Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör atanmasına yönelik protestolar nedeniyle tutuklanan iki öğrenci hakkında tahliye kararı

Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör atanmasına yönelik protestolar nedeniyle tutuklanan öğrenciler Şilan Delipalta ve Anıl Akyüz hakkında tahliye kararı verildi. Protestolar gerekçesiyle şimdiye dek 11 öğrenci tutuklanmıştı. Şilan Delipalta ve Anıl Akyüz’ün tahliye edilmesiyle tutuklu öğrenci kalmadı.

Anıl Akyüz ve Şilan Delipalta

Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör atanmasına yönelik 2 Şubat’ta İstanbul Kadıköy’de düzenlenen protestolarda gözaltına alınan ve 4 Şubat’ta tutuklanan öğrenciler Şilan Delipalta ve Anıl Akyüz’ün de aralarında olduğu 23 kişi hakkındaki davanın ilk duruşması bugün (2 Nisan 2021) Kartal’daki İstanbul Anadolu Adliyesi Anadolu 38. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Gazeteciler ve izleyiciler salona alınmadı

Gazeteciler, sanık yakınları ve izleyiciler koronavirüs salgını gerekçesiyle salona alınmadı. Milletvekilleri ise salona alınmalarının engellenmesi üzerine yetkililere tepki göstererek salona girdi.

Duruşmayı, aralarında Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, TİP Hatay Milletvekili Barış Atay, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Hüda Kaya ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul milletvekilleri Sera Kadıgil ve Sezgin Tanrıkulu’nun da aralarında olduğu çok sayıda milletvekili takip etti.

Öğrencilerin arkadaşları, duruşma sürerken adliye önünde “Sizi alacağız” sloganları attı. Açıklamada söz alan milletvekilleri de tutuklamaların hukuksuz olduğunu ve tahliye kararı beklediklerini söyledi.

“İki ay boyunca tek başıma hücrede kaldım”

Duruşmada öğrenciler ve avukatları beyanlarda bulundu. Ardından dört polis tanık olarak dinlendi. 

Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi’nin paylaşımlarına göre, Anıl Akyüz, “Öğrenciler tarafından sosyal medyada bir miting çağrısı yapıldı. Ben de mitinge katılmak istedim. Ortada herhangi bir yürüyüş yokken kolluk tarafından önümüz kesildi. İhtar olmadan polis bize saldırdı. Polis kafamı kaldırıma vurarak beni gözaltına aldı. Hiçbir suç unsuru yoktu elimde ya da üzerimde. İki aydır tutukluyum. Keyfi ve siyasi şekilde tutuklandım. Tahliyemi talep ediyorum” dedi.

Şilan Delipalta’nın beyanlarında ise şu ifadeler öne çıktı:

“İki ay boyunca tek başıma hücrede kaldım ve dosya üzerine çok düşündüm. Üniversitede seçim isteyen öğrencilerin ‘Biz bu üniversitenin bileşenleri olarak kendimizi yönetiriz’ demesidir üniversitenin özerkliği. Biz üniversitenin bileşeni ve geleceğinde en az hocası, dekanı, rektörü kadar hak sahibiyiz. Şimdi son model otomobilinde bol pudra şekerli börekler yiyip kendi geleceğini garanti altına almaya çalışan bir gençlik görmeyi istiyorlar sanırım ama bu boş bir hayal. Bu ülkenin gençliği hep mücadele etti. Ben işin hukuki boyutuna dair çok şey söylemeyeceğim. Sadece tutanaktaki ‘marjinal’ ifadesine eğilmek isterim. Marjinal son zamanlarda çok kullanıyor. Marjinal arayan varsa kayyumluk binasında dört dönen Melih Bulu’ya bakabilirler. Melih Bulu’nun faaliyetlerine bakanlar marjinallik nedir görebilir. Demokratik özerk üniversite talebi marjinalleştirilemez. Kendi kendimi yönetme, ayaklarımın üzerinde durma öğüdü bana annemin öğüdüdür. Marjinallikten değil, annemin öğüdünü dinlediğimden haklarımı savundum.”

Diğer öğrenciler de suçlamaları reddetti.

Savcı, Şilan Delipalta ve Anıl Akyüz’ün tahliye edilmesi, tüm sanıklar yönünden sadece yurtdışına çıkmama adli kontrolü uygulanması, diğer adli kontrollerin kaldırılması yönünde mütalaa verdi. Mahkeme, ev hapsi ve imza şeklindeki adli kontrol uygulamalarının kaldırılmasına, Delipalta ve Akyüz’ün tahliyesine karar verdi.

Ne olmuştu?

Prof. Dr. Melih Bulu’nun, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanması 4 Ocak 2021’den beri protesto ediliyor. Protestolarda Bulu’nun istifası ve rektörlük için seçim yapılması talep ediliyor.

Şilan Delipalta ve Anıl Akyüz’ün de aralarında olduğu 23 kişi hakkındaki iddianamede “izinsiz ve bildirimsiz olarak toplantı ve gösteri yürüyüşü yaptıkları, kolluk görevlilerinin ikazına rağmen dağılmayarak bir kısım şüphelilerin taş vb. cisimlerle, bir kısım şüphelilerin ise fiziki müdahalede bulunmak suretiyle kolluk görevlilerine mukavemette bulundukları” öne sürüldü.

İddianamede, 23 kişinin “görevi yaptırmamak için direnme” (Türk Ceza Kanunu 265/1), Şilan Delipalta ile birlikte iki kişinin 2911 sayılı kanunun “toplantı ve gösteri yürüyüşüne silahla katılanlar” başlıklı 33/1 maddesince, diğer isimlerin ise 2911 sayılı kanunun “direnme” başlıklı 32/1 maddesince cezalandırılmaları talep edildi.

Protestolar gerekçesiyle şimdiye dek 11 öğrenci tutuklanmıştı, Delipalta ve Akyüz’ün tahliyesi ile tutuklu öğrenci kalmadı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.