Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ile çok sayıda HDP üye ve yöneticisine gözaltı

Birçok ilde yapılan ev baskınlarında, aralarında İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) üye ve yöneticilerinin de olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Fotoğraf: İHD İstanbul Şubesi – Twitter

İHD Eş Genel Başkanı ve TİHV Kurucular Kurulu Üyesi Öztürk Türkdoğan sabah saatlerinde Ankara’daki evinden gözaltına alındı.

Adana, Kocaeli, Balıkesir, İstanbul ve Ankara’nın aralarında olduğu illerde de HDP yöneticileri gözaltına alındı.

İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin‘in Medyascope‘a verdiği bilgilere göre dosyaya kısıtlılık kararı getirildi ve Türkdoğan’ın hangi gerekçe ile gözaltına alındığı söylenmedi.

İHD Genel Merkezi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Eş Genel Başkanımız Öztürk Türkdoğan bu sabah gözaltına alındı. Gerekçesi hakkında henüz bilgimizin olmadığı bu operasyon insan hakları savunucularına yönelik baskının son ve açık bir örneğidir. Süreç hakkında kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz” dedi.

İçişleri Bakanı Soylu, İHD için “Canı çıkasıca dernek” demişti

Gara’da düzenlenen askeri operasyonda 13 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından İHD Genel Merkezi açıklama yapmış, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise “O İHD denilen canı çıkasıcası dernek. Bir tanesi için bir laf söyledi mi, onun peşine takılıyorsunuz?” demişti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) yayımladıkları açıklama ile İHD Eş Genel Başkanı ve TİHV Kurucular Kurulu Üyesi Öztürk Türkdoğan’ın derhal serbest bırakılmasını istedi.

İHD İstanbul Şubesi önünde yapılan açıklamada da İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, TİHV Temsilcileri Ümit Efe, HDP İstanbul İl Eş Başkanı Elif Bulut söz aldı. 

İnsan Hakları Derneği Genel Merkezi’nde yapılan açıklamada da Öztürk Türkdoğan’ın bu sabah gözaltına alınmasını kınandı ve kendisinin derhal serbest bırakılması talep edildi.

“Eş genel başkanımızın gerekçesini henüz bilmediğimiz bir biçimde gözaltına alınması İHD’ye yönelik baskıların son halkasını teşkil etmektedir. Bu gözaltı işleminin yaşandığı dönemin temel hak ve özgürlüklere yönelik ihlallerin arttığı, ifade özgürlüğünün ortadan kaldırılmaya çalışıldığı bir döneme denk gelmesi şaşırtıcı değildir. Ayrıca, bu gözaltının İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Meclisteki konuşmasında Derneğimizi ve eş genel başkanımızı hedef alan konuşmasının ardından gerçekleştirilmesi İnsan Hakları Eylem Planı’nın kamuoyuna duyurulduğu bir zeminde ayrıca düşündürücüdür.”

İnsan Hakları Ortak Platformu da yayımladıkları açıklama ile Türkdoğan’ın serbest bırakılmasını talep etti.

İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan’ın arasında olduğu 11 kişi hakkında yürütülen soruşturmaya Ankara 3’üncü Sulh Ceza Hakimliği’nce gizlilik kararı getirildi. Kararda gerekçe olarak “Şüpheliler ile müdafilerinin gözaltı sırasında görüşmeleri ve dosya içeriğini incelemek veya belgelerden örnek alma yetkisinin soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilecek, üzerine atılı suç” ifadeleri yer aldı.

Öztürk Türkdoğan, saat 17.00 sıralarında üç avukat sınırlaması ile Ankara Adliyesi’nde savcılık ifadesine girdi. Türkdoğan adli kontrolle serbest bırakılma talebiyle mahkemeye sevkedildi.

HDP ilçe başkanları gözaltında

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Genel Merkezi’nde yaptığı toplantıda, Adana, Kocaeli, Balıkesir, İstanbul ve Ankara’nın da aralarında olduğu illerde çok sayıda parti yöneticisinin gözaltına alındığını söyledi.

Ankara’da gözaltına alınanlar arasında HDP Mamak İlçe Eşbaşkanı, HDP Eskişehir İl Eşbaşkanı, eski HDP Ankara İl eşbaşkanları, eski HDP Mamak İlçe Eşbaşkanı, eski HDP Çankaya İlçe Başkanı ve eski HDP Keçiören İlçe Eşbaşkanı, HDP Ankara Kadın Meclisi Sözcüsü Zeyno Bayramoğlu, Parti Meclisi Üyesi Ali Özkan ve HDP Eskişehir İl Eşbaşkanı Şükriye Ercan da bulunuyor.

Ankara’da gözaltına alınan HDP yöneticileri ve Türkdoğan için 24 saat avukat görüş yasağı ve gizlilik kararı getirildi. 

İstanbul’da ise aralarında HDP Kağıthane İlçe eşbaşkanları Ayhan Yıldız, Behiye Demir ile Beşiktaş İlçe Eşbaşkanı Remziye Bor’un da aralarında olduğu 10 kişi gözaltına alındı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.