Boğaziçi Üniversitesi Uçaksavar Lojmanları yıkılacak

Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan rektör Melih Bulu’ya karşı eylemler sürerken rektörlüğün üniversitenin Beşiktaş Etiler’de bulunan Uçaksavar Lojmanları’nın yıkılmasına ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile “ön mutabakata varıldığını” duyurması tartışmalara neden oldu. Rektörlük tarafından bugün yapılan açıklamada, “yeni lojmanların inşasının hayati önem taşıdığı” ve “lojmanların mülkiyetinin üniversiteye ait olacağı” duyuruldu.

Uçaksavar Lojmanları yıkılacak

Boğaziçi Üniversitesi’nde, yılın başında Cumhurbaşkanlığı kararı ile atanan rektör Prof. Dr. Melih Bulu’ya karşı öğrencilerin ve öğretim üyelerinin eylemleri aralıksız sürüyor. Üniversitenin yönetimindeki değişiklikler ve Bulu’nun icraatları sık sık gündemde yer tutarken rektörlüğün Uçaksavar Lojmanları’nın yıkılacağını duyurması eleştirilere yol açtı. Rektörlük tarafından 28 Mart’ta öğretim üyelerine gönderilen bilgilendirme mesajında, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un ve İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın geçen hafta sonu Beşiktaş ilçesinin Etiler Mahallesi’nde bulunan Uçaksavar Lojmanları’nda incelemelerde bulunduğu ve lojmanların yıkımı konusunda şu “ön mutabakata varıldığı” duyuruldu: “Deprem riski altındaki lojmanların yıkılıp, altı ay içinde, yerine daha modern, altında kapalı otoparkı olan ve daha fazla sayıda (isteyen dr. öğretim üyelerimize yetecek kapasitede olacağını öngörüyoruz) lojmanın yapılması konusunda rektörlüğümüz ve bakanlık prensipte bir ön mutabakata varmışlardır.”

Yıkım kararı, tepeden inme olduğu gerekçesiyle ve lojmanların bulunduğu yeşil alanın nasıl değerlendirileceği konusundaki soru işaretleri nedeniyle tepkilere yol açtı.

Tepkilerin ardından bugün Uçaksavar Lojmanları’nın yıkımına başlandığına ilişkin bilgiler sosyal medyada paylaşıldı. Medyascope’un ulaştığı üniversiteden kaynaklar ise lojmanların bir binasında güçlendirme çalışması yapıldığını, güçlendirmenin önceki yönetim tarafından planlandığını söyledi. Öte yandan Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü de konuya ilişkin bir açıklama yayınlayarak, lojmanların deprem riski taşıdığını belirtip, “Binaların vakit kaybedilmeden tahliye edilerek yerine depreme dayanıklı yeni ve modern lojmanların inşası hayati önem taşımaktadır” denildi.

“Kamu lojmanları daha önce satıldı, yine satılabilir”

Uçaksavar Lojmanları’nın yıkılacağı haberlerinin ardından, lojmanların yer aldığı geniş ve yeşil alanın kullanımı tartışmalara neden olmuştu. Medyascope’a konuşan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi yönetiminden Pelin Pınar Giritlioğlu, üniversitenin kampüslerinin bulunduğu arazinin kıymetine dikkat çekti ve konuya ilişkin şunları söyledi: “Plan ve süreç konusunda henüz bilgimiz yok. Güçlendirme veya yenileme çalışmaları elbette yapılabilir ama bunlar planlı yürütülmeli. Bu, kentin biçimini de etkileyen bir mesele olduğu için ilçenin ve kentin planların bağımsız yürütülemez. Kamuoyuyla paylaşmadan, meslek odalarına danışmadan böyle bir karar verilmesini yanlış buluyoruz. Lojmanların bulunduğu alan yüksek yoğunluklu bir yapılaşma haline getirilebilir, deprem riski olan bir kentte bundan kaçınmak gerekir. Bölgenin el değiştirmemesi için de bir sebep yok. Kamu lojmanları daha önce satıldı, yine satılabilir. Bu riski de dikkate almak gerekiyor. Bugün böyle söz verilir ama yarın ne olacağını bilemeyiz, tarih bize bunu gösterdi.”

Rektörlük: “Lojmanların mülkiyetinin devri söz konusu değil”

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü tarafından yapılan açıklamada, lojmanların mülkiyetine ilişkin olarak ise şöyle denildi: “İnşa edilmesi planlanan depreme dayanıklı, modern ve kapasitesi artırılmış yeni lojmanların hem arazi hem de bina bakımından tüm mülkiyeti üniversitemize ait olacaktır ve herhangi bir mülkiyet devri söz konusu değildir.”

Açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Vali Ali Yerlikaya ile yapılan görüşmede yıkım ve inşaat konusunda mutabık kalındığı, kesin karara ise üniversitenin yönetim kurulunda yapılacak görüşme ile varılacağı bildirildi. Ayrıca, mevcut lojmanların ihtiyacı karşılayamadığı söylenerek kapasitenin artırılacağı da belirtildi: “Lojmanların mevcut kapasitesinin imar planına, fiziki ve estetik beklentilere uygun şekilde artırılması da öncelikli hedeflerimizdendir.”

Rektörlüğün açıklamasının tamamı

“Üniversitemiz Uçaksavar Kampüsü’ndeki lojmanlarımızla ilgili bazı basın organlarında yer bulan ve kesinlikle gerçeği yansıtmayan spekülatif haberler söz konusudur.

Bahsi geçen lojmanlara, bağımsız denetleme kuruluşu tarafından 2012 yılında ‘depreme dayanıksız yapı’ raporu verilmiş ancak bugüne kadar kalıcı bir çözüm üretilememiştir. Bu durum, muhtemel bir deprem yaşanması halinde, ilgili lojmanlarda halen ikamet etmekte olan Boğaziçi Üniversitesi personelinin can ve mal güvenliğini riske atmaktadır.

Riskli yapı raporu ve lojmanların mevcut fiziki koşulları gözetildiğinde, çoktan miadını doldurmuş binaların vakit kaybedilmeden tahliye edilerek yerine depreme dayanıklı yeni ve modern lojmanların inşası hayati önem taşımaktadır.

Bu kapsamda üniversite yönetimimizin girişimleriyle Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum ve İstanbul Valimiz Sayın Ali Yerlikaya 27 Mart 2021 Cumartesi günü Uçaksavar lojmanlarımızı ziyaret etmiş ve incelemelerde bulunmuşlardır. Konunun aciliyet ve önemini gözeten hem Sayın Bakanımız hem de Sayın Valimiz gereken adımların hızla atılması hususunda üniversite yönetimimize her konuda destek vereceklerini ifade etmiş; deprem riski yüksek olan eski binaların yıkılarak mümkün olan en kısa sürede yenilerinin inşası için prensipte mutabık kalınmıştır. Konu, Üniversite Yönetim Kurulumuzda görüşüldükten sonra kesin bir karara bağlanacak ve Yönetim Kurulumuz tarafından yönetilecek, sürecin planlanması ve yönetimi için akademik birimlerden temsilcilerin yer alacağı bir komisyon kurulacaktır. Ancak söz konusunun insan hayatı olduğu ve ivedilikle bir çözüme kavuşturulması gerektiği de unutulmamalıdır.

“Mülkiyet devri söz konusu değildir”

Bir diğer husus da üniversitemizin mevcut lojman envanterinin personelimizin ihtiyaç ve taleplerini karşılayamıyor olması ve kapasite artışına gereksinim duyulması gerçeğidir. Yeni inşa sürecinde, lojmanların mevcut kapasitesinin imar planına, fiziki ve estetik beklentilere uygun şekilde artırılması da öncelikli hedeflerimizdendir. Bilinmelidir ki tüm bu çalışmalar üniversitemiz Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığımızın sürece aktif katılımıyla ilerlemekte olup ilgili Bakanlık yetkilileriyle projelendirme kapsamında görüşmeler devam etmektedir.

Şunu da açıkça belirtmek gerekir ki inşa edilmesi planlanan depreme dayanıklı, modern ve kapasitesi artırılmış yeni lojmanların hem arazi hem de bina bakımından tüm mülkiyeti üniversitemize ait olacaktır ve herhangi bir mülkiyet devri söz konusu değildir.

Bir kamu üniversitesi olan üniversitemizin ve bu çatı altında emek veren tüm çalışma arkadaşlarımızın sağlam, modern ve konforlu lojmanlarda yaşayabilmesini sağlamak Boğaziçi Üniversitesi Yönetimi olarak öncelikli hedeflerimizdendir. Bu kapsamdaki destek çağrımıza tüm yoğunluklarına rağmen ivedilikle ve tamamen çözüm odaklı şekilde cevap vermiş olan Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum ve İstanbul Valimiz Sayın Ali Yerlikaya’ya bir kez daha şükranlarımızı sunarız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.