Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Selahattin Demirtaş’a “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla 3 yıl 6 ay hapis cezası verildi – Demirtaş’ın avukatı Ramazan Demir: “Mahkeme, bugüne dek hiçbir talebimizi kabul etmedi”

Eski Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlaması nedeniyle üç yıl altı ay hapis cezası verildi. Kararı Medyascope’a değerlendiren Demirtaş’ın avukatı Ramazan Demir, süreç boyunca hiçbir taleplerinin dikkate alınmadığını anlattı.

Selahattin Demirtaş’a, “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlaması ile yargılandığı davada mahkeme üç yıl altı ay hapis cezası verdi. Demirtaş’ın avukatı Ramazan Demir kararı Medyascope’a şöyle değerlendirdi:

“Demirtaş’la ilgili mahkemenin anayasa sorumsuzluğu kapsamında değerlendirme yaptığı ilk ve tek dosyaydı. Bir önceki mahkeme bu kararı vermişti. Yeni mahkeme bu kararı kaldırdı ve bugüne dek sunulan hiçbir talebi kabul etmedi. Hakim başından beri görüşünü açıklayan ifadelerde bulunmuştu, bu nedenle hakimi reddetmiştik. Çok anlattık ama bizi dikkate almadılar. Karşılaştığımız tablo mahkemenin bir an önce ceza verip dosyadan kurtulması yönündeydi.”

Avukat Demir, kararın istinafa gideceğini söyledi.

Selahattin Demirtaş, 2015 yılında Atatürk Havalimanı’nda yaptığı konuşma gerekçesiyle Bakırköy 46. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davanın bugünkü (22 Mart 2021) duruşmasına, tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Cezaevi’nden, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya bağlandı

Demirtaş savunmasında, iki defa cumhurbaşkanlığına aday olduğunu, yıllardır siyaset yaptığını ifade ederek, “Dış politika kararlarını eleştirdiğim için hakkımda çok sayıda hakaret davası açıldı. İki cümle eleştiri kurdum diye iki ayrı iddianame düzenlendi. Uzatmanın anlamı yok, hükümeti eleştirdim. Cumhurbaşkanı ve başbakanı direkt hedefe almadım. Niye o kadar az söyledim diye şu anda üzgünüm. Çok yumuşak açıklama yapmışım. Hükümeti eleştirmek demokratik toplumun görevidir” dedi.

Demirtaş’ın dava konusu olan sözleri şöyleydi:

“Türkiye’de aslında toplumun Rusya veya başka bir ülkeyle savaş istediği falan yok. Bu, AKP hükümetinin verdiği yanlış kararın sonucunda oluşmuş bir gerilimdir. Bunun bir hata olduğunu bizden önce Cumhurbaşkanı ve Başbakan ifade etmişti. Böyle hamasetle, ‘Ülkeye ihanet ettiler, millete ihanet ettiler’ teraneleriyle kendi hatalarını örtemezler. Çaldığınız, çırptığınız, bu ülkeye ihanet ettiğinizin haddi hesabı yok, şimdi bunları örtmek için büyük laflar ederek, yarın öbür gün yutacakları büyük laflar ederek, bugün bizim üzerimizden kendi hatalarını kapatmaya çalışıyorlar. Ben Sayın Davutoğlu’na şunu hatırlatmak istiyorum, yarın öbür gün yutacağın lafları bugünden söyleme.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.