Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüs, A Milli Futbol Takımı’nı esir aldı: 28 futbolcudan 16’sının testi pozitif çıktı

Katar’da düzenlenecek 2022 FIFA Dünya Kupası’na katılmak için Avrupa Elemeleri G Grubu’nda mücadele eden Türkiye A Milli Futbol Takımı, 24-30 Mart tarihleri arasında Hollanda, Norveç ve Letonya ile karşılaştı. Oynadığı üç maçtan yedi puan ile ayrılan ay-yıldızlılarda, bu dönem içinde kadroda yer alan 16 futbolcu koronavirüse yakalandı. Hem koronavirüse yakalanan futbolcuları hem de futbolcuların kulüplerini olumsuz olarak etkileyen bu süreci, Medyascope’tan Kubilayhan Kavrazlı derledi.

Aday kadro açıklandı

Türkiye Futbol Federasyonu, milli takımın Hollanda, Norveç ve Letonya ile oynayacağı karşılaşmaların aday kadrosunu 19 Mart Çarşamba günü açıkladı. A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Şenol Güneş’in aday kadroya davet ettiği futbolcular ise şu isimlerden oluştu:

21 Mart Pazar gününden itibaren Riva’daki TFF Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri’nde toplanmaya başlayan milliler, tam kadro olarak ilk kez 22 Mart Pazartesi günü bir araya geldi.

Koronavirüs testleri yapıldı

Kulüplerinden A Milli Takım kampına katılan futbolculara, sabah saatlerinde prosedüre uygun şekilde koronavirüs testleri yapıldı. Habertürk gazetesinden Erhan Kaan Adıgüzel’in haberine göre 16 futbolcunun koronavirüse yakalanması ile sonuçlanacak ihmaller zinciri, testlerin yapılmasının ardından başladı.

İhmaller peşi sıra geldi

Kadroda yer alan futbolculara uygulanan testler, laboratuvara gönderildi. Ancak futbolcular, test sonuçları henüz açıklanmadan kahvaltıda bir araya geldi ve Riva’da bulunan yetkililerin yapmış olduğu ilk büyük ihmal böylece gerçekleşti. Milli Takım kampında yaşanan sorumsuzluk örnekleri bununla da sınırlı kalmadı. Test sonuçları gelmeden birlikte kahvaltı yapan futbolcular, daha sonra ise takım halinde antrenmana çıktı. Futbolcuların bir arada geçirdiği vakitlerin sonrasında ise test sonuçları geldi. Gelen test sonuçlarının ardından Fenerbahçe formasını terleten İrfan Can Kahveci ve Nazım Sangare, 23 Mart Salı günü sakatlıkları gerekçe gösterilerek aday kadrodan çıkarıldı.

Soyunma odasında coşkulu sevinç

Katar’da düzenlenecek 2022 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri G Grubu’nda mücadele eden Türkiye, 24 Mart Çarşamba günü oynadığı grubun ilk maçında Hollanda’yı 4-2’lik skor ile mağlup etti. Karşılaşmanın ardından büyük sevinç yaşayan A Milli Futbol Takımı, Hollanda galibiyetini soyunma odasında doyasıya kutladı. Yaşanan bu büyük sevincin ardından Norveç karşılaşmasının hazırlıklarına başlayan Türkiye, sakatlığı bulunduğu için Hollanda maçında yararlanılamayan Merih Demiral’ın yanı sıra Mehmet Zeki Çelik’in de Norveç ve Letonya karşılaşmalarında oynatılamayacağını bildirdi. Öte yandan bu iki futbolcunun kulüpleri ilerleyen günlerde, sakatlıkları bulunduğu söylenen Merih Demiral ve Zeki Çelik’in koronavirüse yakalandığını açıkladı.

