Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AKP’nin 7. Olağan Büyük Kongresi yarın yapılacak: Kabine değişikliği kararı alınacak mı? Kongre öncesi son gelişmeler

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), 7. Olağan Büyük Kongresi’ni 24 Mart Çarşamba günü Ankara’da gerçekleştirecek. AKP, kongre için hazırlıklarını tamamlarken AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın kongrede, 2023 seçimlerine hazırlık kapsamında parti yönetiminde ve kabinede birtakım değişiklikler yapması bekleniyor. AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal’ın da kongre öncesi katıldığı bir televizyon programında kabine değişikliğine dair “Cumhurbaşkanı yeni bir düzenlemeye gidecektir. Önümüzdeki günlerde bunu göreceğiz” demesi Erdoğan’ın kongre sonrasında kabinede değişiklik yapması beklentilerini artırdı. Erdoğan’ın kongrede İnsan Hakları Politika Belgesi’ni açıklaması ve partisinin “2023 vizyonu”na ilişkin mesajlar vermesi bekleniyor.

AKP’nin 24 Mart Çarşamba günü Ankara Spor Salonu’nda gerçekleştirilecek 7. Olağan Büyük Kongresi için aralarında HDP’nin bulunmadığı 11 siyasi partiye kongreye davet mektubu gönderildi. Kongrenin ana sloganı ise “Türkiye için güven ve istikrar” olarak belirlendi. İYİ Parti tarafından yapılan açıklamada, kongreye  İYİ Parti’yi temsilen Eğitim Politikaları Başkanı Dr. Şenol Sunat, Siyasi İşler Başkanı Cihan Paçacı ve İYİ Parti TBMM Grubu Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu’nun katılacağı duyuruldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan kongreye genel başkanlık için tek aday olarak giriyor. Kongrede partinin en üst karar organı olan 50 üyeli Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) ve 11 üyeli Merkez Disiplin Kurulu için de seçim yapılacak. Kongrede MKYK üye sayısının artırılması bekleniyor.

Kabinede değişiklik olacak mı?

Kongre öncesi kamuoyunun merakla beklediği konu ise kabinede bir değişiklik yapılıp yapılmayacağı. Kongre öncesinde açıklamalar yapan AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, kabinede değişiklik yapılacağına yönelik beklentileri doğruladı. Ünal, kongrenin 2023 seçimlerine yönelik önemli mesajlar vereceğini belirtirken “2023’e dönük sadece partide değil diğer alanlarda da Sayın Cumhurbaşkanımız ekibiyle beraber yeni bir düzenleme yapacaktır, yeni bir düzenlemeye gidecektir. Önümüzdeki günlerde bunu göreceğiz” dedi.

Berat Albayrak dönecek mi?

Kongreye dair diğer bir merak konusu ise eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak‘ın kongre ile birlikte yeniden bakanlık ya da üst düzey bir yöneticilik görevi ile AKP içinde yer alıp almayacağı. Albayrak, 8 Kasım 2020’de Instagram hesabından sağlık problemleri ve ailesiyle vakit geçirmek istediğini gerekçe göstererek istifa etmiş, istifası 25 saat sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edilmiş ve yerine Lütfi Elvan atanmıştı. Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) “kayıp dolar rezervi” soruları sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan, Albayrak’a sahip çıkmış ve “Aileme saldırıyorlar” demişti. 8 Kasım 2020’den beri hiçbir yerde görülmeyen Albayrak’ın kongreye katılarak tekrar AKP içinde bir görev alması ihtimali de kulislerde konuşuluyor. Bu konuda en dikkat çekici sözler gazeteci Rasim Ozan Kütahyalı‘dan geldi. Kütahyalı “Berat Albayrak kongreden sonra muhteşem ve kuvvetli dönüş yapacak” diyerek, Albayrak’ın tekrar bakanlık ya da parti içinde üst düzey bir yöneticilik görevine getirileceğini öne sürdü.

İstanbul Sözleşmesine dair mesajlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan kongre öncesi Resmi Gazete’de yayımladığı Cumhurbaşkanı kararnameleriyle önemli kararlara imza attı. Bunlardan biri, İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılmak oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzaladığı kararnameyle Türkiye, kadınların uygulanması için mücadele verdiği İstanbul Sözleşmesi’nden ayrıldı. 20 Mart tarihli kararda “Türkiye Cumhuriyeti adına 11/5/2011 tarihinde imzalanan ve 10/2/2012 tarihli ve 2012/2816 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile onaylanan ‘Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile içi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nin Türkiye Cumhuriyeti Bakımından Feshedilmesine, 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin üçüncü maddesi gereğince karar verilmiştir” denildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu konuyla ilgili ne mesajlar vereceği ise merak konusu.

Merkez Bankası Başkanı görevden alındı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasını taşıyan ve Resmi Gazete’de yayımlananan bir diğer kararla Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal görevden alındı ve Ağbal’ın yerine Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu getirildi. Ağbal, 8 Kasım 2020’de Murat Uysal‘ın yerine göreve getirilmişti. Ağbal göreve gelmesinin ardından, geçen yıl kasım ve aralık aylarında 675 baz puan faiz artırımı gerçekleştirmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise faiz artırımından rahatsız olduğunu her defasında dile getiriyordu. Erdoğan, 12 Mart tarihinde reform paketini açıkladığı sırada “İkide bir fiyat istikrarı diyorlar, biz onu bir kenara koyduk” sözleriyle bu konuda rahatsızlığını bir kez daha dile getirmişti. Ağbal’ın görevden alınma kararından önce 7,20 seviyesinde olan Dolar-TL kuru haftaya 7,80 ile başladı. Merkez Bankası son toplantısında politika faizini 200 baz puan artırarak yüzde 19’a yükseltmişti.

Gezi Parkı İBB’nin elinden alındı

Kongre öncesi çok konuşulan bir karar daha alındı. Kararla birlikte Gezi Parkı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) elinden alınarak Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı’na devredildi. Kültür Turizm Bakanlığı’na bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün geçen hafta aldığı karar, Vakıflar Kanunu’nun 30. maddesine dayandırıldı. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, tapuda İBB’ye tahsis edilmiş olan ve mülkiyeti İBB’de bulunan Taksim Gezi Parkı’nın, 12 Mart tarihinde alınan kararla Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı’na devredildiği belirtildi.

AKP, 14 Ağustos 2001’de kurulduktan 15 ay sonra girdiği ilk genel seçimde iktidara geldi. 19 yıldır iktidarını sürdüren AKP, üçü olağanüstü, altısı olağan olmak üzere toplam dokuz kongre yaptı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler