Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu açıkladı: Mart ayında 28 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 19 kadın şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Mart 2021 ayına ilişkin erkek şiddeti verilerini açıkladı. Rapora göre, mart ayında 28 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 19 kadın ise şüpheli şekilde yaşamını yitirdi.

Mart ayında öldürülen 28 kadından 20’sinin hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemezken, biri ekonomik, yedisi ise hayatlarına dair kararlar almak isterken öldürüldü. Mart ayında öldürülen 28 kadının 13’ü evli olduğu erkek, dördü tanıdık biri, üçü birlikte olduğu erkek, üçü eskiden evli olduğu erkek, ikisi akraba, ikisi kardeşi, biri eskiden birlikte olduğu erkek tarafından katledildi.

Kadınların yüzde 64’ü evlerinde öldürüldü

Martta katledilen 28 kadından 18’i evinde, altısı sokak ortasında, biri ıssız yerde, biri arazide, biri arabada, biri parkta öldürüldü. Mart ayında kadınlar en çok ateşli silahlarla öldürüldü. 28 kadından 14’ü ateşli silahlarla, dokuzu kesici aletle, üçü boğularak, biri yakılarak hayattan koparıldı. Bir kadının ise nasıl öldürüldüğü tespit edilemedi.

Öldürülen kadınların yüzde 50’sinin çocuğu vardı

Mart ayında erkekler tarafından öldürülen 28 kadının yüzde 50’sinin çocuğu olduğu, yüzde yedisinin hamile olduğu tespit edildi. Yüzde 43’ünün ise çocuğunun olup olmadığı tespit edilemedi. 

Şüpheli kadın ölümleri artıyor 

Kadın Cinayetleri Durduracağız Platformu (KCDP), şüpheli kadın ölümlerinin arttığını belirtiyor. Mart ayında 19 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulunurken, şubat ayında bu veri 12 idi. Şüpheli ölümlerin aydınlatılması gerektiğini belirten KCDP, koronavirüs salgınıyla birlikte bu ölümlerin daha da arttığını dile getirdi. Platformun açıklaması şöyle:

“Bir süredir raporlarımızda da açıkladığımız gibi intihar veya doğal ölüm gibi sunulan şüpheli kadın ölümleri ve şüpheli bir şekilde ölü bulunan kadın sayısında salgın süreciyle birlikte çok ciddi bir artış yaşanmaktadır. Şüpheli kadın ölümleri, maalesef kadın cinayetlerinden daha da zorlu olabilmektedir. Kadınların öldürülüp öldürülmediği, gerçekten kaza ile mi öldükleri, kadınların toplumsal cinsiyet temelli öldürülüp öldürülmediği (kadın cinayeti olup olmadığı), intihar edip etmedikleri veya intihara sürüklenip sürüklenmediklerinin açığa çıkarılması gerekmektedir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.