Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Almanya’da mevcut kısıtlamaların süresi uzatılırken Paskalya dönemi için önlemler artırılıyor, yeni araştırmalar AstraZeneca aşısının virüse karşı etkili olduğunu ortaya koyuyor

Almanya, virüse karşı uygulanan tedbirleri nisan ayının ortasına kadar devam ettirmeye karar verdi. Mevcut tedbirler 1-5 Nisan tarihleri arasındaki Paskalya döneminde daha da sertleştirilecek. ABD’de yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, AstraZeneca aşısı virüse karşı koruma sağlıyor. Meksika’da, Honduras’tan gelen bir uçakta sahte Sputnik V aşıları ele geçirildi Yunanistan, nisan ayında açmayı planladığı 272 yeni aşı merkeziyle turizm sezonu öncesinde binden fazla aşılama merkezinde vatandaşlarını aşılamayı planlıyor. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Almanya’da kısıtlamaların süresi uzatıldı

Almanya’da, Başbakan Angela Merkel’in dün (22 Mart) eyalet başkanlarıyla yaptığı “koronavirüs zirvesinde” alınan kararlar neticesinde ülkedeki mevcut salgın önlemleri uzatılacak. 18 Nisan’a kadar sürecek tedbirler özellikle 1-5 Nisan tarihleri arasındaki Paskalya döneminde daha da artırılacak.

Beş günlük Paskalya döneminde tüm mağaza, dükkan ve restoranlar kapalı kalacak. Paskalya için düzenlenen aile toplanmalarında, 14 yaşın altındaki çocukların sayısı hakkında kısıtlama getirilmezken iki farklı aileden en fazla beş kişinin bir araya gelebileceği belirtildi. Kamusal alandaki bütün toplanmalar yasaklanırken kiliselerden de ayinleri çevrimiçi olarak yapmaları istendi.

Bir sonraki zirve, 12 Nisan tarihinde yapılacak ve bu sürenin daha da uzatılıp uzatılmayacağına karar verilecek.

Merkel bugün (23 Mart) sabah saatlerinde, Paskalya döneminde artırılarak devam ettirilecek olan tedbirlerin sebebine ilişkin olarak “Henüz virüsü yenemedik, gevşemeye izin vermiyor” açıklamasında bulundu. Merkel, geometrik olarak artan vaka sayıları, hastanelerdeki yoğun bakım ünitelerinde yoğunluğun artması ve daha bulaşıcı olan koronavirüs varyantlarının yayılması nedeniyle ülkedeki durumun ciddi olduğunu ve özellikle Paskalya döneminde vatandaşların daha dikkatli olması gerektiğini söyledi.

32 bin kişilik bir araştırmaya göre AstraZeneca aşısı virüse karşı en az 79 oranında etkili ve herhangi bir yan etki oluşturmuyor

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yapılan ve Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca tarafından üretilen aşı hakkında sonuçları dün açıklanan yeni bir araştırmaya göre, aşı virüse karşı güçlü bir koruma sağlıyor ve enfeksiyonun en kötü sonuçlarını tamamen engelliyor.

AstraZeneca tarafından yapılan ve 32 binden fazla katılımcının yer aldığı araştırma, şu ana kadar aşı için yapılan en kapsamlı araştırma olarak dikkat çekiyor. Sonuçlara göre, AstraZeneca aşısı genel olarak semptomatik enfeksiyonları önlemede yüzde 79 etkili. Bu oran, aşıyla ilgili yapılan önceki klinik çalışmalarda gözlemlenenden daha yüksek. Virüsü ağır geçirme veya ölüm riskine karşı ise bu oran birçok aşıda olduğu gibi yüzde 100. Araştırma sonuçlarına göre aşı ayrıca, önceki çalışmalara yeterince dahil edilmeyen yaşlı insanlar için de güçlü koruma sağlıyor.

AstraZeneca yetkilileri, hiçbir klinik araştırmanın nadir yan etkileri ortaya çıkaracak kadar büyük olamayacağını ancak bu çalışmanın sonuçlarının, aşının güvenirliğini kanıtladığını belirtti. Araştırma sonuçlarını değerlendiren halk sağlığı uzmanları ise sonuçların aşıya karşı “küresel güveni” artıracağını umduklarını söyledi. Zira bu ay çoğu Avrupa’da olmak üzere bir düzineden fazla ülke, aşının kullanımını, olası yan etkilerle ilgili endişeler nedeniyle geçici olarak askıya almıştı.

