Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tezcan Karakuş Candan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na ilişkin AİHM davası için Fransa’da

Eski Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Atatürk Orman Çiftliği’ne yapılan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) davaları ve Avrupa Parlamentosu’yla görüşmek için Fransa’nın Strazburg şehrine gitti.

Eski Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Atatürk Orman Çiftliği’ne yapılan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na ilişkin davaları ve Avrupa Parlamentosu’yla görüşmek üzere avukat Gökçe Bolat ve Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreter Üyesi Nihal Evirgen ile Fransa’nın Strazburg şehrine gitti.

Candan X hesabındaki paylaşımında şöyle yazdı:

“Mimarlar Odası Ankara Şube 47.Dönem Başkanı iken planladığımız, başta Atatürk Orman Çiftliği’nde yargı kararlarına uyulmadan yapılan saray olmak üzere AİHM davalarımız ve Avrupa Parlamentosu ile resmi görüşmeler yapmak üzere avukatımız Gökçe Bolat ve Şube Sekreter Üyemiz Nihal Evirgen ile birlikte Strazburg yolundayız. Sevgili Turgut Kazan’a sevgilerimizle. Gelişmeleri paylaşacağım. Fikritakip, kararlılık, pes etmeme mücadelenin mayasıdır.”

Ne oldu?

Atatürk Orman Çiftliği’nde 2014 yılında inşaatına başlanan o dönemki adıyla “Başbakanlık hizmet binası” hakkında Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve çeşitli meslek örgütleri yürütmenin durdurulması talebiyle davalar açtı. Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, Mimarlar Odası’nın açtığı dava sonucunda AOÇ’de inşa edilen Başbakanlık hizmet binası için çıkarılan 1700 sayılı ilke kararının yürütmesini durdurdu. Yürütmeyi durdurma kararının uygulanmadığını ve “yargı yollarının kapandığını” aktaran Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Bu kararı uygulamadılar ve dönemin başbakanı, ‘Hukuka uymayacağım, bu binayı bitireceğim ve oturacağım. Gücünüz yetiyorsa gelin ve yıkın’ demişti. Yürütmeyi durdurma kararı uygulanmadığı için Ankara Barosu ve meslek örgütleriyle birlikte adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine dair Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuruda bulunduk. AYM, bir mağduriyet olmadığı için başvurumuzu kabul edilemez buldu. Mimarlar Odası Ankara Şube olarak bütün yargı süreçleri tükendiği için 15 Eylül 2015 tarihinde AİHM’e başvuruda bulunduk” diye konuştu. 

2015 yılında yapılan başvurudan bir yıl sonra AİHM’in, Mimarlar Odası Ankara Şubesinin başvurusunu kabul edilebilir olduğunu açıkladığını aktaran Candan, başvurudan yedi yıl sonra AİHM’in, AOÇ’de koruma amaçlı imar planının yürütmesini durdurma kararının uygulanmaması ve adil yargılanma hakkının ihlaline ilişkin yargılama sürecinin başlatılacağını ancak yargılama sürecinden önce tarafların müzakere etmesi gerektiğini açıkladığını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.