Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: “10 gün içinde 4,5 milyon doz Pfizer & BioNTech aşısı elimizde olacak”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugünkü Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “İngiltere varyantının Türkiye’deki vakaların yüzde 75’ini oluşturduğunu” belirten Bakan Koca, Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı araştırmalara göre koronavirüs testi pozitif çıkan kişilerde İngiltere varyantına çok sık rastlandığını ve bu nedenle vakalarda artış yaşandığı söyledi.

Koca, yerli aşı uygulamaları ve koronavirüs vaka sayılarıyla ilgili şu bilgileri verdi:

“İngiltere varyantı Türkiye’deki vakaların yüzde 75’ini oluşturuyor”

“İngiltere varyantı, 81 ilde 180.448 örnekte tespit edilmiştir. Güney Afrika varyantı, 11 ilde 169 örnekte tespit edilmiştir. Brezilya varyantı, iki ilde dört örnekte tespit edilmiştir. Kaliforniya-New York varyantı, bir ilde iki örnekte tespit edilmiştir. Ortaya çıkan tablo, İngiltere varyantının ülkemizdeki vakaların yüzde 75’ini oluşturduğunu, klasik tip koronavirüsün yerini aldığını ortaya koymaktadır.”

“2 milyon 800 bin doz BioNTech aşısı elimizde, 10 gün içinde bu sayı 4,5 milyon doza ulaşacak”

Ülke genelinde aşılamayı hızlandırmak için yeni aşı üreticileriyle görüşmelerin yapıldığını ve yakın zamanda daha büyük aşı alımlarının yapılacağını belirten Koca, “Aşılamayı hızlandırmak için Sinovac, BioNTech gibi aşıların yanı sıra artık yeni tedarik kaynaklarımız var. Farklı üreticilerle görüşmelerimiz sonucunda, yakında daha büyük alım potansiyeline sahip olacağız. 2 milyon 800 bin doz BioNTech aşısı elimizde. 10 gün içinde bu sayı 4,5 milyon doza ulaşacak. Bu aşı her ilde belli hastanelerde uygulanacak. Mevcut aşılardan hangisini tercih edeceği kişiye bağlıdır. Aşı sırası gelenler, söz konusu hastanelerden randevu alırken aşı tercihini belirterek randevu almalıdır. Şu anda 2 Nisan Cuma günü için randevu verilmeye başlanmıştır” dedi.

“Haziran sonuna kadar nüfusun büyük çoğunluğunu aşılayacağız”

Haziran ayı sonuna kadar nüfusun büyük çoğunluğunun aşılanmasını hedeflendiğini belirten Bakan Koca, yakın zamanda Türkiye’nin aşı ihtiyacını yerli aşıların üretimiyle destekleneceğini söyledi. Koca, yerli aşı çalışmalarıyla ilgili şunları söyledi:

“Türkiye, yakın bir zamanda aşı ihtiyacını kendi üretimiyle karşılayacak. Faz 2 aşaması tamamlanmak üzere olan, uygulamaya en yakın inaktif aşımızın yanı sıra, başka inaktif aşıların da gönüllüler üzerinde çalışmaları sürmektedir. İnovatif aşı adaylarından, VLP dediğimiz virüs benzeri parçacık aşısının faz 1 çalışmaları da başlamıştır. Bakanlığımıza bağlı bir kurum olan TÜSEB’in desteklediği intranazal yani burun spreyi şeklinde uygulanacak aşının faz 1 çalışmalarına başlamak üzereyiz. Özel girişim tarafından başlatılan, Ankara Üniversitesi başta olmak üzere, dört üniversitenin katkılarıyla yürütülen çalışmanın ilk deneyleri olumlu sonuçlar verdi. İntranazal aşının gönüllüler üzerindeki sonuçları beklediğimiz gibi olursa, bu aşı, dünyada örneği bulunmayan bir koronavirüs aşısı olacaktır.”

“Hedefimiz, aşıyla sürü bağışıklığına ulaşmaktır”

Koca açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı: “Yükün bu aşamadaki büyük kısmı, bizim, bilim insanlarımızın, sağlık çalışanlarımızın üzerindedir. Bu sorumluluk duygusu, milletimizin salgınla mücadelede dayanıklılığını, tedbirlere uyma isteğini ve yaşama sevincini artırmalıdır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.