklamıştı.

Ömer Faruk Gergerlioğlu kimdir?

Ömer Faruk 2 Kasım 1965 tarihinde Isparta’nın Karaağaç İlçesi’nde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Bursa’da tamamladı. Bursa İmam Hatip Lisesi’ni bitirdikten sonra 1990 yılında Anadolu Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirip Iğdır Tecirli Sağlık Ocağı, Bursa Orhaneli Devlet Hastanesi’nde çalıştı. 2000 yılından sonra İzmit SEKA Devlet Hastanesi’nde uzman doktor olarak çalışmaya başladı. 2003 yılında MAZLUMDER Kocaeli Şube Başkanlığı’nı üstlendi. Gergerlioğlu, “Başörtüsüne Özgürlük” temalı haftalık basın açıklamalarının başlattı ve yıllarca devam ettirdi. İnsan hakları savunucusu Gergerlioğlu, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 6 Ocak 2017 tarihinde hekimlik mesleğinden ihraç edildi. 2018 genel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi’nden Kocaeli Milletvekili seçildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler