Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hakkında yakalama kararı çıkartılan HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu tutuklandı – Gergerlioğlu’nun oğlu Salih Gergerlioğlu: “Evimizin içine girerek babamı yaka paça götürdüler”

Yargıtay’ın onadığı hapis cezası uyarınca 10 gün içinde teslim olması için savcılık tarafından 22 Mart Pazartesi günü tebligat yapılan eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, bugün (2 Nisan) akşam saatlerinde tutuklandı. Gergerlioğlu’nun oğlu Salih Gergerlioğlu, saat 19.34’te Twitter’dan yaptığı paylaşımda polislerin Gergerlioğlu’nu tutuklamak için evlerine geldiğini duyururken yaklaşık yarım saat sonra eve giren polisler, Gergerlioğlu’nu polis aracına bindirerek Ankara Adalet Sarayı’na götürdü.

Olay sırasında evde bulunan Salih Gergerlioğlu yakalama anını Medyascope’a anlattı. Gergerlioğlu şunları söyledi: 

“ Sürekli ‘Acele edin, çabuk olun’ uyarıları geliyordu”

“Polisler ellerinde yakalama kararı ile geldiler. Babam abdestini almıştı, namazını kıldı. Polisler bir süre beklediler. Babam hazırlanmak için odasına girdi. Bu sırada polisler sürekli savcılıktan aranıyordu. Sürekli ‘Acele edin, çabuk olun’ uyarıları geliyordu.”

“Aile evimizin içine girerek babamı yaka paça götürdüler”

“Tam çıkacakken babam son bir açıklama yapacaktı bizim videomuza. Benim kameram vardı. HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç da yanımızdaydı. Polisler bu kez evin içine girip ‘Açıklama yapmasına izin vermeyiz’ dediler ve annemin, kardeşlerimin önünde babamı yaka paça götürmeye çalıştılar. Babam son mesajını verecekti ama buna bile müsaade etmediler. Ayakkabısını giymesine bile müsaade etmeden götürdüler. Rezalet görüntüler tekrarlandı. Eşyalarını şu an yanımda taşıyorum. Adliye’ye gidiyorum.”

Önce adliyeye, ardından Sincan Cezaevi’ne götürülecek

Süreçle ilgili bilgi veren HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, Gergerlioğlu’nun Ankara Adalet Sarayı’na götürüldüğünü, buradaki işlemlerin tamamlanmasının ardından da Sincan Cezaevi’ne götürüleceğini aktardı.

Ne olmuştu?

Eski HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’na bir sosyal medya paylaşımı nedeniyle Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 21 Şubat 2018 tarihinde “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan iki yıl altı ay hapis cezası verilmişti. Bu ceza 19 Şubat’ta Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından onandı. Hakkındaki karar 17 Mart günü Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda okunan Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düşürüldü.

Aynı gün “Adalet Nöbeti” başlatan Gergerlioğlu o gün akşam saatlerine kadar Genel Kurul salonunda kaldıktan sonra parti katına çıktı. Ömer Faruk Gergerlioğlu, 21 Mart sabahı hakkında başlatılan başka bir soruşturma nedeniyle Meclis’te gözaltına alındı. Aynı gün serbest bırakılan Gergerlioğlu’na bir sonraki gün Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında kesinleşen hapis cezası uyarınca 10 gün içinde teslim olması gerektiğini bildiren bir tebligat gönderildi. 

Bu gelişmelerin ardından Meclis’te başlattığı Adalet Nöbeti’ni HDP Genel Merkezi’nde devam ettiren Gergerlioğlu, çarşamba akşamı (31 Mart) genel merkezi terk ederek evine geçti. Yakalama kararını evinde bekleyeceğini açıklayan Gergerlioğlu, gelen kişilere direnmeyeceğini belirtti. 10 günlük süre içinde teslim olmayacağını söyleyen Gergerlioğlu’nun süresi dolduktan sonra hakkında yakalama kararı çıkartıldı ve bu akşam saatlerinde tutuklandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.