Futbolcular, teker teker kamp kadrosundan çıkarıldı

A Milli Futbol Takımı, Hollanda maçında olduğu gibi 27 Mart Cumartesi günü Norveç’i de mağlup etmeyi başardı. Oynadığı iki karşılaşmadan altı puan toplayarak ayrılan ay-yıldızlılar, grubun nispeten zayıf ekibi Letonya hazırlıklarına hız kesmeden başladı. Ancak Türkiye, Letonya maçı öncesi pek çok futbolcusunu aday kadrodan çıkartmak zorunda kaldı. İrfan Can Kahveci, Nazım Sangare, Merih Demiral ve Zeki Çelik ile başlayan süreç, Cenk Tosun, Kaan Ayhan, Emre Kılınç ve Dorukhan Toköz’ün de aday kadrodan çıkarılması ile devam etti. Kulüplerimizde forma giyen Cenk Tosun, Dorukhan Toköz ve Emre Kılınç’ın kadrodan çıkarılma sebebi açıklanmazken İtalya temsilcisi Sassuolo, oyuncusu Kaan Ayhan’ın koronavirüse yakalandığını sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile kamuoyuna duyurdu.

Koronavirüse yakalanan futbolcu sayısı hızla arttı

Grubunda oynadığı iki maçı kazanan Türkiye, Letonya’yı ağırladığı karşılaşmadan 3-3’lük beraberlik ile ayrıldı. Böylece puanını yediye yükselten milli takım, 1 Eylül 2021 tarihinde oynanacak Karadağ mücadelesini beklemeye koyuldu. Ancak futbolcuların, koronavirüs test sonuçlarının pozitif çıktığı açıklamaları hız kesmeden devam etti. Letonya maçından sonra yapılan testlerde beş futbolcunun daha test sonucu pozitif çıktı. Bu isimlerden Çağlar Söyüncü ve Enes Ünal, kulüplerine dönemezken tedavileri ise Riva Hasan Doğan Tesisleri’nde devam ediyor. Öte yandan Fransa temsilcisi Lille ve Almanya temsilcisi Fortuna Düsseldorf, milli futbolcular Yusuf Yazıcı ve Kenan Karaman’ın test sonuçlarının pozitif çıktığını sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar ile açıkladı.

Lille’in Yusuf Yazıcı paylaşımı:

Fortuna Düsseldorf’un Kenan Karaman paylaşımı:

Orkun Kökçü

28 isimden 16’sı koronavirüse yakalandı

Hollanda ekiplerinden Feyenoord formasını terleten Orkun Kökçü, dün (4 Nisan) sosyal medya hesabından yapmış olduğu paylaşım ile koronavirüse yakalandığını açıkladı. Kökçü, ‘’Maalesef korona testim pozitif çıktı. Umuyorum en kısa zamanda iyileşip sahalara döneceğim” dedi. Orkun Kökçü’nün yaptığı açıklamanın ardından A Milli Takım aday kadrosuna çağrılan 28 isimden 16’sı koronavirüse yakalanmış oldu.

‘’Madem halsizdiniz, niye söylemediniz’’

A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Şenol Güneş, 3 Nisan Cumartesi günü gazeteciler ile birlikte Zoom platformu üzerinden bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda yaşanan süreci anlatan Güneş, ‘’Letonya öncesi Norveç ile İspanya’da oynadık. İspanya dönüşü bazı oyuncularımız jet lag yüzünden halsiz olduklarını söyledi. Ancak bu nedenle yorgun olduklarını düşünen oyuncularımız belki de korona olduklarının farkında olmadı. Kendilerine ‘Madem halsizdiniz, niye söylemediniz?’ dedim. Onlar da ‘Hocam seyahatten yorgunuz diye düşündük’ dediler” diye konuştu. Aday kadroya çağrılan oyuncuların başlangıçta bir sıkıntısı olmadığının altını çizen deneyimli teknik direktör, ‘’Maçtan önce yapılan UEFA testlerinde negatif çıktılar ama maçtan sonra yapılan testlerde bazı oyuncular pozitif çıktı. Belki maçta oyuncu pozitifti. Bilmiyoruz yani. Maçtan önce negatif çıkan oyuncular maçtan sonra pozitif çıktı” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.