Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: “İktidar AİHM kararını tanımak zorunda yoksa mafya devleti olduğunu ilan etmiş olur”

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), ByLock kullandığı ve Bank Asya’da hesap bulundurduğu suçlamalarıyla gizli bir tanığın ifadesiyle mahkûm olan öğretmen Yüksel Yalçınkaya davasında Türkiye aleyhine karar verdi. AİHM’in kararını ve kimler için emsal teşkil edebileceğini değerlendiren Yeşil Sol Parti (YSP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, “İktidar mazeret tanımadan AİHM kararını tanımak zorunda” diye konuştu.

Editör: Aliye Altınışık

Yeşil Sol Parti (YSP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, AİHM’in aldığı bu kararı olumlu karşılayanlardan. Yedi yıldır Türkiye’de büyük bir hukuksuzluğun yaşandığını, insanların bir gece yarısı internetten TC kimlik numaralarıyla “terörist” ilan edildiklerini, legal olarak yaptıkları hareketlerden ötürü illegal tanımlara maruz kaldıklarını hatırlattı ve şöyle konuştu:

“‘İnsanların bir gece yarısı bir torbaya ‘terörist’ olarak yaftalanması ve uçurumdan aşağı atılması olacak şey değil. Aklınızca siyasi bir tavır ortaya koyuyorsunuz ama bunun hukukta bir karşılığı yok’ dedik. Bunun uluslararası bir bedeli olur dedik ve dediğimiz oldu.”

Büyük Daire yargıçlarına göre ihlaller “sistematik”.

“İktidar AİHM kararını tanımak zorunda”

Anayasa’nın 90. maddesini hatırlatan Gergerlioğlu, “İktidar, AİHM kararını tanımak zorunda” dedi. “Tanımazsa ne olur?” sorumuzu ise şöyle yanıtladı: “Tanımazsa hukuk devletinden çıktığını ve mafya devleti olduğunu ilan etmiş olur.”

OHAL Komisyonu’nun “Bank Asya’ya para yatırdın“, “ByLock kullandın“, “Çocuğunu bir okula gönderdin” gibi gerekçelerle yedi yıl boyunca çalışmalarına devam ettiğini fakat yüzde 87 oranında red kararı verdiğini hatırlatan Gergerlioğlu, bunun şaşırtıcı bir karar olmadığını çünkü komisyonun iktidarın istedikleri doğrultusunda karar vereceğini bildiklerini anlattı. Gergerlioğlu’na göre AİHM ve Avrupa Konseyi, işleri iktidara bırakarak büyük bir yanlış yaptı:

“Bu kadar hukuksuzluk yapan bir iktidarın idari kurumuna büyük bir iş bıraktı. İnsanlar bu konuda büyük mağduriyetler yaşadı. Kamu kurumlarından ihraç edildikten sonra özel sektörde iş bulamadılar. Daha sonra İŞKUR’a gittiler, İŞKUR ‘Siz ihraç edilmişsiniz’ dedi. Pasaportları iptal edildi, yurtdışına çıkamadılar. Yardım kuruluşlarından yardım almaları engellendi. Vebalı gibi davranıldı. Nazi rejiminin uygulamalarına maruz kaldılar.”

Yılmaz Tunç

“Adalet Bakanı hiç utanmadan açıklama yapıyor”

Gergerlioğlu, yedi yıl boyunca 2 milyon 200 bin soruşturma tespit ettiklerini, en az 100 bin kişinin cezaevinde yattığını, hâlâ onbinlerce kişinin cezaevinde olduğunu ve bu kişilerin “soykırım düzeyinde bir sosyal travma yaşadığını” söyledi. En sonunda AİHM’in Yalçınkaya kararıyla KHK’lı insanlara “pardon” dediğini anlatan Gergerlioğlu, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un “AİHM yetkisini aştı” açıklamasına da değindi:

“Adalet Bakanı Tunç hiç utanmadan açıklama yapmış, ‘Delilleri değerlendiremezsiniz’ diyor. Böyle şey mi olur? Dosyayı incelediğimi zaman Adalet Bakanlığı’nın verdiği cevapları görüyoruz. Orada da ‘delilleri değerlendiremezsiniz’ demişler. AİHM de demiş ki, ‘Bunlar legal kriterler. Siz adil bir yargılama yapmamışsınız’ demiş. AİHM zaten Tunç’un açıklamalarına cevap vermiş.”

“Mazeret ileri sürülmemeli”

Yalçınkaya kararının KHK’lılar arasında büyük bir yankı uyandırdığını belirten Gergerlioğlu, bu kararın tüm KHK’lılar için emsal oluşturacağı kanaatinde. AİHM kararından sonra haklarındaki dava süren KHK’lıların beraat ettirilmesi gerektiğini, haklarında kesin bir karar verilmişse de yeniden yargılama yapılması gerektiğini söyleyen Gergerlioğlu, “İktidar hiç mazeret ileri sürmeden bu büyük yıkımı bitirmeli” dedi.

Peki iktidar ayak direr mi?

Gergerlioğlu, bu kararın eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve iş insanı Osman Kavala hakkındaki AİHM kararından farkını sorduğumuzda şöyle yanıt veriyor:

“İktidar AİHM kararlarını uygulamamazlık edemez. Zaten bir şekilde uyguluyor ama yan yollara sapıyor. Kavala ve Demirtaş’ta böyle oldu. Şimdi de olumlu bir tablo göremiyorum ama bu sefer bir kaçış yolu yok. Kavala ve Demirtaş davasında vardı. Türkiye artık bu kadar hukuksuzluğu kaldıramaz. Bizim yıllardır söylediğimiz tüm sözler AİHM tarafından da kanıtlandı.”

AİHM kararını uygulamamanın Türkiye’yi maddi olarak da büyük bir zarara uğratacağını ifade eden Gergerlioğlu, “Yalçınkaya kararında bir kişi için 15 bin euro tazminat kararı verildi. Ardından onbinlerce dava gelecek. İktidar bu parayı nasıl ödeyecek? Ekonomi bu kadar kötü durumdayken nasıl AİHM kararını uygulamamaya cüret edecekler? Bir an önce adım atmalılar” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.