Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: İngiltere’de kısıtlamalar gevşetiliyor, Pfizer-BioNTech ve Moderna aşıları gerçek hayatta da klinik çalışmalardaki kadar etkili

Pfizer-BioNTech ve Moderna aşıları ikinci dozdan sonra yüzde 90 etkili. Johnson&Johnson, aşılarını Avrupa Birliği ve Afrika Birliği’ne göndermeye hazırlanıyor. Dünya genelinde aşılanan insan sayısı 564 milyona ulaştı. İngiltere’de kısıtlamalar gevşetiliyor. Almanya Başbakanı Merkel’den kısıtlamalar konusunda tereddütlü davranan eyalet liderlerine tepki. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Pfizer-BioNTech ve Moderna aşıları ikinci dozdan sonra yüzde 90 etkili

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) ABD genelindeki dört bin sağlık çalışanı ve yaşlı vatandaş üzerinde yaptığı bir araştırma, Pfizer-BioNTech ve Moderna şirketleri tarafından mRNA teknolojisi kullanılarak geliştirilen koronavirüs aşılarının enfeksiyon riskini ilk dozdan iki hafta sonra yüzde 80, ikinci dozdan iki hafta sonra ise yüzde 90 oranında azalttığını ortaya koydu. 

Sonuçları 29 Mart Pazartesi günü yayımlanan araştırmadan elde edilen bulgular, mRNA aşılarının gerçek hayatta, klinik çalışmalarda ortaya konulan sonuçlarla hemen hemen aynı etkiye sahip olduğunu doğruladı.

Johnson&Johnson, aşılarını Avrupa Birliği ve Afrika Birliği’ne göndermeye hazırlanıyor

ABD’de tek dozluk aşılar üreten Johnson&Johnson şirketi, aşıları Afrika Birliği ülkelerine de tedarik etmeye hazırlandığını duyurdu.

ABD merkezli ilaç şirketi, gelecek sonbahardan başlayarak Afrika Birliği’ne 220 milyon doz aşı gönderilmesi için anlaşma yapmayı kabul ettiklerini duyurdu. Şirket ayrıca, Afrika Birliği’ne 2022 yılına kadar toplam 400 milyona kadar ilave doz aşı siparişi seçeneği de sunulacağını belirtti.

Şu an ABD ve Güney Afrika’da acil kullanım onayı alan, sıradan bir buzdolabında saklanabilen ve yalnızca tek doz olarak uygulanan Johnson&Johnson aşılarının Avrupa Birliği (AB) ülkelerine teslimatı da 19 Nisan’da başlıyor.

Dünya genelinde aşılanan insan sayısı 564 milyona ulaştı

New York Times gazetesinin verilerine göre, 28 Mart Pazar günü itibariyle dünya genelinde aşılanan insanların sayısı 564 milyona ulaştı. Verilere göre, dünya genelinde her 100 kişi için 7,4 doz aşı uygulandı.

Ülkeler arasında, nüfusunun yüzde 53’ünü tamamen (iki doz) aşılamayı başaran İsrail, aşılama hızında birinci sırada yer alıyor. İngiltere nüfusunun yüzde 46’sına en az bir doz aşı uygularken nüfusun yüzde 5,5’i tamamen aşılanmış durumda. 

Verilere göre Türkiye’de nüfusun yüzde 10’u en az bir doz aşı olurken yüzde 8’ine ise iki doz aşıları uygulandı. 

Kıtalar bazında bakıldığında, Kuzey Amerika kıtası her 100 kişiye 27 doz aşı sağlayarak aşılama programında en hızlı hareket eden kıta olarak öne çıkarken hemen arkasından 16 doz aşıyla Avrupa geliyor. Afrika kıtası ise kişi başı 0,7 doz aşı oranı ile sonuncu sırada yer alıyor.

İngiltere’de kısıtlamalar gevşetiliyor

Avrupa’daki birçok ülke yayılımını sürdüren yeni virüs varyantlarıyla birlikte kısıtlamaları sıkılaştırırken aşılamaya AB ülkelerinden önce başlayan İngiltere’de kısıtlamalar yakında gevşetiliyor

İngiltere hükümeti, son açıklanan kararlarla birlikte, gelecek pazartesi gününden itibaren (5 Nisan) altı kişiye kadar açık hava buluşmalarına ve ülke çapında bazı spor merkezlerinin açılmasına izin verdi. Ayrıca açık havada tenis, golf, yüzme gibi sporların yapılmasına da izin verilmesi kararlaştırıldı.

Ülkede 8 Mart’ta okullar tamamen açılmış, açık havada iki kişilik buluşmalara izin verilmiş ve böylece normalleşme takviminde ilk adım başlatılmıştı. Pazartesi (29 Mart) günü uygulamaya konacak kararlarla ikinci aşamaya giren ülkede, normalleşme takvimindeki üçüncü aşamaya ise 12 Nisan’da geçilmesi planlanıyor. Buna göre ülkedeki restoran, bar ve kafelerin açık alanda servis yapmasına izin verilecek ve çok sayıda dükkan yeniden açılacak.

Başbakan Boris Johnson, pazartesi (29 Mart) günkü konuşmasında önlemlerin gevşetilmesiyle ilgili açıklamalarda bulunsa da hükümet yetkilileri, mutasyonların hızla yayıldığını hatırlatarak halkı evden çalışmaları ve uzak mesafe yolculuk yapmamaları konusunda uyarmaya devam ediyor. 

Bugüne kadar nüfusunun yüzde 46’sına ilk doz aşılarını uygulayan ülkede aşılama programının hızı hükümet yetkililerini memnun ederken vaka sayılarında da önemli bir düşüş yaşanıyor. Dün açıklanan son rakamlarla ülkede 4 bin 654 yeni vakaya rastlandığı ve 23 kişinin hayatını kaybettiği belirtilirken yeni virüs varyantlarının yayılmaya devam ettiği başkent Londra’da altı ayın ardından ilk defa ölümlü vaka bildirilmedi.

Almanya Başbakanı Merkel’den kısıtlamalar konusunda tereddütlü davranan eyalet liderlerine tepki

Almanya’da üçüncü dalga salgının etkisi sürerken vaka sayılarındaki artış devam ediyor. Pazar gecesi (28 Mart) Alman televizyonlarına konuşan Başbakan Angela Merkel, ülkedeki bazı eyaletlerin vaka artışı karşısında yeterince önlem almadığını söyledi. Bu şekilde devam edildiği takdirde ulusal bir kapanmadan bahsedebileceklerini belirten Merkel, “Federal eyaletlerde eyleme geçmemiz ve mevcut önlemleri çok ciddiye almamız gerekiyor. Bazı eyaletler bunu yapıyor, diğerleri ise henüz yapmıyor” diye konuştu. 

Resmi verilere göre günlük ortalama 15 bin yeni vaka tespit edilen ülkede Başbakan Merkel, vakaların yoğun görüldüğü bölgelerde alınacak sokağa çıkma kısıtlaması kararının artışı düşürmede etkili olabileceğini vurguladı.

Derleyen: Hande Sena Kandemir

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.