Avrupa İlaç Ajansı (EMA), geçen hafta, birçok ülkede aşının kullanımının durdurulmasının ardından aşının faydasının risklerinden daha fazla olduğunu ve aşının virüsten korunmak için “güvenilir olduğunu” açıklamıştı. EMA’nın açıklamalarından hemen sonra Almanya, İtalya, Fransa ve İspanya AstraZeneca aşısının kullanımına devam edileceğini açıkladı ancak Norveç hükümeti, aşı hakkında daha fazla çalışmanın yapılmasını bekleyeceklerini duyurdu. 

Meksika’da, Honduras’tan gelen bir uçakta sahte Sputnik V aşıları ele geçirildi

Meksikalı yetkililer, Honduras’tan gelen özel bir uçakta çok sayıda sahte Sputnik V aşısının ele geçirildiğini açıkladı.

Meksika’da gümrük dairesinin geçen çarşamba (17 Mart) günü yaptığı açıklamada, 5 bin 775 doza eşdeğer bin 155 şişe Sputnik V aşısının, ülkenin güneyindeki Campeche eyaletindeki bir havaalanında bekleyen ve Honduras’tan gelen bir uçakta bulunan iki soğutucunun içine gizlendiği belirtildi. Honduraslı mürettebat ve yolcular sorgulanmak üzere gözaltına alındı.

Rus Gamaleya Enstitüsü tarafından üretilen Sputnik V aşısının gelişimini finanse eden Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF), sahte Sputnik V aşılarının yasadışı sevkiyatı olarak nitelendirdiği bu olayı ortaya çıkardıkları ve durdurulmasını sağladıkları için Meksikalı yetkililere teşekkür etti.

RDIF tarafından yapılan açıklamada, “Şişelerin ve etiketlerin tasarımı da dahil olmak üzere, ele geçirilen partinin fotoğraflarının analizi, bunun orijinal aşı ile hiçbir ilgisi olmadığını gösteriyor” denildi.

Meksika, dünyadaki koronavirüs kaynaklı ölüm sayıları karşılaştırıldığında, 196 bin civarındaki ölüm sayısıyla dünyada koronavirüsten ölümün en çok yaşandığı üçüncü ülke. 

Yunanistan, nisan ayında 272 aşı merkezi daha açacak 

Yunanistan, Nisan ayında açılması planlanan 272 yeni aşı merkeziyle, yazın beklediği turizm sezonu öncesi, ülkede binden fazla aşı merkezi kurarak nüfusunun büyük bir bölümünü aşılamayı planlıyor. 

Yunanistan Sağlık Bakanlığı tarafından dün (22 Mart) yapılan açıklamaya göre, ülkeye 1 Nisan’da gelecek bir milyondan fazla Pfizer-BioNTech aşısının muhafaza edilip vatandaşlara uygulanabilmesi için ülke genelinde 272 yeni aşı merkezi açılacak. 

Sağlık Bakanlığı Sekreteri Marios Themistokleous, dün ayrıca, Yunanistan’ın başkenti Atina’da iki yeni mega aşı merkezinin daha faaliyete geçeceğini duyurdu. Bu aşı merkezlerinin bir tanesi Atina’nın güneyindeki eski havalimanında yer alırken diğer Atina’nın kuzeybatısında yer alan Persisteri adındaki bölgede faaliyete geçecek. 

Dün duyurulan iki mega aşı merkezinin dışında ülkede güncel olarak, biri Atina’da diğeri Selanik’te olmak üzere iki büyük aşılama merkezi var. Tüm bu yeni tesislerle birlikte ülkedeki toplam aşılama merkezi sayısı 1073’e çıkarılacak.

Yunanistan, nisan ayında Pfizer’den gelmesini beklediği 1 milyon doz aşının yanında AstraZeneca’dan da 450 bin doz aşı almayı bekliyor.

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.